sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego napuszenia (ok 20 min)Nagrzewamy piekarnik do 160st C. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem. Ja swoje bułeczki nacinałam też w kilku miejscach żyletką ;)Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min (mają być lekko
charlotte gotujeubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem.Masa serowa
charlotte gotujedałam biały)75ml oleju2 roztrzepane jajka210ml mleka85g rodzynek2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyopcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżezki soliPrzygotowanie:W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki. Do drugiej, większej miski wrzucamy mokre składniki, czyli: jajko, olej, miód(...)mleko - bardzo krótko miksujemy.Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki.Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Studzimy na kratce.Smacznego
charlotte gotujepomarańczowyszczypta soliPrzygotowanie:Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i olejek - mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z kuchenki i studzimy.Mleko miksujemy z jajkami na gładką masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.Dodajemy do mąki mokre składniki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką tylko do czasu połączenia się składników.Pieczemy 15 - 20min w 200 st C.Smacznego
charlotte gotujemasła1 szkl mleka2 jajkaMasa serowa:250 g twarogu (dałam chudy, a w przepisie był półtłusty)żółtko1 łyżeczka cukru waniliowego1-1,5 łyżki cukruPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i jajka, a następnie wszystko miksujemy na jednolitą masę.Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem.Do foremki na muffinki wykładamy(...)łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej wielkości mamy foremki, ja ciastem zawsze wypełniam praktycznie całą foremkę i nigdy mi nie wypływa :)Pieczemy ok 20-25min w 180st C.Smacznego
charlotte gotujecukru1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl mleka0,5 szkl olejuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180st C.Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie(...)dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min.Smacznego
charlotte gotujecukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku
charlotte gotujekoniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.Smacznego
charlotte gotujeMasło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując masę, do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy aromat, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać(...)Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i drugą część mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy 25min.Krem : Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Dodajemy aromat, mleko oraz barwnik - wymieszać. Kremem dekorujemy babeczki i układamy na nim czekoladowe jajeczko.Smacznego
charlotte gotujemasę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę
charlotte gotujetruskawekWYKONANIE:Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową
Serce zamknięte w formie pysznościstopni. Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę soli. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych białek i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką. Przelewamy ciasto do formy(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki. Gdy ptasie mleczko będzie ścięte
Serce zamknięte w formie pysznościmamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy niebieskim kremem i żelkami. Można lekko naciąć
Ciastkozercyzachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka0,5 kostki margaryny1(...)dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.Zimowa tarta z jabłkamiSmacznego
Ciastkozercymamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć(...)przyklejonego surowego ciasta.Czas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie dekoracji. Z masy cukrowej wycinamy małe kwiatuszki i przyklejamy na środek cukrowe koraliki. Jeśli któryś nie będzie się trzymał możemy użyć patyczka do uszu i odrobiny wody, żeby go przyczepić.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercy