orzechów łyżka płynnego miodu Banany zmiksowałam blenderem. Wsypałam płatki, orzechy i rodzynki, wymieszałam razem z miodem (pełni rolę "zlepiacza" składników). Za pomocą łyżki nakładam na suchą blaszkę porcje masy. Piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzę. Można je przechowywać od 3 do 5 dni w pudełku, z lekko uchylonym wieczkiem, aby nie doszło do spleśnienia. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiPiekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie szparagi, stąd na każdy plaster przypadły mi 3-4 sztuki). Wstawiłam na 10-12 minut do rozgrzanego pieca, aby szynka się podpiekła. Następnie wyjęłam naczynie ze szparagami, przykryłam je plastrami sera i ponownie wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 10-12 minut, aż ser się pięknie stopił
W kuchni Karmel-itkikażdą odrobiną oliwy i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie wciskam umyte borówki. Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka" i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły. Serniczki opadną delikatnie
W kuchni Karmel-itkicieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się
W kuchni Karmel-itkiSpasteryzowana "musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisurowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska
W kuchni Karmel-itkikładę kawałki ryby. Następnie na wierzch układam znów plasterki masła, posypuję kaparami. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wkładam naczynie, nie zamykając go żadną pokrywą szklaną i piekę przez 30 minut. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("43492c103b6f48e81cb6648f4518714d
W kuchni Karmel-itkiwierzch kładę Nutellę (najlepiej ją nieco podgrzać, by była bardziej rzadka) i łyżką, okrężnymi ruchami mieszam ją z ciastem. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 40-45 minut do "suchego patyczka". Po upieczeniu studzę w foremce, w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("41e892721a2884e00b2addeda013cfa3
W kuchni Karmel-itkiJest on jaśniejszy i bardzo długo pozostaje w stanie płynnym. Krystalizuje się na drobnoziarnisty i jednorodny, po skrystalizowaniu jest prawie biały. Koniczyna czerwona powoduje, że miód ma lekko piekący posmak. Miód koniczynowy działa wykrztuśnie. Działa również jak większość miodów uspokajająco. Ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Stosuje się go w zapaleniu oskrzeli, biegunkach, wyczerpaniu organizmu na tle nerwowym. Miód
W kuchni Karmel-itkimiodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisamym końcu, bardzo delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach. Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem. Każdy kwadracik dokładnie smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 20 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("fb1696e8eeeb97dfdd76ce7394876587
W kuchni Karmel-itkipaski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią pieczarki. Układam kurczaka, posypuję papryką. Całość jeszcze raz posypuję obficie przyprawą ognistą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimózgu. Węch i wzrok czyni to samo. Czy smakuje? Oto jest pytanie. Tym razem znów propozycja nieco randkowa, z wykorzystaniem sera camembert. W poprzednim poście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej
W kuchni Karmel-itki