można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto. Składniki: pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek, solone migdały Kresto , 1 łyżeczka ziarenek kolendry , pieprz cytrynowy , sól , 1 sucha bułka , 1 jajko , mąka pszenna do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki masła , około
Codzienna kuchnia niecodziennahasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego - gdzie truskawki będą niekwestionowaną gwiazdą. Chciałam też, aby były dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu. Gdy w gazetce Pieczenie jest proste , nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem(...)rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...? Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik idealny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepaski Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem Zawinąć rybę w folię aluminiową Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Na koniec drobne ogłoszenia "parafialne". Jak zapewne zauważyliście od kilku dni istnieje fanpage bloga na facebook'u, dzięki któremu możecie być
peanutbuttermonsterstrony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę łamiemy na kawałki(...)sztywną pianę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do średnich, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę łyżka po łyżce. 3. Mąkę łączymy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Obroty w mikserze zmniejszamy do małych i stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny
My Culinary ArtWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie
Tajskie smakisłońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki
Wyprawy kulinarneposypujemy nią kiełbasę. 2. Do miski wlewamy piwo, dodajemy miód i musztardę, dokładnie mieszamy i wlewamy do naczynia z przygotowaną kiełbasą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Gotowe
My Culinary Artprzyprawy wedle uznania ( np. czerwona papryka, tymianek ) Wykonanie Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Wstawić na godzinę do lodówki. Kurczaka nadziać na pełną butelkę piwa. Piec ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) Na dno blachy czy naczynia żaroodpornego warto nalać odrobinę
Świat Smakuwyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeskórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy aż się połączą. Masę przelewamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (do zrumienienia). Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blogoctem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny z programu "Rewolucja na talerzu" twierdzą
Brzuszki Łakomczuszkiprzepisach na oponki serowe, wywaliłam litry tłuszczu i tłuste zmielone sery, dodałam przyprawy i składniki niecodzienne typu burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa(...)ciasto zrobiło się za luźne. I tak samo do pieca. Część III – oponki z burakiem, tymiankiem i miodem. Upieczonego w piekarniku buraka zmiksowałam z łyżką miodu i listkami świeżego tymianku. Dodałam do ciasta, podsypałam mąką i to samo co z poprzedniczkami. Ciasto ma przepiękny kolor, który traci w pieczeniu. Jeden miły pan poradził mi, żeby następnym razem dodać łyżeczkę
ladykitchenfrancuskiej, którą poznajemy w tym miesiącu. Tarte tatin to tarta z jabłkami w karmelu na cieście francuskim. Cały trick w tym, że piecze się ona do góry nogami. Zaintrygowani? Najpierw karmelizujemy jabłka i układamy w formie do pieczenia, a na nie układamy ciasto. Czemu tak, a nie inaczej? Wersji jest kilka, ale sprowadzają się one do opowieści o siostrach(...)Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka do wysmarowanej masłem formy. Delikatnie przyciskamy jabłka szpatułką. Dbamy, żeby pokrywały całe dno formy. Przykrywamy je ciastem. Zawijamy wystające brzegi do środka formy, żeby uformowały boki tarty. Nie będzie z tym problemu, śliskie jabłka chętnie zrobią Wam miejsce. Nacinamy ciasto w kilku miejscach nożem, żeby w trakcie pieczenia para
W kuchni wieczoremDorady były na pewno świeże. W głowie układałam plan B, z serii: co podać mięsożercy na obiad gdy wszystko jest w zamrażalniku. Jakby tego było mało, sól, w której piekła się ryba zaczęła zabarwiać się na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście mają wpaść na herbatę. Jak ja się pozbędę z domu tej suszonej ryby(...)dzięki temu niemiłej niespodzianki, gdy pozostała sypka sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna lub włączcie wentylacje -jeśli zamierzacie zaserwować to danie gościom, postarajcie się aby nie dotarł do nich zapach początkowej fazy pieczenia, gdyż co wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem
Zapiski Młodej Żonyprostu lubię piec, szukać receptur, dobierać składniki i patrzeć jak tworzony przeze mnie bochen żyje własnym życiem. Ponadto w sklepie nie kupię zapachu pieczonego chleba i chrupiącej, ciepłej piętki na której topi się kawałek masła. Pieczenie chleba wymaga spokoju i cierpliwości. Najpierw musimy wyhodować zakwas*, co zwykle trwa około tygodnia jednak wymaga od nas co najwyżej pięciu minut(...)minut pracy i jedna kuchenna misa zajęta przez 12-16 godzin). Następnego dnia dokładne wyrabianie ciasto (czynność najbardziej pracochłonna ok 10-15miut) i ponowne jego wyrastanie. Pieczenie trwa krótko, zazwyczaj około 40 minut. Nie potrzebujemy do tego celu specjalnych blach, kamieni czy pieców chlebowych. Jeżeli mamy taką ochotę możemy formować okrągłe lub owalne bochenki, ale zawsze możemy
Zapiski Młodej Żonyoddadzą suchym składnikom w cieście swojej wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek, jak i roztapiające się masło wiążą składniki suche, co skutkuje dobrze upieczoną szarlotką. Wiele przepisów na szarlotkę sypaną uwzględnia warstwę masła jedynie na wierzchu ciasta(...)szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (170g) kaszy manny 1/2 szklanki (u mnie 80g kryształu i 20g cukru z wanilią) cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) około 1 i 1/2kg jabłek (u mnie 1,2kg) 175g bardzo zimnego (lub zamrożonego) masła Wykonanie: - masło mocno schłodzić, najlepiej schować na kilka godzin
Smakołyki Berenikicienką warstwę ciasta, pamiętając, że podczas pieczenia makaroniki trochę urosną ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 3. Niech nam się nie wydaje, że określony czas pieczenia w przepisie jest zbyt krótki ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). Pomimo tych wszystkich niedoskonałości nie zniechęcam się, wnioski wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową(...)wyglądu nie są może idealne, ale w smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić
Kuchnia w opałachłyżki gęstej kwaśnej śmietany masa * 1 puszka gotowej masy makowej * 4 żółtka * 7 białek * 100 g cukru * 100 g rodzynek * 100 g orzechów włoskich * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. masa Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy(...)Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy. Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę. Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto można polać lukrem lub czekoladą
Mix smakugdzieniegdzie mogą być większe kawałki jabłek. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia. Kokos: 6 białek 150 g cukru kryształu 150 g kokosu 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się(...)składników. Orzechy: 5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wykonanie: Formę o wymiarach
Made By Mom And Sonłyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli - 3 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 900ml mleka Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy(...)całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy placek morelowo budyniowy. Już podczas pieczenia – zapach moreli i ciasta maślanego ściągnie hordy łasuchów do kuchni. I jedno
mojewypiekiinietylkosurowo – w postaci tatara (bardzo popularne w Szwecji) oraz jako składnik sushi, smażonego i pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam ze strony Talerz Pokus.tv . Składniki: - łosoś ok. 2 kg - oregano (świeże) - bazylia (świeża) - kolendra (dałam(...)cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „ Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze.” Taką metodę pieczenia polecałam już na blogu
mojewypiekiinietylkokilka kropel * Dodatkowo 2 słoiki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoiku Wykonanie: Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy żółtka i zimne masło - szybko! zagniatamy do połączenia składników. Dzielimy na dwie równe części. UWAGA! JEŻELI MAMY 2 TAKIE SAME BLACHY MOŻEMY ZROBIĆ(...)JEŻELI NIE TO ROBIMY W TEJ SAMEJ BLASZCE DWA RAZY TEN SAM SPÓD. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta spód formy - dokładnie - aby nie było dziur. Wykładamy na to jeden słoiczek dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy
Piekę, bo lubięwłaśnie patrzyłam na profil "Piekę, bo lubię" ( https://www.facebook.com/piekebolubie?ref=hl ) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy. Składniki: *Masa serowa i bezowa 600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę(...)cytryny 1 mały budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej *Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka (białka osobno) kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy *Dodatkowo: szklanka namoczonych w wrzątku rodzynek 1/2 szklanki cukru pudru Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier,cukier waniliowy, żółtka, margarynę - zagniatamy
Piekę, bo lubięręcznikiem papierowym. Koperek wymieszałam z masłem. Powstałą pastą posmarowałam flądry w środku, a z wierzchu obsypałam je solą i pieprzem. Ryby przykryłam plastrami cytryny i zawinęłam w folię aluminiową. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawałam z surówką z kiszonej kapusty i sałatką ze świeżych warzyw
Kulinarny PamiętnikDzisiejsze mielenie to wspomnienie, jeszcze sprzed wyjazdu na urlop. Pyszny ryż, wspaniałe kuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka! 250 g pomidorków koktajlowych kilka gałązek tymianku 2 łyżki oliwy pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk) 1/2 świezej kajzerki pieprz i sól do smaku
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie wspólnie akcje blogowe??? ja bardzo! jak miło jest czytać o piekarniczych przygodach innych osób, jednoczyć się w doświadczeniach. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki. Takie chlebowe, na zakwasie. Ciasto chętnie współpracowało z dłońmi, bułki ładnie się formowały i pięknie mi się upiekły! chrupiące z wierzchu a w środku dość zwarte i wilgotne
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :) Krem z Pieczonej Papryki 6 żółtych papryk 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryBył to spontaniczny wymysł wypłowiałej głowy. Ile można w kółko te same sałatki wymemłane z majonezem jeść... Na sałacie rzymskiej wylądowały plastry pomidora, zielone oliwki, rodzynki oraz ciepłe kawałki pieczonego w esencjonalnej marynacie indyka (wg pomysłu Nigelli) a wszystko dosmaczyła czosnkowa oliwa. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie na lekki obiad lub kolację :) Sałatka
Dzieje kuchennej Wiewiórywołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco zostało więc nie było wyboru jak skorzystać z jego kolejnego pomysłu i zrobić kanapkę. Jak ona wyglądała zobaczcie sami! Danie bazowe - Pieczony mostek wołowy 2 kg mostka wołowego oliwa 2 duże cebule 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej WiewióryOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika
Kuchnia PROzdrowotnajajka w zależności od wielkości bułki), dodajemy szynkę pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit Małgorzatyśrodku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze
Bon Appetit Małgorzatyszklankach wody. 4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem res zta ryżu. Całość zalewamy bulion em. 5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę. 6. Ryż i mięso podajemy z surówkami. I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza :) Smacznego
Kuchnia domowa AniNaczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część ce buli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem. 4. Wstawić do nagrzanego piekar nika i piec 30-40 minut w 180 st. C , aż kiełbasa się ładnie przyrumieni. 5 . Smakuje na ciepło i na z i mno. Smacznego!!! Źródło: We dwoje
Kuchnia domowa Anioliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego
Kuchnia domowa Anizmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Kuchnia domowa Aniroztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia. Smakuje bardzo bardzo dobrze! Smacznego!!! Źródło: Passionfruit
Kuchnia domowa Anikolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła ! Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami ROZWIŃ
Smaczna Pyzamałym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach
Aga w kuchnidrugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut. Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny
Zakręcony Widelecdzieci, które wykrawały i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem(...)białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny, perełki do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy
Moniki Smakołykidodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Piekarnik/grilla rozgrzewamy do 165 stopni. W średniej misce mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nimi szynkę. Szynkę dajemy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 14 minut na każdy kilogram mięsa. Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Tę szynkę można również gotować w liściach kapusty pekińskiej. Liście kapusty muszą ją dokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami
naRuszcieminut. Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry. Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody. Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku
Kulinarny karnet Christopheraoliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w rozgrzanym wcześniej do 200 st C piekarniku, na złoty kolor - około 15 minut . Podawać liśćmi rukoli lub np pietruszką
Stare Garysera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki 3 ząbki czosnku sól pieprz przygotowanie papryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec papryki polać oliwą ułożyć papryki skórą do góry, posolić, posypać pieprzem, polać oliwą (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić papryki skórą do dołu , posolić i posypać pieprzem, jeżeli nie są wystarczająco pokryte
Stare Garyodcedzonych pomidorów (bez soku). Posypać startym serem. Do naczynia wlać nieco wody , do połowy wysokości bakłażanów , polać oliwą, wlać sok z pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Stare Garymusztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać
Kraina Miodem Płynącawystarczy przekroić na pół) w mniejszą kostkę/plastry. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ugotowaną kaszę wymieszać z usmażoną cebulą i dodać warzywa. Całość wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 1 godziny ( w międzyczasie 1-2 x przemieszać zapiekankę). Smacznego
Kraina Miodem Płynącarybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty. Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu. Dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj proponuje schab pieczony w mleku.Ten sposob przygotowania schabu sprawia,ze mieso jest niezwykle miekkie,bardzo kruche i soczyste.Jesli nie znacie tego przepisu,koniecznie go wyprobujcie.To danie na pewno Was zachwyci.Banalnie proste, pyszne, godne swiatecznego stolu. Schab przyrzadzony wedlug tego przepisu jest po prostu doskonaly.W ten sposob upieczone mieso mozna wykorzystac jako podstawe drugiego dania ,rownie pyszny jest na zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysmarowanego marynatą.Na łososiu rozłożyć płatki imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki i podawać rybę y ulubionymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg miesa 25 minut pieczenia.Kaczkę,by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej.Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny. Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg.Ich mieso jest ciemne,kruche i bardzo smaczne,niestety ciężkostrawne.100 g kaczki to 240 kcal.Kacze mięso jest jednak(...)powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Połowę cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło
Ewa w kuchnikostki do pieczenia. Poznaliśmy proces produkcji, różnice pomiędzy nią a masłem … oraz proces powstawania. Potem mogliśmy przystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia! W związku z tym, że były to warsztaty Dr. Oetker i Kasi, to wszystko potrzebne do przygotowania było właśnie tych firm ( gotowe produkty, dostępne w sklepach, które można wykorzystać(...)filmie! Z całego serca dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie! Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas! PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto , gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki! Za mną chodzi Świąteczny biały torcik! ____________________________________________________________________________________________ Znajdziecie tam również przepis na babeczki, które robiła jedna
Ostra na Słodkodołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami
Aga w kuchniProsta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach. Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym . Czas przygotowania: 40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10 Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone jabłka, 1 czerwona
SzczyptaSmaQdyni kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. Dynię w międzyczasie przekładamy tak, aby zrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka. Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito. Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy
Z butelką mleczka w tleżurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona(...)plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku - łyżeczka
Pasje JolkiSweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki(...)kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu. Piernikowe choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki
Poezja smakupodania: masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polania starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny) Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki
Food Squarefantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna! Składniki (na 4 porcje) : 4 figi, pokrojonych na cząstki 200 g porwanych liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni Cynamonowy dressing: 6 łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
Food SquareUzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Wystarczy pokroić boczek, dołożyć upieczone ziemniaki i kapustę i obiad jest gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyherbaty w ręku i czymś słodkim na poprawę humoru. Jako, że jestem leniuchem, moje desery na ponure wieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa... Potrzebne nam: - 2 lekko kwaskowe jabłka - kilka łyżeczek konfitury malinowej - 2 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza
W poszukiwaniu inspiracjisojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min. Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt
kuchcikowniaśmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%; 2 płaskie łyżki żelatyny; 80 g białego cukru. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie, stale miksując, dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem(...)blachę wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Ciasto piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna, trzecia półka), przez około 8 minut. Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką
Gospodyni Miejskapudru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale miksując, powoli wlewać olej. Następnie, stale miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną. Upieczone ciasto
Gospodyni Miejskapółka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można, na 25 minut przed końcem pieczenia, zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm. Moja była nieco mniejsza (34 x 12) cm i chleb wyrósł ponad jej brzegi. Szklanka = 250 ml. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1 kg bochenek chleba. Mój ważył 1,04 kg. Do ciasta(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe
Gospodyni Miejskamarynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło. - piekarnik rozgrzewam do 180 stopni - boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor z każdej strony - układam na blaszce i podlewam piwem - piekę ok 1,5 kilka razy obracam i podlewam piwem po upieczeniu daję mu odpocząć po czym można już go konsumować
Basia w kuchniwiększą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i/lub gorzkim kakao. Smacznego
W kuchni Katiezmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C, rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu można odlać podczas pieczenia. 4. Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy dwa jabłka, wycinamy gniazda nasienne, a zostawiamy łupiny, kroimy w ćwiartki. Kaczkę należy podawać gorącą. Dobre do krojenia kaczki są ostre duże
Apetyczna babeczkakakaowo-kawowa pieczona owsianka z daktylami i czekoladą; truskawkami(potem jeszcze twarożkiem i jogurtem) ...truskawki!! Tak, przemiła pani ze stoiska powiedziała mi, że to już te polskie, pierwsze jeszcze nie do końca takie jak powinny być, ale nasze co z tego, że trochę je zgniotłam podczas powrotu do domu, pff :3 A, co tam raz się żyje
More food, love and dreamsMocno) Kakaowy serniczek pieczony* w słoiku po nutelli z malinami *z kakao i budyniem czekoladowym Niee wcale mi nie "wykipiał", wcale ... xd Te serniczki zawsze mi rosną, a potem opadają, nie chcą urosnąć takie zbite, nie wiem czemu
