pieczenia - 22046 przepisów (strona:37/1470)

Tortilla pieczona w piekarniku 151

Pyszna tortilla zrobiona na podstawie przepisu z książki "100 Best Classic Tapas" Pieczenie w piekarniku jest bardzo wygodne, wstawiamy i nie musimy pilnować. składniki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 -2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę  4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane 1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić 1 czerwona papryka, nasiona(...)Gouda - startego na drobnej tarce pęczek szczypiorku drobno pokrojony sól, pieprz opcjonalnie 50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę  przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie o wym 21 x 27 cm) wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą . Odłożyć . Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić paprykę , dymkę  i czosnek. M ieszając

Stare Gary
Pieczone ziemniaki - garnek rzymski 371

Super prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony  Garnek Rzymski . Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen. składniki 1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę) 1 łyżka stopionego masła (najlepiej(...)wodą. Każdy ziemniak  naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym. Garnek Rzymski  z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika. Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące jako dodatek do głównego dania, lub z dodatkiem np doprawionego ziołami twarożku. Smacznego! Uwagi : przez

Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 237

160st.C Wyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej) Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz. Podawać  kaczkę z ryżem lub  makaronem ryżowym. Smacznego

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 194

albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach.  Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona w majeranku 155

Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na  zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi  2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki  słodkiej papryki 5 - 6 ząbków(...)najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry, lub poczekać aż mięso całkiem wystygnie i zjdać

Stare Gary
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 191

pieprz Piekarnik nagrzać do 200st. Z dyni odkroić twardą skórkę i pokroić w małą kosteczkę, skropić oliwą, doprawić pieprzem i solą i rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 30 min.- aż dynia ładnie się zarumieni (ale nie przypiecze!) Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło, zeszklić. Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone jabłka zdrowiem nadziane ;) 136

ugotowaną kaszą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cynamonem i syropem z agawy. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i nadziać je przygotowaną masą. Przykryć ściętą górą. Piec przez 25-35 minut (w zależności od wielkości jabłek). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 172

wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC RYBY ? Poniewaz jest to pierwszy rybny post

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 170

tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukru uformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocic w miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 231

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)małe czerwone cebulki 6 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: WARZYWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą.  Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki.  Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowa pizza z pieca 373

stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut pojedynczo. Ja rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia. 3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania. 3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola

Z butelką mleczka w tle
Sałatka z pieczonych brokułów. 334

zalety. Największą zasługę ma tu jednak fakt, że nie gotujemy brokułów, nie są one więc wodniste, bez smaku i paciajowate. Zresztą, w/g mnie zawsze powinno się je piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię. Na dużą miskę sałatki potrzebujemy: 1 brokuł surowy garść płatków migdałowych kilka ząbków czosnku pół kostki fety lub gorgonzoli Brokuł(...)dzielimy na różyczki, układamy na blaszce i wkładamy do pieca, nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy uważając by nie spalić drobnych różyczek, ale równocześnie by głąb był miękki - powinno to zająć ok pół godziny w zależności od szybkości nagrzewania się piecyka. Tak samo postępujemy jeśli mamy brokuły mrożone, wkładamy do pieca zamrożone, otwieramy tylko raz na jakiś czas drzwiczki

Z butelką mleczka w tle
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1720

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej(...)następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka

Słodka Strona
Piekę w weekend 163

Pamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka(...)wystygło. Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy. Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Polecam

NA MOIM TALERZU
Zupa krem z pieczonych buraków 185

obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska(...)umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy piec jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu wystudzić, obrać z folii i pokroić na małe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu

Food Square