pieczenie - 19054 przepisów (strona:294/1271)

Danie "jednogarnkowe" 4153

przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne.Składniki:4 udka z kurczaka1 kg ziemniakówsos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki1 marchewkakoperek Sposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy(...)cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
Niebieski tort z masą mascarpone 457

Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam - przezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie ' Ciasteczkolandia '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na trzy biszkopty: 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru drobnego szczypta soli 5 jajek (żółtka+białka) niebieski barwnik (ja użyłam w proszku) Składniki(...)barwnika niebieskiego (do każdej miski trochę więcej). Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do każdej miski po tyle samo mąki. Mieszamy. 2. Dno tortownicy 19-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy pierwszą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zrzucamy na podłogę z wysokości pół metra. Biszkoptowy blat

My Culinary Art
Rzepka, rzepka kalarepka, czyli dziesięciominutowy, zdrowy, szybki, obiad 180

siedziała i czekała na schrupanie na surowo, a tu ja nagle łup…. i zupełnie... Rzepka, rzepka kalarepka, czyli dziesięciominutowy, zdrowy, szybki, obiad is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 230

się okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany 127

grona produktów: „dzisiaj mam ochotę... Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający 1537

był wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,... Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Obiad, który robi się sam. 3219

Obiad robi się praktycznie sam:Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny.Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut

Z butelką mleczka w tle
Keks znakomity 127

brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :)Składniki:- 250 g masła- 250 g mąki- 250 g cukru kryształu- 5 jajek- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- skórka otarta z cytryny(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Ciastka francuskie z jabłkami 239

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt(...)rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią

prawdziwe jedzenie
Różowy Tort Malinowy 224

cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć). Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Masa: Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy  fix,  cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem 224

Masą Śmietanową i Musem -  Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki)  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. Mus truskawkowy

Słodka Strona
Kremówka z Bitą Śmietaną 266

papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 166

wyłożyć pergaminem, boki wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca

Słodka Strona
Ciasto Mleczna Kanapka 415

cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy(...)formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż.Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem.Powstałym kremem

Słodka Strona
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 361

Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szklanki maku Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy Polewa: 50 g czekolady gorzkie(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać  za pomocą szpatułki. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut

Słodka Strona