More food, love and dreamspieczona owsianka* z jagodami i borówkami nadziana nutellą *z dodatkiem banana Dziwnie mi czasami. Czasami smutno, czasami wręcz przeciwnie, przypominając sobie wcześniejsze lata. Jak dużo się zmieniło. I nie mówię tu tylko o mnie samej. A o przyjaciołach, ludziach którzy mnie otaczali, tych którzy odeszli i tych którzy ich zastąpili. Dziwnie się losy układają, czasami
More food, love and dreamsczekoladowy pieczony pudding* z brzoskwinią i malinami z jogurtem naturalnym z mascarpone inspiracja *częściowo z mąki żytniej Wbrew pozorom nie taki słodki, ale wciąż czekoladowy, ciepły i zakalcowaty. Czekoladowo u mnie ostatnio i uśmiech ciągle mam na twarzy. Dzisiaj też pomimo, że to ostatni leniwy poranek na jakiś czas, pomimo, że znam już swój plan lekcji(który swoją
More food, love and dreamsświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym
Z Majeczką w kuchniFatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa
Gotuj z Blue Ravenstopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać cukrem pudrem itp. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą
Moje domowe kucharzenieodpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią. No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzażółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta z 1 pomarańczy Wykonanie: - orzechy włoskie bardzo drobno posiekać - do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder - dodać zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez(...)dodatkowej blaszce - 15 minut) - upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - formować i piec kolejne ciasteczka - wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie
Smakołyki Berenikiwycinamy większą szklanką kółka, a następnie mniejszą środki. Donaty układamy na natłuszczonej blaszce. Tak postępujemy też z resztą ciasta. Przygotowane donaty odstawiamy na ok 20min do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 10 - 15min . Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie maczamy w polewie oraz posypce. Odkładamy do czasu zastygnięcia czekolady. Smacznego
charlotte gotujesygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom - sami znajdziecie to, co będzie Wam odpowiadało. / Na biszkopt tradycyjny - 2 szklanki mąki krupczatki i zwykły proszek do pieczenia/ * Dodatki: - Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła", - główka czosnku, - łosoś wędzony 200 gram - koperek, - oliwki zielone i czarne do dekoracji WYKONANIE: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy(...)cukru - nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy. 3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy. 4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową
Wypisz WymalujGoose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera
Kulinarny karnet Christopherawrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku
Walijskie Pichceniepiekarnika. Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość
Malinowe Pocałunkiblendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze
Kuchenny Skrawek Niebaściereczką i pozostaw na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj jeszcze raz jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C ok. 20 min. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki (na dwie porcje): 100 gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajadawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula
Pasja Smakuułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez ok. 40 minut, a papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę należy przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z niej skórę. Paprykę
Pasja Smakuwitaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie
Mango Papajaosobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka(...)faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego. Przeważnie tort weselny jest
Kulinarny karnet ChristopheraZmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 200 oC i wstawić piersi w naczyniu w którym się marynowały. Piec około 100 minut. Jabłka pokroić na plastry, posypać majerankiem, przesmażyć na patelni. Wszystkie składniki sosu wymieszać, zagotować, zagęścić mąką. Można również sos zredukować bez zaciągania mąką. Jabłka rozłożyć na półmisku
Kulinarny karnet Christopherawymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC. Polewa Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest
Kulinarny karnet ChristopheraPieczone buraczki są przepyszne :), a jak je podrasować kozim serem i orzeszkami piniowymi to już niebo w gębie! Składniki: 3 średnie buraczki czerwone mała czerwona cebula 10 dag sera koziego 2 łyżeczki orzechów pinii dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania 1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki
Apetyczna babeczkapapryki słodkiej 3 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu Ziemniaki obieramy, te większe przekrawamy na pół. Resztę składników mieszamy w misce lub w dużym worku i obtaczamy w nich ziemniaczki. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 200 st. C. Smacznego
