pieczenie - 19054 przepisów (strona:297/1271)

Tort rajska wyspa 191

szczyptę soli, ubiłam na sztywno, następnie dodałam cukier i ubiłam na sztywną bezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto(...)wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem

NA MOIM TALERZU
Chałka 3 198

układamy kolejne trzy kawałki ciasta, ale tym razem w poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową chałkę przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)odstawiamy na ok 30 min.Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce.Teraz zostaje nam tylko delektowanie się smakiem domowej drożdżówy ! :) Smacznego

charlotte gotuje
Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki 101

zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po...Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Szarlotka, czyli szaleństwo w sezonie jabłkowym 97

jest to podgrzanie w mikrofalówce, a mikrofalówkowemu jedzeniu mówimy stanowcze nie. Wiec korzystajmy z dobrodziejstw naszych...Szarlotka, czyli szaleństwo w sezonie jabłkowym is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z rukolą 119

grupy B, białka i mikroelementów. Jeśli chcesz mieć piękne włosy, zdrową skórę i paznokcie, jedz...Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z rukolą is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 139

córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki 197

żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1...Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Biszkopt idealny 16708

najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych — zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze mnie przepis(...)dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała mąka znajdzie się w cieście. Gotową, delikatną jak chmurka, masę umieszczamy powoli w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy). Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika, tylko uchylamy drzwiczki i pozwalamy

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 126

jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie:6 jabłek (najlepiej słodko-winnych)4 łyżki cukru trzcinowego1-2 płaskie łyżeczki cynamonugarść suszonej żurawinyJabłka umyć, obrać, wydrążyć(...)cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy

Food Square
Bułeczki drożdżowe 154

brzegi krążka i gotowa bułeczkawędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów.      Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną.  Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C.Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut ( najlepszą oceną jest oko-musząbyć rumiane).Po upieczeniu przekładamy na tackę wyścieloną ściereczką(...)stale były świeże, po wystudzeniupakujemy w torebki i wkładamy do zamrażarki. Wtedy możemy w dowolnej chwili wyjąćpotrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca.   Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak.   Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę

Maminek kulinarny
Chleb z cebulką 135

przekładamy do blaszek.   W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamydo pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.   Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencjirzadkiego kisielu. Po 40 minutach(...)wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamyponownie do pieca na 5-10 minut.   Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia.Przygotowanie i upieczenie tego chleba to ok. 2 godziny.Smacznego

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 155

   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.   Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.   Do drugiej dodajemy kisiel w proszku(...)Teraz ciasto z kisielema na końcu ciasto z makiem.   Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.   Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemykolejne 20 minut.Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.Gdy jest suchy ciasto jest gotowe.   Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe

Maminek kulinarny
Muffinki czekoladowe 208

Składniki:tabliczka czekolady deserowej125 ml oleju roślinnego2 jajka100g cukru trzcinowego225g mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przygotowaną masę(...)przekładamy do foremek. Pieczemy przez 15-20 minut, aż muffinki się przyrumienią i zaokrąglą

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki kokosowe 150

280g mąki pszennej30g wiórków kokosowych150g cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce.W drugim(...)naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe, jogurt i stopione masło.Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Kiedy w masie nie będzie widać grudek mąki, napełniamy nią papilotki do połowy wysokości.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka 137

Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm.Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy(...)dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany.Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania