Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)małe czerwone cebulki 6 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: WARZYWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę
Słodko-Słony Świat Ilonystopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut pojedynczo. Ja rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia. 3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania. 3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola
Z butelką mleczka w tlezalety. Największą zasługę ma tu jednak fakt, że nie gotujemy brokułów, nie są one więc wodniste, bez smaku i paciajowate. Zresztą, w/g mnie zawsze powinno się je piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię. Na dużą miskę sałatki potrzebujemy: 1 brokuł surowy garść płatków migdałowych kilka ząbków czosnku pół kostki fety lub gorgonzoli Brokuł(...)dzielimy na różyczki, układamy na blaszce i wkładamy do pieca, nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy uważając by nie spalić drobnych różyczek, ale równocześnie by głąb był miękki - powinno to zająć ok pół godziny w zależności od szybkości nagrzewania się piecyka. Tak samo postępujemy jeśli mamy brokuły mrożone, wkładamy do pieca zamrożone, otwieramy tylko raz na jakiś czas drzwiczki
Z butelką mleczka w tlepłaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej(...)następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka
Słodka StronaPamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka(...)wystygło. Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy. Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Polecam
NA MOIM TALERZUobróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska(...)umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy piec jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu wystudzić, obrać z folii i pokroić na małe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu
Food Squareświeżej szałwii, posiekanej świeżo mielony pieprz sól morska Rybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z pomarańczy i posypać świeżą szałwią. Skórę posmarować oliwą z oliwek. Piec na papierze do pieczenia w 200 o C przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Sos muślinowy: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) sok z połowy cytryny pieprz biały sól
Food Squarekółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnySzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)kilka razy obrócić. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa
Maminek kulinarnyprzykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut. Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Pieczeń gotowa Studzimy, zdejmujemy nici i... Smacznego
Maminek kulinarnyMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnywybornie. Choć, szczerze mówiąc, jednak wolę surowego. Tutaj stracił nieco swój charakterystyczny rys... Niemniej, jeśli ktoś za grejpfrutami na surowo nie przepada, jest duża szansa, że przekona się do pieczonych. Warto spróbować. Pieczony grejpfrut Składniki: (na 1 porcję) 1 różowy grejpfrut 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Owoc przekroić na pół, ułożyć na blasze(...)skórką do dołu. Na wierzch położyć masło, posypać cukrem i przyprawą do piernika. Piec w 200 st. C. pod grillem przez 5-8 minut. Podawać natychmiast. Smacznego! A teraz najwyższy czas się zabrać za pozostałe z weekendu zadania domowe... Czuję się, jakbym znowu miała piętnaście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtóż wie, co z tego będzie...? Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak(...)Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiem Składniki: (na 8 porcji) 2 kg marchwi 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówki); 2 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki gorącej wody; 3 łyżki białego cukru. Na wierzch: Puszka masy krówkowej (400 g); 75 orzeszków ziemnych, niesolonych. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać(...)cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki. Żelatynę rozpuścić
Gospodyni Miejskadrobną kostkę. Jak sama zostałam gospodynią domową spróbowałam warzywa upiec w skórce i z tego zrobić sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym(...)pieprz do smaku musztarda ostra 2 łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, - warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw - gotujemy jajka
Basia w kuchni