chwile dla mnieubiegłą sobotę odbyło się pieczenie na żywo z Kasią. Warunkiem było pieczenie na żywo ciasta, dzięki aplikacji Ipla. Podczas pieczenia były organizowane różne konkursy, w których udało mi się wygrać zestaw do founde i foremki do czekoladek. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i idealnie poprawia humor, gdy mamy jesienną chandrę :) Składniki: 1 margaryna, 3 gorzkie czekolady(...)Wedla), 4 łyżeczki kakao, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dekoracja: 0,5 gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki kremówki, cukier puder, płatki migdałów. PRZYGOTOWANIE: Tabliczki czekolady łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.W osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Następnie do jednej miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ostudzoną margarynę, dodajemy
Aga w kuchniodstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki. Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła i zawijamy rybę w folię aluminiową, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszaząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Rybę serwujemy z sosem salsa. Smacznego
Kuchnia Łukaszażaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie resztą kapusty. Całość polewamy powstałym tłuszczem z patelni i z talerzyka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :) Uwagi: Jeżeli kapusta zbyt szybko się przypieka, przykrywamy potrawę folią aluminiową. Przepis bierze udział w akcji "Smaczna Jesień", ponieważ ciepłe i tłuste
My Culinary Artidealnie nadaje się do naleśników, gofrów i... sami zobaczycie z czym ja go połączę bo z pewnością podzielę się moim pomysłem z Wami. Składniki: szklanka puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na krem) 2 jabłka, kwaśne i twarde 3 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego skórka z limonki sok z połowy
Mango Papajatrzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C, dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek, kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy na niej masło, skrapiamy miodem - pieczemy ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę
Niezły Młynekmajeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę
Niezły MłynekPieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... przepis TUTAJ
SMYKWKUCHNIspróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dno stawiamy miseczkę z zimną wodą. Z blaszki z croissantami zdejmujemy miseczkę z wodą, ponownie malujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut. W takcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. W akcji udział wzięli: Anna z Every day flavours Kaśka z Baby do garów Monika
Kulinarne przygody Gatitydodam jakiś akcent smakowy, np cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja Domowe wypieki . Tęczowy tort (rainbow cake) Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek(...)miseczki. Czynność tę powtarzamy przy każdym kolorze. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy
Kulinarne przygody Gatitysosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemarynacie przez noc- w lodówce Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro
Proste Potrawywłożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C. Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko
Proste Potrawyłagodną, jeżeli do kanapek proponuję użyć musztardy rosyjskiej. Zioła prowansalskie. Na dnie blachy wysypać grubą warstwę soli. Karkówkę wysmarować musztardą i obsypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć mięso na soli. Piec ok. 2,5 godz., najpierw do zrumienienia w temp. 220 stopni, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Praktyczna plmiód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenieCzosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem i ziołami. Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę. Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa. Gotowe mięso studzimy przed krojeniem
Sto kolorów kuchnipółplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem, tak, aby przykryła całe dno. Układamy warzywa, na samą górę kawałki kiełbasy. Całość pieczemy w piekarniku 30 minut
Moja smaczna kuchniacukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką
Moja smaczna kuchniakeksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego 2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g(...)duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść w szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli
Grunt to przepis!Kolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie
Smaczna Pyzaskrzydełka przyprawa do kurczaka marchewka oliwa Skrzydełka umyć .Wymieszać z przyprawą i odstawić na około 1 godzinę.[u mnie dłużej].Przełożyć na blaszkę , dodać odrobinę oliwy, marchewkę i piec do miękkości skrzydełek
Moje domowe kucharzenieostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA
Zainspiruj się kuchniąPulled pork to metoda przygotowania wieprzowiny, w której to duży kawałek mięsa piecze się długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso staje się tak bardzo miękkie, że można je z łatwością podzielić na pojedyncze włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się
Bernika - moj kulinarny pamietnik/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej. Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy
Weganizm infantylnywymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni
Kulinarny PamiętnikPamiętacie jak jakiś czas temu przygotowywałam prosty deser z pieczonego jogurtu greckiego ? W sam raz jako podsumowanie obiadu w środku tygodnia, które nie wymaga zbyt wiele zachodu. Świetnie też sprawdziłby się jako śniadanie. Ale czy zaimponowałby naszym gościom? Z pewnością zjedliby go ze smakiem, ale czasem warto pokombinować trochę bardziej. Tym razem nie będziecie musieli się bardzo wysilać, a efekt
