pieczenie - 19054 przepisów (strona:299/1271)

Chleb litewski 192

być lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem dzień przed pieczeniem chleba,  zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )cały zaczynzaparzone wcześniej otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy - dałam miód1(...)Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz posmarować powierzchnię wodą.Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *C i piec przez 15 min. z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 180 *C i dopiekać około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dnia następnego

Proste Potrawy
Rolada pomidorowa 1617

starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i  studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto krówkowe 384

Oetker)Przygotowanie:Biszkopt:Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg) przez około 25 min.Krem budyniowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas

Oryginalny smak
Babka łaciata 402

łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas(...)miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Tort z malinami i bitą śmietaną 493

cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min.Masa z bitej śmietany:Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.Śmietanę ubić

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 190

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta.Składniki:Gęś:2 piersi gęsi8 ziaren jałowca1 łyżeczka majerankusólpieprzZiemniaki:1/2 kg małych ziemniaków5 ząbków czosnku2 łyżki olejusólSos winny:7 susek sechlońskich (bez pestek)3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki octu balsamicznego1 płaska(...)nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 503

borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki:Spód:240 g herbatników maślanych100 g masłaMasa:400 g borówek amerykańskich700 g twarogu półtłustego (mielonego)400 ml śmietany kremówki3/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka1 opakowanie cukru waniliowego(...)soku z cytrynyPrzygotowanie:Spód:Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.Masa:Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić

Oryginalny smak
Amoniaczki 316

Czas pieczenia: około 15 min                       Temperatura pieczenia: 180 °C               Składniki:5 szkl mąki 3/4 szkl cukru pudru 1 margaryna 3/4 szkl śmietany 4 żółtka 2 czubate łyżeczki amoniaku cukier waniliowy białka do posmarowania ciastek(...)ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec w 180 stopniach do zezłocenia ciasteczek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Galaretkowiec - ptasie mleczko 418

pieczenia, dolać po łyżce octu i wody, rozmieszać. Gdy masa lekko podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.Warstwa śmietanowo - galaretkowa3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)3 razy po 400 ml gorącej wody2 szkl śmietanybita śmietana w proszku3 łyżki cukru3

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka herbaciana 236

gotować ok. 5 minut.Osączyć rodzynki a wywar zostawić do ostygnięcia.Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić(...)białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ze śliwkami i polewą cynamonowo–śmietanową 196

wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek najlepszy 473

gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalieZ  białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć(...)formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/3 szkl. polewy kakaowej.  Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 807

woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto.Czas pieczenia:  90 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska(...)biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z herbatą 291

ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować.Czas pieczenia:  3 x 45 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka sztucznego miodu1 szklanka oleju1 szklanka mocnej herbaty1 szklanka cukru4 jajkaprzyprawa(...)piernika2 łyżeczki sodyszczypta soliHerbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.Masa budyniowa:2 szklanki mleka3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik siostry Anastazji 1021

jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  160 °C          Wielkość formy :  12 cm x 40 cmSkładniki ciasta:3 szklanki mąki20 dag płynnego miodu20 dag masła1 szklanka cukru3(...)wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia