pieczenie - 19054 przepisów (strona:302/1271)

PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 217

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały(...)słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Chleb litewski 178

być lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem dzień przed pieczeniem chleba,  zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )cały zaczynzaparzone wcześniej otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy - dałam miód1(...)Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz posmarować powierzchnię wodą.Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *C i piec przez 15 min. z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 180 *C i dopiekać około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dnia następnego

Proste Potrawy
Rolada pomidorowa 1601

starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i  studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto krówkowe 364

Oetker)Przygotowanie:Biszkopt:Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg) przez około 25 min.Krem budyniowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas

Oryginalny smak
Babka łaciata 377

łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas(...)miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Tort z malinami i bitą śmietaną 468

cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min.Masa z bitej śmietany:Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.Śmietanę ubić

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 163

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta.Składniki:Gęś:2 piersi gęsi8 ziaren jałowca1 łyżeczka majerankusólpieprzZiemniaki:1/2 kg małych ziemniaków5 ząbków czosnku2 łyżki olejusólSos winny:7 susek sechlońskich (bez pestek)3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki octu balsamicznego1 płaska(...)nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 488

borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki:Spód:240 g herbatników maślanych100 g masłaMasa:400 g borówek amerykańskich700 g twarogu półtłustego (mielonego)400 ml śmietany kremówki3/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka1 opakowanie cukru waniliowego(...)soku z cytrynyPrzygotowanie:Spód:Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.Masa:Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić

Oryginalny smak
Amoniaczki 298

Czas pieczenia: około 15 min                       Temperatura pieczenia: 180 °C               Składniki:5 szkl mąki 3/4 szkl cukru pudru 1 margaryna 3/4 szkl śmietany 4 żółtka 2 czubate łyżeczki amoniaku cukier waniliowy białka do posmarowania ciastek(...)ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec w 180 stopniach do zezłocenia ciasteczek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Galaretkowiec - ptasie mleczko 395

pieczenia, dolać po łyżce octu i wody, rozmieszać. Gdy masa lekko podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.Warstwa śmietanowo - galaretkowa3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)3 razy po 400 ml gorącej wody2 szkl śmietanybita śmietana w proszku3 łyżki cukru3

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka herbaciana 220

gotować ok. 5 minut.Osączyć rodzynki a wywar zostawić do ostygnięcia.Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić(...)białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ze śliwkami i polewą cynamonowo–śmietanową 178

wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek najlepszy 456

gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalieZ  białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć(...)formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/3 szkl. polewy kakaowej.  Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 785

woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto.Czas pieczenia:  90 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska(...)biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z herbatą 277

ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować.Czas pieczenia:  3 x 45 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka sztucznego miodu1 szklanka oleju1 szklanka mocnej herbaty1 szklanka cukru4 jajkaprzyprawa(...)piernika2 łyżeczki sodyszczypta soliHerbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.Masa budyniowa:2 szklanki mleka3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania