pieczenia - 22046 przepisów (strona:1179/1470)

C - Oscypek na cukini z pomidorem i peperoni 138

obficie suszonym oregano, włożyć  cukinię i wysmarować ją z dwóch stron przygotowaną, ziołową oliwą.  Na plastry cukini wyłożyć plastry pomidora,oscypka, posypać oregano, przykryć i piec w piekarniku, w temp. 180-200 stopni ok. 25 minut. Przed podaniem wyłożyć pokrojone w krążki papryczki peperoni. Podwać na ciepło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 152

wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab w wiosennym sosie 130

pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.   Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pizza z fetą i oliwkami 152

ciasto, podobnie jak oliwki pokrojone w grube krążki i fetę w drobną kostkę.  Całość posypać parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami 163

Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów.   Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków: Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans. Można podawać   zarówno na ciepło jak i schłodzone.   Serwować z białym winem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 158

smaku Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec   20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 203

Wiecie już, że królują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w  kuchni już drugi dzień  rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 170

suszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 133

przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,   zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem).  Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając kilkakrotnie. Mniam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 372

trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze,  kusi tym bardziej. Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 204

składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 620

pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 204

ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 232

łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 316

domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała