pieczenia - 22046 przepisów (strona:1177/1470)

Tort kawowo-bananowy 230

cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C. W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę

Zainspirowana w kuchni
Świąteczne pierniki 597

ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super

Zainspirowana w kuchni
Piernik królewski 162

studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe ciasteczka 200

cukru pudru - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy a raczej suszymy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Brokułowy pasztet 165

pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i wraz z śmietaną mieszamy z masą. Masę przelewamy do formy a wierzch wykładamy resztą różyczek brokuła. Formę układamy w wiekszym naczyniu i pieczemy w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Walentynkowe serduszka 155

dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy w folię i odtawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka grzebyki 167

marmolady. Kawałek z marmoladą składamy dwa razy, odcinamy od reszty ciasta i porcjujemy na w miarę równe kawałki, które delikatnie nacinamy. Układamy je na blasze formując półksieżyce. Pieczemy w 180 C przez 30 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Bezy owocowe 183

Składniki: - 4 białka - 250 g cukru - 1 kisiel truskawkowy - szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nastepnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując oraz kisiel. Bezy pieczemy a raczej suszymy w 120 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Rolada serowa z wiśniami 229

opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Torcik królewski 400

szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka bananowo-owsiane 161

suszonych moreli - 1 garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Banany obieramy i rozdrabniamy na papkę, dodajemy płatki i pokrojone drobno morele oraz żurawiny. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciastka i pieczemy w 180 C przez 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Torcik na białkach 197

powoli dodajemy mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Połowę masy przelewamy do formy a do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową przelewamy na białą i pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki błyskawiczne 109

łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca.Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Krem z wiśniami 140

wiśni - 4 łyżeczki żelatyny - 3 żółtka - 6 łyżek cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego - bezy do dekoracji (mi zostało jeszcze kilka bez owocowych, które piekłam poprzednio) Przygotowanie: Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka, które ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody a wiśnie rozmrażamy

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanka a la lazania 169

doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 5 minut

Zainspirowana w kuchni