pieczenia - 22046 przepisów (strona:70/1470)

Flammkuchen 126

bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym serem,slimakami,rowniez z owocami oraz inne - ograniczone tylko wyobraznia kucharza. Nazwa oznacza"pieczona w ogniu".Jest to zwiazane z faktem,iz podczas pieczenia w piecu chlebowym plomienie dochodzily do brzegow(...)tarty pozlacajac je.Caly jej urok polega na prostocie. Flammkuchen to typowe wiejskie danie.Tradycja jej przyrzadzania pochodzi z rodzin,ktore co tydzien wypiekaly chleb.A pierwsze tarty mialy sprawdzic temperature pieca przed pieczeniem chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fenkuł pieczony z łososiem 167

Dzis przedstawiam wspaniale warzywo, bo i smaczne i bardzo zdrowe.Swietne na surowo-cieniutenko pokrojone ze swoim specyficznym anyzkowym smakiem.Komu ten smak nie odpowiada,wystarczy upiec fenkula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowy sernik królewski 200

Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam(...)samo pyszny.Ponieważ miało być świątecznie do kruszonki dodałam przyprawę piernikową  i  sernik zyskał kapitalny piernikowy ,świąteczny aromat.Już nie powiem jak pachniał dom podczas pieczenia,bo sami możecie to sprawdzić.Sernik z rodzinnego domu,mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem. Składniki na kruszonkę piernikową: 250 g mąki 70 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony kurczak 163

1 kurczak ( ok. 1,8 kg ) Marynata : 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego ) 1 łyżka lubczyku ( suszonego ) 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem

Ewa w kuchni
Pieczone roladki schabowe 203

Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś

Ewa w kuchni
Karczek pieczony 205

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Boczek pieczony zrolowany 207

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Marynowany karczek pieczony 154

rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Schab pieczony alla stek 150

rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Pieczona łopatka 125

Domowe mięsa do chleba są najlepsze. Wiemy co jemy. Ta łopatka marynowała się 12 godzin, dzięki czemu cała przeszła aromatem i smakiem przypraw. Do takiego mięska

Ewa w kuchni
Fougasse – chlebek z oliwkami 144

można było się zachwycać jego chrupkością. Nie mogę się doczekać, żeby odwiedzić blogi innych piekących, aby zobaczyć jakie to cudeńka powstały i jak jeszcze można udoskonalić ten chlebek… choć dla mnie i tak jest wspaniały :)! Zapraszam do odwiedzenia innych blogów biorących udział we wspólnym pieczeniu… ich lista będzie zamieszczona poniżej jak tylko uda się zebrać wszystkie linki(...)pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada

UgotujmyTo.pl