pieczenie - 19054 przepisów (strona:294/1271)

Murzynek 228

łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Margarynę rozpuszczamy.Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy.Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.Białka oddzielamy od żółtek.Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy(...)ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 280

Koniecznie musicie spróbować! :D SKŁADNIKI :CIASTO:* mąka – 2 szkl * olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* cukier – 1 szkl* mleko – 1 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 2 łyżkiKREM :* mleko – 400 ml* olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 2 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki* cukier(...)olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka

Ostra na Słodko
Śnieżno - kokosowe muffinki 190

Święta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.  Babeczki:1 i 1/2 szklanki mąki100g(...)wiórków kokosowych1. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy.2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy).  Miksujemy na gładką masę.3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Danie "jednogarnkowe" 4147

przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne.Składniki:4 udka z kurczaka1 kg ziemniakówsos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki1 marchewkakoperek Sposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy(...)cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
Niebieski tort z masą mascarpone 454

Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam - przezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie ' Ciasteczkolandia '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na trzy biszkopty: 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru drobnego szczypta soli 5 jajek (żółtka+białka) niebieski barwnik (ja użyłam w proszku) Składniki(...)barwnika niebieskiego (do każdej miski trochę więcej). Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do każdej miski po tyle samo mąki. Mieszamy. 2. Dno tortownicy 19-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy pierwszą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zrzucamy na podłogę z wysokości pół metra. Biszkoptowy blat

My Culinary Art
Rzepka, rzepka kalarepka, czyli dziesięciominutowy, zdrowy, szybki, obiad 175

siedziała i czekała na schrupanie na surowo, a tu ja nagle łup…. i zupełnie... Rzepka, rzepka kalarepka, czyli dziesięciominutowy, zdrowy, szybki, obiad is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 219

się okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany 121

grona produktów: „dzisiaj mam ochotę... Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający 1531

był wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,... Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Obiad, który robi się sam. 3215

Obiad robi się praktycznie sam:Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny.Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut

Z butelką mleczka w tle
Keks znakomity 123

brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :)Składniki:- 250 g masła- 250 g mąki- 250 g cukru kryształu- 5 jajek- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- skórka otarta z cytryny(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Ciastka francuskie z jabłkami 238

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt(...)rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią

prawdziwe jedzenie
Różowy Tort Malinowy 216

cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć). Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Masa: Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy  fix,  cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem 221

Masą Śmietanową i Musem -  Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki)  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. Mus truskawkowy

Słodka Strona
Kremówka z Bitą Śmietaną 262

papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania