pieczenia - 22046 przepisów (strona:63/1470)

Croissanty 144

spróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w  środku nie dopiekły(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dno stawiamy miseczkę z zimną wodą. Z blaszki z croissantami  zdejmujemy miseczkę z wodą, ponownie malujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut. W takcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. W akcji udział wzięli: Anna z  Every day flavours Kaśka z  Baby do garów Monika

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy tort (rainbow cake) 180

dodam jakiś akcent smakowy, np cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja  Domowe wypieki . Tęczowy tort (rainbow cake) Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek(...)miseczki. Czynność tę powtarzamy przy każdym kolorze. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony camembert z miodem i orzechami 299

sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Łopatka pieczona w czerwonym winie 110

marynacie przez noc- w lodówce Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro

Proste Potrawy
Karczek pieczony w rękawie 352

włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C. Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko

Proste Potrawy
Karkówka pieczona na soli 212

łagodną, jeżeli do kanapek proponuję użyć musztardy rosyjskiej. Zioła prowansalskie.  Na dnie blachy wysypać grubą warstwę soli. Karkówkę wysmarować musztardą i obsypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć mięso na soli. Piec ok. 2,5 godz., najpierw do zrumienienia w temp. 220 stopni, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Praktyczna pl
Pałki z kurczaka pieczone 339

miód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Pieczona karkówka 150

Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa.  Gotowe mięso studzimy przed krojeniem

Sto kolorów kuchni
Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem 147

półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem, tak, aby przykryła całe dno.  Układamy warzywa, na samą górę kawałki kiełbasy. Całość pieczemy w piekarniku 30 minut

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 188

cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną 211

keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe   1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska   3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego   2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g(...)duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść w szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli

Grunt to przepis!
Kolczakówka piekąca - kolczakówka kroplista 223

Kolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie

Smaczna Pyza
Skrzydełka pieczone 181

skrzydełka przyprawa do kurczaka marchewka oliwa Skrzydełka umyć .Wymieszać z przyprawą i odstawić na około 1 godzinę.[u mnie dłużej].Przełożyć na blaszkę , dodać odrobinę oliwy, marchewkę i piec do miękkości skrzydełek

Moje domowe kucharzenie
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 235

ostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :)  Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA

Zainspiruj się kuchnią
Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina 146

Pulled pork to metoda przygotowania wieprzowiny, w której to duży kawałek mięsa piecze się długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso staje się tak bardzo miękkie, że można je z łatwością podzielić na pojedyncze włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania