rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne. Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta
Smaczna Pyzaroku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje
Smaczna Pyzadobrego z tego nie wyniknie. Macie tak czasami ? I nawet ciężko wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Głowa zajęta tysiącem rozbieganych myśli, ręce roztrzęsione a ja idę gotować albo piec bo liczę na to, że ulubione zajęcie mnie wyciszy. O, naiwna kobieto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaklientki, pani Bogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej
Smaczna Pyzanich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może
Smaczna Pyzabyła niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaserem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały. Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :) Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych. Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamaślanką, słodkimi owocami, kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Pyszne i proste. No i wszystkim smakuje. Tylko nie wiadomo dlaczego podobno nie wszystkim się udaje. Przepis dostałam od Margarytki , która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich zbiorach podobny placek a ciasta
Smaczna Pyzaogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie gruszki i polewamy zredukowanym sosem
Zainspirowana w kuchnipodlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy kuskus. Odstawiamy na około 10 minut aż bulion całkowicie się wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżki majonezu - 1/2 łyżki musztardy - garść posiekanej bazyli Wszystkie
Zainspirowana w kuchniciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Na najniższym poziomie w piekarniku ustawiamy szeroką blachę z gorącą wodą. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy 40 minut. Chlebek kroimy po zupełnym wystudzeniu
Zainspirowana w kuchnisztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy uformowane w dowolny sposób ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 140 C około 25 minut (az nabiorą złoty kolor). Mi z tych proporcji wyszło 58 sztuk
Zainspirowana w kuchniczym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z płatkami. Łyżeczką nabieramy masę na blachę i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 C. Mi z tych proporcji wyszło 18 ciasteczek
Zainspirowana w kuchniciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220-250 C na złoty kolor
Zainspirowana w kuchni