Wiecie już, że królują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w kuchni już drugi dzień rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasuszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem). Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając kilkakrotnie. Mniam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatrafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze, kusi tym bardziej. Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładuży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujewyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Foremki wstawić do nagrzanego na 190 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się zabrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował
Monia miesza i gotujeforemki (ja używam silikonowej od babeczek (gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło.Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików
Monia miesza i gotujealuminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujeTortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto.Na wierzchu ułożyć
Monia miesza i gotujeskładniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3
Monia miesza i gotuje