pieczenia - 22046 przepisów (strona:1167/1470)

Fast food? Nie, dziękuję. No, z drobnym wyjątkiem... 220

zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek. 3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera

W kuchni Karmel-itki
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 200

końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne. Foremkę z kominkiem natłuściłam, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciasto. Odstawiłam do odgarowania na ok. 20 minut. Piekłam 35-40 minut w 170 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Pochmurne Święta. Rogaliki na poprawę nastroju. 170

opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady jajko Z ciasta francuskiego wykroiłam małe trójkąciki. Na każdym ułożyłam porcję nutelli / kawałek czekolady. Zawinęłam rogaliki. Jajko rozmąciłam i posmarowałam nim każdego rogalika. Piekłam w 180 stopniach do momentu, aż rogaliki się nie wypiekły i zezłociły (czas zależy od wielkości rogalików). Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 205

wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłam na maśle z bułką tartą. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 186

samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne. W silikonowe foremki w kształcie różyczek wyłożyłam ciasto. Odstawiłam do odgarowania na ok. 20 minut. Piekłam 20-25 minut w 170 stopniach. WSZYSTKIM Mamom, Mamusiom, Matulom... KOCHAMY

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 163

oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej ;]  to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka  stała się piękna królewną   chleb pieczony na liściu chrzanu.  kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi

W kuchni Karmel-itki
100. rocznica urodzin Julii Child. I moje GORĄCE BRZOSKWINIE. 136

zachwycające.   GORĄCE BRZOSKWINIE Z JOGURTEM NATURALNYM  I MIODEM. (autorski;) 2 dorodne brzoskwinie mały jogurt naturalny płynny miód świeża bazylia Brzoskwinie umyłam, przepołowiłam i usunęłam pestki. W piecu nagrzanym do 150 stopni trzymałam je około kwadransa. Następnie polałam je zimnym jogurtem, odrobiną miodu. Dodałam listki świeżej bazylii i podałam na stół. Pozdrawiam i smacznego życzę! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 125

stopnia. Na flecie poprzecznym. 3. Swoją przyszłość wiążę ściśle z medycyną.  Nauka na flecie poprzecznym stanowi jedną z pasji. Kolejną z jest fotografia. 4.  Kocham gotować, piec, pichcić, kroić, siekać, trzeć! A później obserwować reakcje zjadaczy i chłonąć od nich uwagi, sugestie i pochwały. Pozwala to inaczej spojrzeć na danie i  dodatkowo doucza. 5.  Nigdy

W kuchni Karmel-itki
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 158

Szkoda tylko, że w pewnym momencie rozpętała się burza. Jednak w tak zacnym gronie nikt się nią szczególnie nie przejął.   ziemniaczki z oliwą i ziołami. Prócz placuszków, były pieczone ziemniaczki z oliwą i ziołami. A dodatkowo odrobina wspólnego gotowania! Naszym zadaniem było przyrządzić sosy do tychże placuszków.   Kiedy przyszykowałyśmy wszystko w kuchni, poszłyśmy na salę, gdzie mieszałyśmy sosy

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 199

krainie smaku , dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś

W kuchni Karmel-itki
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 366

podczas wałkowania ciasto nie lepiło się do niego.  Wycinałam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układałam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach - pierniczki rosną. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Zostawiłam do wystudzenia. Najlepszy smak zyskują wtedy, gdy są przestudzone. SMACZNEGO! A Wy, macie już pierniczki? Jak idą przygotowania do świąt? Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 210

ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach, ok. 30 minut, aż pomidory się pomarszczą i przypieką. Dla mięsożerców: Do masy można dodać pokrojoną wędlinę, kawałki kurczaka lub inne mięso czy kiełbasę. Ważne, aby było już

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 225

wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 187

ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Przekrawam na pół, wypełniam przyrządzonym kremem.  krem ajerkoniakowy: 200 ml ajerkoniaku kostka masła lub margaryny 2 cukry waniliowe

W kuchni Karmel-itki