Pieczone jabłko w wersji tropikalnej - w połączeniu ze słodkim batatem. Pyszne, łatwe i szybkie gdyż upieczemy je w mikrofalówce. Składniki: batat (słodki ziemniak) 1 mała szt. jabłko 1 szt. cukier (lub miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cynamon Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, czy patatami to bulwy tropikalnej rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają węglowodany (około(...)posypać cukrem i szczyptą cynamonu. Przykryć spodkiem i upiec w kuchence mikrofalowej ( około 2 minuty na pełnej mocy) Ugotowany słodki ziemniak obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wymieszać z pieczonym jabłkiem. W razie potrzeby dosłodzić syropem lub miodem. Można podać z dodatkiem ryżu, w każdej wersji smakuje świetnie
głodny alergikstanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ? Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Tak, wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek(...)świeżego łososia. Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo(...)serkiem topionym. Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym. Nakrywamy wierzchem bułki. Smacznego
chwile dla mnienaszym menu Przepis na te kotleciki podejrzałam na blogu u Marzenki , której bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, które wyglądają bardzo ciekawie i smakują rewelacyjnie. Na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są miękkie. Dodatkowo zrobiłam surówkę z sałaty lodowej. Polecam. Post Kotlety(...)kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezobaczyłam w Biedronce hermetycznie zamknięte świeże kawałki łososia to od razu wylądowały w moim koszyku. Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia, jednak ja zazwyczaj piekę go w piekarniku z ziołami, czosnkiem... jest pyszny :) Składniki: 600 g świeżego fileta z łososia, ćwiartka cytryny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól. Przygotowanie: Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym(...)stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny
Aga w kuchnisolą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu
Aga w kuchnialuminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, kolejno zmniejszamy do 190 stopni
Aga w kuchnifolią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin. Boczek zawijamy w 8 warstw folii aluminiowej. Z rozgrzanych węgli robimy koło i w środek koła układamy boczek. Pieczemy po 2 godziny z każdej strony. Jeżeli mamy dużo węgli to boczek całkowicie przekrywamy węglami, wtedy nie będziemy musieli go obracać. Smacznego
Kuchnia Łukaszałączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin. Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę
Mango PapajaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Nie dość, że świetnie smakuje to mam pewność co jem i co podaję mojej rodzinie. Tym razem zrobiłam pierś z indyka w aromatycznej panierce. Wyszedł bardzo soczysty i miękki w środku. Długo utrzymuje świeżość(...)Polecam. Post Pieczony indyk na kanapki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeposzedł ten filet, który widzicie na zdjęciu. Marynowałam go 2 dni, bo nie miałam kiedy włożyć go do piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy(...)potem ciasno owinęłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na około 2 dni. Po tym czasie upiekłam fileta w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym na 175 - 200 stopni. Ile piekłam? Około 40 minut. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości fileta mamy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesobą. Dodajemy jajka, miód i jogurt, łączymy dokładnie masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej jogurtu, jeśli zbyt rzadka - płatków owsianych. Przekładamy do kokilek wyłożonych papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Pysznie smakuje jeszcze ciepła, ale następnego dnia jest tak samo dobra :) Świetna z dodatkiem jogurtu
sama złodyczTakim schabem poczęstowała mnie moja siostra w wakacje. Zachwyciła mnie soczystość mięsa, co w przypadku schabu nie jest wcale łatwe do uzyskania. Ponieważ ostatnio coraz częściej pieczemy sami wędliny w domu postanowiłam skorzystać z przepisu mojej siostry i przygotować schab w domu. Okazało się, że u nas też mięso wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne. Wchodzi(...)Posmarować ze wszystkich stron musztardą. Zawinąć w folię i schować do lodówki na kilkanaście godzin do zamarynowania (moje stało prawie dobę). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec mięso w folii przez około godzinę
Sto kolorów kuchniPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy(...)czosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej
Moja smaczna kuchnia