mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Warstwa Kokosowa: 5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt
Słodka StronaPorządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania
Maminek kulinarnyWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2
Maminek kulinarnyPotrzebujemy: Jajko 2 plasterki szynki parmeńskiej Sól, pieprz Szynką wykładamy foremkę do muffinek, wbijamy jajko, przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Podajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli
Smakowity Blog KulinarnyMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog KulinarnyMoi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość
Z Kuchni Do Kuchnijuż ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje podałam z lodami orzechowymi, które jeszcze bardziej uwydatniły orzechowy smak. W każdej wersji będzie pyszne - mówię Wam! Przepis znalazła Malwinna , na wspólne pieczenie dały się namówić jeszcze Maggie i Dobromiła . Na szczęście Dziewczyny są wyrozumiałe, zgodziły się(...)zaakceptować moje zmiany. Od długiego już czasu z nimi piekłam, tym bardziej ucieszyła mnie ta możliwość. Uwielbiam ten rytuał - kiedy wszystkie pichcimy w swoich kuchniach to samo ciasto - lub jedynie zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie! Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladą Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzechwili leżakowania. W sobotę i niedzielę byłam tak zmęczona po pracy, że nie miałam sił nawet posta o ciasteczkach napisać, a gdzie tu ciasto piec... Dopiero wczoraj zebrałam się w sobie, i zabrałam się za pieczenie. I wiecie co? Żałuję, że tak późno, bo ten paskudny weekend z pewnością byłby lepszy, gdybym na śniadanie mogła zjeść kawałek takiego chlebka(...)mniejszej keksówki może się wylać. Co do oryginalnego przepisu - dokonałam jedynie drobnych zmian z powodu braków w zaopatrzeniu. Orzechy macadamia zmieniłam na laskowe, a kakao pominęłam, bo wybyło przy pieczeniu ciasteczek... No i mąki takiej magicznej jak Gosia nie miałam. I tak wyszło pysznie! Bananowo-czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo-orzechową Składniki: (na keksówkę 27x8
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącej wody wierzch: 100 g miękkiego masła 80 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 120 g wiórek kokosowych 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem(...)pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać 125 ml wody. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste , nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód(...)średnicy 26 cm) ciasto: 150 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3 żółtka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów beza: 3 białka 175 g cukru 50 g mielonych migdałów dodatkowo: 25 g płatków migdałowych Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól(...)celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Czas pieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp. Źródło przepisu: Słodkie
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, po czym zminejszyć temperaturę do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,1 kg bochenek chleba. Mój ważył(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu
Gospodyni Miejska