pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam. Potrzebujemy dynię i ser parmezan . NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ. Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia. Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm. Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli(...)mamy drobną kostkę ten czas będzie krótszy. Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO
Pasje JolkiPieczone buraczki to jest to... Nie dość, że zdrowsze niż gotowane, bo nie uciekają z nich witaminki, to nawet smaczniejsze :D ~ Pieczone buraki ~ Składniki: małe buraki sok z cytryny przyprawy: sól pieprz, czosnek staropolski Buraki myjemy i owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy
Kuchenny Skrawek NiebaPyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy(...)łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb
Moje Kuchenne Rewelacjejabłka 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka majeranku Wykonanie . Mięso natrzeć przyprawami, odstawić przynajmniej na 1 h. Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 20 minut. Wyjąć, chwilę odczekać i kroić pod kątem w plastry. Podawać z cząstkami jabłek i pomarańczy. Jako
Kulinarny karnet Christopheranauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według(...)razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie
Smaczne Zdrowemniejsze części. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem granulowanym. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze. Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny). Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna). Ja tego nie robiłam, ponieważ
Czerwona Porzeczkanią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki. Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka
W kuchennym oknie Ewyminut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka(...)przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami. Pieczemy przez 25 - 35 minut do momentu, aż skórka z papryk zacznie się zwęglać. Gorące warzywa wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miski i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 15 minut
Mania Gotowaniajakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :) Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki(...)przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi kurczaka około 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 duża
Smaki EdytyNastępnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp. 200 st. około 30 minut. W połowie pieczenia przekładamy ziemniaczki na drugą stronę, żeby się równomiernie upiekły. Smacznego
chwile dla mnieubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i powkładać do niej kandyzowane owoce schować
W Mojej Kuchni Lubięjogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię