pieczenie - 19054 przepisów (strona:299/1271)

W kolorze słońca. Morele 182

pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru(...)każdym dodaniu. Partiami wsypywać wiórki wymieszane z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.Na ostudzony spód wyłożyć masę śliwkową i morelową, paskami po skosie. Na wierzch wyłożyć masę kokosową.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.Ostudzić, pokroić w kwadraty.Smacznego!Pogoda coraz bardziej wiosenna. Słonko świeci coraz mocniej i dłużej, śnieg powoli topnieje, widziałam już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 156

ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!Bułki z bekonem, cebulką(...)nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Najbardziej lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka inna niż wszystkie 147

leniwe, długoweekendowe śniadanie...?Co do śmiesznej powierzchni chałki - sól na drugi dzień jakby wtapia się w ciasto, tworząc takie właśnie zabawne bąbelki. Nie miałam czasu sfotografować chałki w dzień pieczenia, więc wygląda, jak wygląda.Wytrawna chałka na oliwieSkładniki:(na 1 sporą chałkę)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko1 łyżeczka(...)ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Chałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 193

Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca(...)dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 197

jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana na czekoladowym(...)dodatkowo:125 g borówek amerykańskich50 g ciastek z czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I prowiant na drogę 141

się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów. W Brød(...)minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż się lekko zrumienią.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz już znikam na całe cudowne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bagietki niemal błyskawiczne 128

minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bagietkę. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15-30 minut.Przed pieczeniem oprószyć mąką.Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A w tej chwili rozpracowuję nowy rodzaj pieczywa - na poolish... Znacie, robicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 138

maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.Wystudzić na kratce.Smacznego!Moja psa ostatnio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 148

rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Kawę wymieszać z cukrem, dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt(...)cm.Na spodzie makaronika na środku układać kółko z galaretki, dookoła wycisnąć krem. Przykryć drugą częścią makaronika.Podawać natychmiast.Smacznego!Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka, nie będziemy mieć falbanki. Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O nowej szkole słów kilka i bardzo duńskie ciasto. Z kokosem 216

mleka4 łyżeczki cukru waniliowego6 łyżeczek proszku do pieczeniawierzch:250 g masła200 g wiórków kokosowych500 g ciemnego brązowego cukru300 ml mlekaMąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia(...)Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem.W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera, na zmianę dodawać mąkę z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier z masłem umieścić w garnku. Podgrzewać, aż masło i cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flapjacks po raz pierwszy 159

się flapjacki, wiedziałam, że to będzie idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie płatków. Nigdy nie robiłam flapjacks. Musiałam więc sobie troszkę poczytać - okazuje się, że to krajanka - pieczemy całość w formie, a potem kroimy w kwadraty lub prostokąty. Słodka, lepka, bardzo sycąca. Oj tak, to musiało być coś pysznego...Okazało się też, że flapjcki są błyskawiczne w przygotowaniu(...)chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą.Ostudzić.Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany i wiśnie. W serniku 190

zmrożony nos.A w domu czekał na nas serniczek. I to jaki...Miałam banany, które domagały się natychmiastowego spożycia. Mam też jeszcze kilka słoiczków wiśni od Mamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru(...)dojrzałe banany2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:125 wiśni ze słoika75 ml soku wiśniowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grissini z pieprzem 131

prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru.Wystudzić.Smacznego!A teraz trzy głębokie wdechy, i rzucam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jeżynami 185

kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce).Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał!Ciasto przygotowałam z okazji wizyty(...)solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dnie ułożyć jeżyny, na nie wyłożyć jasne ciasto, później ciemne. Delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców, przemieszać widelcem lub patykiem do szaszłyków, żeby utworzyć efekt marmurka.Ciasto piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 147

innego.Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Zielony stolik wiedziałam, że muszę go czym prędzej wypróbować. Tak naprawdę następnego dnia pobiegłam nazbierać jeżyn, i zabrałam się za pieczenie (pozostałe składniki zawsze mam w domu). Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony(...)ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze