Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :) SOS BESZAMELOWY - kopiasta łyżka masła - kopiasta łyżka mąki - szklanka mleka - sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Zgrabne Gotowaniemoich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta cukru pudru - sól, pieprz
Zgrabne Gotowanieobiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają
Zgrabne Gotowaniekażdej strony. Aby uzyskać steki krwiste należy smażyć po 2 min z każdej strony, a dla dobrze wysmażonych po 4 min. Steki podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami (ja oczywiście wybierałam pierwszą opcję). Dodatkowo ugotowałam fasolkę szparagową
Zgrabne Gotowaniektórego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku ciasto było surowe :( Przyznam, że aż mi się odechciało gotować! W czwartek wracam do domu i będę próbować jeszcze
Zgrabne Gotowaniewybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni
Blondynka Gotujewyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i dajemy co nam żołądek podpowiada:) Pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C. SMACZNEGO
Blondynka Gotujewszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeorzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezadajesz im 11 pytań. Moje odpowiedzi na pytania : 1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem? To był przypadek :) 2. Dlaczego akurat taka nazwa bloga? Tak naprawdę jestem blondynką, która gotuje i piecze, więc wszystko się zgadza:) 3.Ulubiona książka kucharska. Mam bardzo mało książek kucharskich, jestem bardziej szperaczem internetowym i eksperymentatorem kuchennym :) 4. Kto jest dla ciebie autorytetem w dziedzinie gotowania. Moja
Blondynka Gotujeciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i próbowałam jeszcze ciepłe, ale nie gorące i ciepłe jest pyszne ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeŹródło MW . Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku. Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny
Blondynka Gotujezaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie zawijałam drożdżówki. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeplastry i układamy w posmarowanej masłem tortownicy rozcięciem do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekażdą warstwę jabłek przesypujemy cynamonem i cukrem. Na koniec posypujemy kruszonką. Ja zawsze mam zapas kruszonki w zamrażarce:) Naczynie z jabłkami wstawiamy do nagrzanego 180-200 stopni piekarnika i pieczemy na tak zwane oko:) Aż kruszonka się zrumieni i jabłka puszczą sok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje