placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszac
Słodkości i nie tylkoczosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki . Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzyprawy : oregano, bazylia, tymianek Bierzemy drugą częśc ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy . Następnie brokuły układamy na sos pomidorowy , fasolkę i kukurydzę. Posypujemy przyprawami dla smaku i sypiemy startym serem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 w termoobiegu. Pizza będzie gotowa , gdy sie pieknie zarumieni :) Trzecią częśc ciasta można zamrozic albo przygotowac pizzę z innych dowolnych składników. Smacznego
Słodkości i nie tylkochwalił pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa
Słodkości i nie tylkoNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie
Słodkości i nie tylkoNa zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki
Słodkości i nie tylkoDzisiaj chłodniejszy dzień , ale na ten deser jest zawsze pora :) wspaniałe orzeźwienie i radośc z jedzenia zagwarantowana :) . Deserek prosty w wykonaniu , ale naprawdę pyszny na zakończenie
Słodkości i nie tylkopatelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzesianą makę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszac w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełozyc do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców. Zalac gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawic do lodówki
Słodkości i nie tylkoDoprawic solą , pieprzem, papryką, przecisniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą. Smażyc jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszac z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyc do podłużnej foremki. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoformy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem. Smacznego
Słodkości i nie tylkosztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych. Smacznego
Słodkości i nie tylkomakaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoostygnięcia. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkobrzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Słodkości i nie tylko