Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C, następnie zaparować. Wyrośnięte chlebki posmarować miodem z wodą, posypać siemieniem lnianym, a następnie naciąć w romby. Wstawić do piekarnika i ponownie zaparować. Piec przez 45-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce. Najlepiej kroić gdy porządnie przestygnie, a najlepiej następnego dnia. Chlebek świeży
Delicious TitbitsCukiniowa owsianka z malinami, płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka(...)autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K OWSIANKA A'LA SZARLOTKA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Owsianka z miodem, jabłkiem i rodzynkami autorka: kasiekgotuje | blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka
Chocolate Stop Temptingwbijamy do miski i dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa potroi swoją objętość i rozpuści się cukier (ok.12-15 min.). Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Kiedy masa(...)jajeczna będzie gotowa zmniejszamy obroty robota do minimum i małymi porcjami dodajemy mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę. Pieczemy ok.40 min w temp. 170st.C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy wyłączamy piec (w przeciwnym razie pieczemy jeszcze 5 min. i ponawiamy próbę). Wyjmujemy z pieca
tojestpyszne.blogspot.combiałek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Biszkopt różowy: Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego(...)Wykonanie jak wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. 2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek
Apetyczna babeczkajeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę makową . Do tej pozostałej masy dodałam tylko czekoladę zmielone migdały. Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 25 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki: Masa makowa : 2 szklanki gotowej masy makowej albo z tego przepisu klik 1 szklanka zmielonych na miał migdałów 50 g ciemnej czekolady 2 płaskie łyżki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Amaretto Masa serowa: 500 g śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3 razy ( użyła ser z wiaderka Włoszczowa ) ziarna z 1 laski wanilii 100 g miałkiego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Sposób przygotowania: Masa makowa: Masę makową wymieszać ze zmielonymi migdałami ( zmieliłam blenderem). Dodać roztopioną czekoladę, mąkę przesianą z proszkiem
Słodkości i nie tylkoKaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością czosnku i majeranku. Warto użyć jak najlepszego majeranku. Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny. Kaczka była polewana najpierw piwem Perła(...)trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami. składniki 1 kaczka ok 2,7 kg 2 główki czosnku - obrane sól
Stare Garymikrofalówce (około 50 sekund, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia) - Ci którzy jej nie używają mogą tradycyjnie rozpuścić je w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, gdy składniki się połączą przestajemy miksować, następnie dosypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Masę(...)przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 20-30 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest
Słodkie PrzyjemnościNiestety nie jest to przepis mojego autorstwa. Podpatrzyłam go w ostatnich "Smakach mojego życia". Zrobiłam i... zawiodłam się. Proporcje autorzy wzięli chyba z kosmosu bo są
Dzieje kuchennej WiewióryBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :) Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryNie ma już słońca. Mam za to w sobie tzw. nerwa i wszystko wyprowadza mnie z równowagi. Szczególnie wspólne sprzątanie mieszkania, jakie miało miejsce przed południem
Dzieje kuchennej WiewióryNie ma mnie dzisiaj w domu od rana do nocy. Nie zajmuję się dziećmi, nie gotuję u siebie w kuchni, jestem w Stolicy, uczę się, poznaję
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a
Dzieje kuchennej WiewióryI znowu zajrzałam do "Kulinarnych podroży Jamiego". Zaowocowało to usmażeniem wczorajszej rybki. Przepis znowu z opóźnieniem. Wiecie czemu? otóż moja Córcia idzie w tym roku do
Dzieje kuchennej WiewióryNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej WiewióryLekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :) Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając
Dzieje kuchennej Wiewióry