przyrządzamy jeszcze coś innego :) Często z założenia staram się robić "dwie pieczenie na jednym ogniu" :) Połowę łososia upieczonego wczoraj użyłam do pasty :) Składniki: 4 jaja gotowane na twardo, pieczony łosoś (200 gram, ja użyłam przyrządzonego do Sałatki z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu ), 2-3 łyżki majonezu, szczypior z dymki, czerwony pieprz, Jaja siekamy drobniutko
Delicious TitbitsPiękna złota jesień za oknami. A wraz z jesienią, przyszła pora na kolejną odsłonę "Lubelskiego kociołka" . Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia(...)żółtkiem. Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka. * Do masy serowej można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki. Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy. Cukier wsypać do rondelka z grubszym dnem, zalać woda - wymieszać. Gotować na dużym
kolorowotorcikowoOtoczka mojego schabu jest pikantna, gdyż nie żałowałam pieprzu ! Czy Wy też najbardziej lubicie wyjadać tę pyszną galaretkę, która się tworzy po włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony pieprz Wykonanie: Schab myjemy(...)nacieramy schab, wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy w chłodnie miejsce na około 12 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno naczynia, w którym będzie pieczony schab skrapiamy olejem. Do piekarnika wkładamy zamknięte naczynie żaroodporne ze schabem i pieczemy przez 1,5 godziny. insertCookd("70e604e81cd9f999746b914c2646d4b9
Kulinarne przygody Gatitysezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów , teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki(...)łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko
Kulinarne przygody Gatitystopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:) Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz
Proste Potrawyodstawiamy do ostygnięcia. Do piany z jajek przesiewamy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ze wzorkiem i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około(...)minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć, powinno być upieczone, ale blade. Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia
Ciastkozercyskróty. Chleb ustala rytm, którym musimy podążyć. Wydaje się długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy się ich nauczyć, pieczenie chleba straci sens. Drugiej lekcji udziela nam czas - to co z nim zrobimy, gdy mąka, woda i zakwas zaczynają swój pierwotny taniec. Czy umiemy się zatrzymać, zwolnić, dostrzec(...)Według dawnej receptury pumpernikiel powinien być zrobiony jedynie z grubo mielonej mąki żytniej razowej, zaparzanej przez kilka godzin, a potem pieczony w zamkniętych formach metalowych w temperaturze około 100 stopni przez 16 do 24 godzin. Właściwie nie jest to pieczenie, lecz parowanie. W trakcie tego procesu następuje karmelizacja zawartej w zbożu skrobi, której pumpernikiel zawdzięcza swoja ciemnobrązową
KUCHARNIAtylko 8 bułek, więc piekłem na dwóch blachach). Każdą kulkę ciasta dość mocno spłaszcz, aczkolwiek nie za mocno. Delikatnie posmaruj bułki oliwą, dzięki temu lepiej do nich przylgnie masa na skorupkę. Weź jedną porcję masy na skorupkę i uformuj z niej kulkę. Umieść kulkę pomiędzy dwoma kawałkami folii - najlepiej jest użyć foliowego rękawa do pieczenia. Jest odpowiednio sztywny. Wewnetrzną(...)włóż do piekarnika blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 °C. W tej temperaturze piecz kolejne 5 - 6 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi około 15 minut. Ostatnie 1 - 2 minuty możesz piec na dolnej grzałce, aby spody bułek też się ładnie przypiekły. Po upieczeniu wyciągnij conchas z piekarnika, przełóż
Grahamka, weka i kajzerkacukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa(...)Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na białą, sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 38 cm x 23 cm, smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego
Piekę, bo lubięWsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie dodać przyprawy do grzańca/piernika) kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do tego dolewamy ostudzoną masę miodową (powinna być letnia, ale nie gorąca) i wyrabiamy chwilę na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno być klejące – wyrobione przykrywamy folia(...)blachę do pieczenia. 4. PIECZENIE (10 min) Pierniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 10 min (maksymalnie 15) do minimalnego zarumienienia, mając je na oku pod koniec pieczenia, gdyż szybko się przypalają. Gotowe wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. 5. LUKROWANIE (15 min) To najgorszy etap przygotowań, szczególnie jeśli chcecie pobawić
Nerds Kitchenkawałku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku SOS: Chrzan z Imbirem ETERNO powstały podczas pieczenia sos Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw, ciasno zawinęłam w folię spożywczą, włożyłam(...)woda pokrywała dno formy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego, no właśnie. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 1h 10 minut. W trakcie pieczenia jeszcze raz mięso podlałam wodą. Po tym czasie wyciągnęłam formę z mięsem na blat, mięso wyłożyłam na talerz i odwinęłam z folii, powstały sos z formy
Blondynka Gotujeudostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się(...)prezentuję. Na koniec kilka uwag, powiedzmy..., technicznych. Ilości składników podałem z przepisu oryginalnego, niemniej można spróbować zwiększyć ilości przypraw; niektórzy je podwajają i bardzo to sobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka
Grahamka, weka i kajzerkastartego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek(...)oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie odchodziła). Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia (będzie potem łatwo wyjąć gotową pieczeń), wysmarowałam olejem i oprószyłam tartą bułką. Na dno formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki, kolejną warstwę mięsną, ponownie papryki
mojewypiekiinietylkotylko. Ten przepis był już na blogu , a że kurczak jest wyśmienity, postanowiłam go odświeżyć oraz pokazać trochę inaczej. Tym razem będzie na butelce z piwem i pieczony z warzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg - sól morska - świeżo zmielony pieprz - papryka słodka w proszku - papryka wędzona w proszku - olej - gałązka świeżego rozmarynu - warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula(...)blaszce z kurczakiem, posypujemy pokrojonym rozmarynem. Do butelki wsypujemy szczyptę soli, aby trochę piwa wypłynęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy warzywa i co 30 minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo wypływało). Dodatkowo kurczaka polewamy odlanym piwem. Na 10 minut przed końcem
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam(...)przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!! Pełną listę blogów
Dzieje kuchennej Wiewióry