się wciągnąć i nie zostać kolejną czarną kreską wielkiego bezosobowego kodu. Na tacach i półmiskach rozsypuję śliwki. Te nasze i te podarowane. Każda inna, każda słodka, pyszna, wyjątkowa. Piekę tarty, małe, indywidualne - dla każdego. Indywidualizm ponad wszystko. Układam śliwki na pysznym posłaniu z orzechowego kremu frangipane . To będzie ich wersja na słodko. Na słono skarmelizuję(...)gładką masę. Wypełnić nią podpieczony wcześniej spód tart, na wierzchu rozłożyć kawałki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 30-35 minut, do momentu aż krem wyrośnie i zrumieni się. Pod koniec pieczenie posypać z wierzchu siekanymi pistacjami. * przepis znaleziony na tej stronie - klik. Z przyjemnością dołączam oba przepisy do śliwkowej akcji
KUCHARNIApokrojonych suszonych śliwek Przygotowanie: 1. Namaczamy rodzynki. 2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę. 3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki i resztę dodatków. 4. Masę wygniatamy i wstawiamy na 20 min do lodówki. Pieczenie: 1. Formujemy kształtne, płaskie ciasteczka, które wykładamy na pokrytą papierem(...)pieczenia blachę (lepiąc ciastka opłukujemy ręce chłodną wodą). Temperatura: 180 stopni Grzałka: góra - dół Czas pieczenia: 10 - 15 min (Piekłam 15 min i ciastka wyszły trochę za bardzo przypieczone) Kaloryczność: Kcal na 100 g: ok. 470 kcal / 100 g Smacznego
Malowane smakiemwszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar. Składniki: (na tortownicę 26cm) Ciasto migdałowe: 4 jajka 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych) 120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru(...)jajka M 125g migdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru 100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy
Pyry na GazCIASTO: Składniki: -200 g mąki pszennej -125 g margaryny -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki cukru pudru -3 żółtka Wykonanie: Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wkrawamy zimną margarynę i nożem siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. KREM: Składniki: -3 duże(...)opakowania gęstego jogurtu greckiego (każde po 400 g) -5 jajek -1/2 szklanki oleju -3 opak. budyniu śmietankowego -1 op. cukru waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo: budynie, proszek do pieczenia, olej, jogurt i miksujemy
KasiekGotujedrodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się delikatniejsze amaretto, którego nuta jest jednak dobrze wyczuwalna. Dodałam też czekolady, aby jej smak był bardziej intensywny. Do tego lekka(...)dodawać makę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wsypać mąkę, połączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować koło wielkości 19 cm. Wyłożyć 3/4 bezy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj miałam dzień wolny od pracy więc się wzięłam za pieczenie. Obiecałam mamie, że upiekę coś na jutrzejszą uroczystość. Wybór padł najpierw na muffinki. Piekłam je po raz pierwszy w życiu. Najpierw poczytałam sobie na temat muffinek, zebrałam kilka przepisów, i tak naprawdę utworzyłam swój własny przepis. Musiałam się trzymać jedynie zasad: płynne do płynnego, suche(...)płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone porzeczki i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez 18 – 20 minut ( w zależności od rodzaju piekarnika, u mnie
Na słodko lub wytrawniemała tortownica) Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych) Łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mąkę, cukier oraz kaszę mieszamy ze sobą. Następnie dzielimy(...)proszku, układamy równomiernie pozostałe jabłka i cynamon. Z wierzchu posypujemy pozostałe suche składniki. Masło (koniecznie schłodzone) ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pod tortownicę koniecznie należy podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo inną formę do ciasta ponieważ nadmiar tłuszczu skapuje z tortownicy. Jeśli
Kolizje Smakównależy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie ciasteczka należy przechowywać w w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zmiękły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)zmielonych orzechów laskowych 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce
IMPRESJA SMAKUmałe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia(...)wyrośnie. Pieczemy w 180°C 25 minut. Sprawdzamy w międzyczasie stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek
PastelFoodlubicie kandyzowanej skórki pomarańczy, tej lekkiej goryczki, lepiej owoce obierzcie przed ułożeniem w tortownicy. Mi ten smak odpowiada, C. jednak zostawiał plasterki pomarańczy na talerzu. Co ciekawe, podczas pieczenia skórka zmieniła kolor z zielonego na pomarańczowawo-żółty. Winna jest temu wysoka temperatura, która zabija chlorofil i pozwala na uwydatnienie się ukrytego w głębszych warstwach koloru. Zamiast wanilii jako smaku(...)średnicy 20 cm) karmel: 45 g masła 160 g cukru 1 łyżka glukozy w płynie dodatkowo: 1 zielona pomarańcza ciasto: 190 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonej tonki skórka otarta z 1 zielonej pomarańczy 3 jajka 100 g cukru 125 ml soku z zielonych pomarańczy 125 ml oleju Masło, cukier i glukozę umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasło powinny mieć temperaturę pokojową) 180 g drobnego cukru masło i mąka do wysmarowania i posypania tortownicy Przygotowanie przygotuj foremkę: spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść masłem i obsyp mąką do szybkowaru (6l lub większego) wlej 600 ml zimnej wody i wstaw metalową nóżkę w misce utrzyj na puszystą masę cukier(...)środka. Upewnij się, że po bokach jest przestrzeń, aby para mogła swobodnie krążyć. Ciasto po upieczeniu w szybkowarze. Składanie ciasta foremkę, w której było pieczone ciasto, umyj i wyłóż dno papierem do pieczenia boki foremki owiń folią i deliatnie natłuść masłem, aby galaretka nie przywarła do nich (zdjęcia poniżej w poście) nasącz oba blaty ponczem z czarnej porzeczki
Szybko Szybkowarjajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, jajka, kwaśną śmietanę i ocet. Wszystko zagniatamy na jednolitą kulę, dokładnie, jeżeli to konieczne można podsypywać mąką. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do dwóch do lodówki(...)kwadraty takie miej więcej 7x7 centymetrów. Na środek wykładamy jabłko i zlepiamy przeciwległe rogi, potem mocno zaciskamy na środku, aby się nie rozkleiło. Wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni najlepiej z termoobiegiem (ale niekoniecznie), pieczemy do zarumienienia u mnie około 20 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Piekę, bo lubięczekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Składniki: *Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pół łyżki octu 1 łyżka wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Masa kokosowa: 2 opakowania śnieżki na mleko 0,5 l śmietany 36% 2 opakowania wiórek kokosowych 2 sztuki dobrej jakości białej czekolady *Dodatkowo: paczka płatków migdałowych Wykonanie: Robimy(...)biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wodę i ocet. Mieszamy delikatnie! łyżką. Gotową masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (albo kwadratową/ prostokątną lub okrągłą) i pieczemy około 20 minut (w zależności
Piekę, bo lubiępomarańcza 1 czerwony grejpfrut Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy(...)średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki. Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą
Ala piecze i gotuje