kupić zmielony) 200 g herbatników 100 g masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) Beza: 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej listonic_type='fooddrink(...)nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową
Poezja smakudzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów(...)innych jesiennych specjałów. Składniki: 50 g płatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu cynamon świeży imbir czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa
Food Squareminut. Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C. Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze żeberka były bardziej rumiane. Miękkie, soczyste i różowiutkie... Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki... Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnyNajprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości. Jego smak jest nie do opisania. Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę. Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych. Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny. Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Po wyjęciu
Maminek kulinarnyćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko skrapiamy oliwą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 1-1,5 godz. Od czasu do czasu możemy zamieszać warzywa, by równomiernie się podpiekły. Gdy warzywa będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, z dyni i pomidorów zdejmujemy skórkę(...)czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog KulinarnyJednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :) Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone na 2 okrągłe formy o średnicy 26 cm czas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można(...)zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach sok z 1/2 cytryny 150 g orzechów włoskich, posiekanych
Chilli Czosnek i Oliwapewności piekłam jeszcze 5. Smak ciasta przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi(...)tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta. Smacznego! W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj, podczas pieczenia, wykazał się zrozumieniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna się im oprzeć... Ciasteczkom z żurawiną nie potrafiła się oprzeć również Mirabelka . Biscotti ze świeżą żurawiną i pieczonymi kasztanami Składniki: (na 18-20 sztuk) 2 jajka 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 pomarańczy 115 g upieczonych, obranych kasztanów 100 g świeżej żurawiny(...)minut. Przestudzone ciasto pokroić ostrym nożem z piłką na plastry grubości 1-1,5 cm. Ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 25-30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście w styczniu będziemy nadal razem pichcić - i to jest jedna z tych rzeczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozgrzewającego się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około(...)można wyłożyć go lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Pieczenie z parą oznacza, że przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu
Gospodyni MiejskaDynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji
SzczyptaSmaQnaszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady(...)akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami. Czas przygotowania: 50 minut + 50 minut pieczenie batatów Składniki: CIASTO 600-700 g batatów, 3 szklanki mąki, 6 jaj, 3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego), 175 g miękkiego masła, 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżeczka
SzczyptaSmaQwodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty. Pieczony dorsz Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie(...)wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy. Ostatni szlif... Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem. Gotowe
Mango PapajaPieczony bananowy krem jaglany z nutellą Lubię takie poranki. Składniki: 60g kaszy jaglanej + ok 1 1/3-1/5 szklanki wody duży banan jajko szczypta sody oczyszczonej cynamon, aromat, szczypta soli Kaszę prażymy w garnku, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż całkowicie wchłonie płyn. Studzimy. (Kaszę można ugotować wieczorem). Miksujemy z bananem(...)przyprawami. Dodajemy żółtko, a białko ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z kaszą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.30min, po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kilka minut
More food, love and dreamssmak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam(...)marynatą. Moczymy 4 godz Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem. Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki
Z Majeczką w kuchniproszku do pieczenia biszkopt ciemny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao masa: 2 opakowanie budyniu waniliowego 2,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny 250 g 4 łyżki cukru pudru aromat waniliowy dodatkowo; serek mascarpone(...)pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia
Z Majeczką w kuchni