Okolice Palnikaumyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać 4 łyżkami oliwy i odrobiną wody, wymieszać. Kurczaka ułożyć na warzywach, wysmarować 2 łyżkami oliwy. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smakudużej patelni. Zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Wlać bulion, dodać ziele angielskie oraz koncentrat. Zagotować. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Włożyć udka i wlać gorącą zalewę.Przykryć i piec ok. 1,5 h w temperaturze 200 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smakukawałki. Pieprzymy i skrapiamy cytryną. Każdy kawałek owijamy w bekon. Bekon układamy w naczyniu żaroodpornym ( dno wysmaruj oliwą z oliwek) , górę dorsza z bekonem pędzlujemy oliwką z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy . Gotujemy ulubione warzywa- ja zblanszowałam szparagi i do tego ugotowałam ziemniaki. Obiad gotowy Smacznego
Smaki EdytyTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą
Magiczne Życie Martyfolia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchennetego przepisu i pieczemy...bo jeszcze cały poniedziałek trwa ta akcja ..kto chce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt(...)jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec
Moje domowe kucharzeniebyła tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui ..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki też(...)jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej.. Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się , że wybrałam akurat te foremki..za co bardzo dziękuję redcoon.pl za taką możliwość wyboru i przyjemnego bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie
Moje domowe kucharzenieolej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzeniebardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące! W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich. Niezależnie od tego, czy będą piec dla swoich przyjaciół, rodziny czy współpracowników, z pewnością będzie to przepyszna okazja(...)udział w tej akcji i coś upiec..a piekłam babeczki Red Velvet ..upiekłam je dla męża, córek ..no i oczywiście dla siebie..a piekłam razem [ niestety wirtualnie] z innymi blogerkami i blogerami..a takie wspólne pieczenie babeczek zaproponowała Marta ...dzięki za wspólne choć wirtualne spotkanie w kuchni.. Jestem ciekawa jak wyglądają babeczki innych blogerów..wiem ,że prawie każdy
Moje domowe kucharzeniesię razem z innymi blogerami w kuchni -wirtualnie oczywiście i zawsze coś tam "pitrasimy"..tym razem specjalnie na potrzeby tego wydarzenia Paweł opracował przepis na biscotti..ja nie piekłam ich nigdy wcześniej i nie jadłam [ a przepis na nie czekał w kolejce do wypróbowania od dawna] , a teraz akurat była okazja aby je wypróbować.Pierwszy raz także zdarzyło się(...)zrobiłam je z większej porcji..ja dodatkowo oprócz migdałów dałam jeszcze różne orzechy i morele suszone oraz skórkę z pomarańczy.. polecam..i dziękuję z przepis i wspólne pieczenie. 150 g mąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta
Moje domowe kucharzeniekawałki.Na blaszkę wylać olej,wyłożyć ziemniaki i cebulę.Posypać przyprawami i wymieszać. Kiełbasę pokroić w grube plastry i dodać do ziemniaków. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ,aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, w między czasie wymieszać, aby wszystko się upiekło
Moje domowe kucharzeniemarynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa - mieszankę przekładamy na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju, doprawiamy i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając. Płynna marynata
Emcia PichciPieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy łososia też nadają się doskonale. Możecie upiec więcej ziemniaków i część dodać do pysznego Chleba - jest bardzo smaczny ! Młode, nieduże ziemniaczki można też upiec z cukinią i pomidorami - taka warzywna zapiekanka to dobry pomysł
Smaczna Pyzaubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwac cukier pomiędzy palcami. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski z jajkami i mieszamy energicznie łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy. Dużą blachę, tą która była dołączona w komplecie z piekarnikiem delikatnie smarujemy masłem bądź(...)pieczenia, który posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 150-180 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego podałam Wam przedział temperatur. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go na czystą lnianą ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia, a biszkopt zawijamy w ściereczkę formując na kształt rolady, odkładamy do wystudzenia. * Wzorki : jeśli chcecie wykona wzorki na biszkopcie, musimy
Blondynka GotujeZapraszam na przepyszny obiad, w roli głównej aromatyczny kurczak doprawiony limetą i imbirem, podany z pieczonymi ziemniakami. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy ! Składniki: 2 mniejsze piersi z kurczaka sok z limety starty na tarce imbir około 3-4 cm korzenia sól morska ziemniaki świeży rozmaryn kilka ząbków czosnku masło i oliwa z oliwek Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkrawamy
SMYKWKUCHNIPost Pieczone frytki z piekarnika z oliwą i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeorzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać(...)cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę
Ala piecze i gotujejogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie najmilszym kulinarnym zaskoczeniem jakie mnie spotkało :) . Więcej
Okolice Palnika