pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:59/132)

Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 152

przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków

Bajeczna Kuchnia
Zapiekane gyros z sałatką. 416

oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej tym lepiej), naczynie żaroodporne posmarować masłem, ryż ugotować, rozsypać na dno naczynia, karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą, mięso ścinać  warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest

Kuchnia Beaty
Karkówka z suszonymi pomidorami (pieczona) 164

czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem. Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami.   (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.) Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie) i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach przez ok 2,5-3 godziny. (Pod koniec pieczenia zdjac

Di gotuje
Kotlety sojowe z grilla 28

Ania wymyśliła sobie, że chce karkówkę z grilla. Bo tak, bo ma ochotę. No w sumie dlaczego nie. Skoro ma ochotę, to czemu miałaby nie dostać

Marder&Marder Manufacture
Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie 158

Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie to idealnie zamarynowane mięso, które świetnie się nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia w piekarniku. Trzeba przygotować marynatę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczarkowe rolady z szynki 145

może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając(...)przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut , aż będą kruchutkie i miękkie . W razie potrzeby podlewamy wodą , gdyby się okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego Post Pieczarkowe rolady

Ogrodnik w podróży
Przepis jak zrobić idealny stek z patelni 67

być wiele gatunków mięsa. W potocznym języku mianem steku określa się jednak mięso wołowe czyli befsztyk. Befsztyk jest to więc potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego. Na steki najczęściej wybiera się polędwicę lub karkówkę. Kroi się je w w poprzek włókien mięśniowych. Jeśli natomiast chodzi o stopień wysmażenia to stek może być wysmażony całkowicie, średnio lub nawet(...)stek musi odpocząć przed podaniem. Połóż go na talerzu, przykryj go drugim talerzem i zaczekaj 5 minut. Po tym czasie można podawać. Stek można podać z frytkami, talarkami, ziemniaczkami pieczonymi i innymi dodatkami według uznania. Do steków używaj specjalnych sztućców. Sztućce do steków marki WMF ( https://www.garneczki.pl/marka/wmf/ ) są idealne do krojenia steków. Są bardzo ostre, delikatnie ząbkowany nóż

ProstePesto.pl
Szaszłyki ze schabem, karkówką, cukinią i pieczarkami 76

każdym razem wszystkim smakują, dlatego podzielę się przepisem z wszystkimi. Oczywiście najlepiej  przygotować wszystko w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem, nawet już ponadziewać na patyki.  Dobrze, ale zacznijmy od potrzebnych składników: - schab w plastrach - karkówka w plastrach - około 30 niezbyt dużych pieczarek - 2 małe cukinie - 2 cebule - przyprawa do mięsa, jaką lubicie, u nas to pełnoziarnista Appetita(...)cebulka, pieczarka owinięte paskiem karkówki, schabik, cebula, cukinia i powtarzamy do wypełnienia całego patyczka. Zresztą kolejność i ilość cebuli możecie modyfikować. Ja staram się, żeby na jeden szaszłyk wchodziły minimum 2 części cukinii i 2 pieczarki, przeplatane mięsem, ale wiadomo, że długość patyków jest różna i bywa różnie. A cebulki nie żałujcie.  Takie szaszłyki pieczemy na tackach, pocięte kawałki

I tu będę miała takie te
Szarpana wieprzowina. Pulled pork 61

ustach warto wybrać kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa . Obie te części są poprzerastane warstwami tłuszczu, a jak wszyscy wiemy tłuszcz = smak (tak, to niestety prawda). Oczywiście, możecie też spróbować przygotować pulled pork z chudszego kawałka wieprzowiny, np. z szynki lub schabu , ale najlepszy efekt będzie ze wspomnianej karkówki i łopatki. Jak przyprawić szarpaną wieprzowinę? Kluczem(...)miksturą mięso i natrzyj. Przygotowanie w piekarniku Cebulę pokrój w grube plastry i ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ułóż karkówkę na cebuli i przykryj pokrywką. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 140 °C . Piecz przez 5 godzin. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 20 minut pieczenia. Gdy mięso ostygnie, rozszarp je dwoma widelcami na mniejsze części. Szybkowar (pressure cooker

Na-talerzu.pl
Karkówka zapiekana w winie 137

upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam   Składniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )  sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona słodka majeranek suszone(...)ząbki wino czerwone wytrawne Przygotowanie: Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia

Różowa kuchnia
Wędliny domowe 71

sztuczne preparaty wędzarnicze są zdrowsze od naturalnego wędzenia, nie nic z takich. Sprawdzone przepisy na wędliny domowe gotowane, pieczone, pasztety. Do bardzo popularnych należy także domowa kiełbasa siekana i domowa kiełbasa w słoiku. Kiełbasa domowa przepis, boczek, karkówka najlepszy sprawdzony, za którymś stoi człowiek. Każdy z moich przepisów na wędlinę, na ciasta i na wszystkie zamieszczone na moim Blogu

Dieta moja pasja
Soczysta grillowana karkówka 29

Soczysta grillowana karkówka Kruche, miękkie i bardzo smaczne mięsko, które możemy upiec na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Przepis na marynatę jest prosty, a smak tej aromatycznej karkówki z pewnością zachwyci zarówno gości jak i domowników.     Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 łyżki ostrej musztardy(...)papryki 1 łyżeczka tymianku       *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc *** *** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Parowańce z jagodami 43

grzybowym. Kluski na parze z czym podawać Pampuchy lub jak kto woli buchty znakomicie zastępują pieczywo, a więc można je podać do pieczonych mięs, mięs z grilla czy sosów mięsnych. Znakomicie smakują pampuchy z karkówką w sosie własnym, a także z sosem grzybowym. Jednak najpopularniejsze są kluski drożdżowe na parze, przygotowane na słodko. To taki złoty środek, coś

Dieta moja pasja
Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich 85

prowansalskich Robimy! Karkówkę lekko nakłuwamy i zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 h, przekręcając ją kilka razy dziennie. Po tym czasie karkówkę wykładamy do brytfanki, obsypujemy wierzch ziołami prowansalskimi, podlewamy lekko wodą i pieczemy około 40minut pod przykryciem w 190 stopniach góra/dół . Następne 40 minut zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy odkryte, aby wierzch

Latosiowydom