niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może
Słodka Stronaniewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może
Słodka StronaPuszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło(...)minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego zdejmujemy je z blaszki
Słodka Stronastolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo je przypalić. Gotowe pierniczki Pepparkakor przechowujemy w szczelnym pojemniczku lub puszce
Słodka Stronałyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy dwie porządne garście żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać, otręby również przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść, (ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej(...)mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, u mnie okrągłe, robione za pomocą szklanki. Można użyć dowolnych wzorków. Na górę ciasteczek użyłam, stempelków, tak dla zabawy :). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy na talerz i studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowaniebezy. Ja to robiłam przy pomocy pędzelka, ale można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.*Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł
Moje pyszne gotowanieżółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy. Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie(...)masłem i obsypcie bułką tartą). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min. Smacznego
Moje pyszne gotowaniesody 1/2 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki suszonej żurawiny 125 g masła 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Naszą brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki (niewielkie). Dodajemy mleko, miód oraz żurawinę i całość dokładnie zagniatamy(...)Następnie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki (takiej samej wielkości), przekładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowanieNadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać(...)kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekostkę i wytopić na wolnym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w również w kostkę i przyrumienić na boczku. Wystudzić.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej, jajko. i boczek przysmażony z cebulą. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Tak przygotowanym(...)ciastem wypełniać foremki lub papierowe papilotki do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Masa jajeczna:3 jajka,3-4 łyżki majonezu,1 średnia czerwona cebula,szynka,sól i pieprz do smaku.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i rozdrobnić. Ja ścieram je po prostu na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Dodać majonez, drobno posiekaną czerwoną cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać(...)płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca.Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaproszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem(...)piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego
Codzienna kuchnia niecodziennarzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć.Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny.Gołąbki podawać z ulubionymi sosami
Codzienna kuchnia niecodziennapachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest(...)jest żółta, lecz cynamonowa :)Składniki na dwie średnie formy keksowe:pół kg mąki,50 g drożdży,2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem),100 g stopionego masła,100 g cukru,1/2 szklanki mleka,3 łyżki dyniowego puree,1 łyżka cynamonu,płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie),1/2 łyżeczki soli.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru
Codzienna kuchnia niecodziennałatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę(...)wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki.Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan i całą górę czekolady. Będzie się
Pożeraczka, czyli raz adobrze