pieczenia - 22046 przepisów (strona:1087/1470)

Lekka sałatka na lato 433

upalne dni jakie nadeszły nie bardzo chce się jeść. Temperatury odbierają nam wszelki apety, a sama myśl o jakimś pieczonym, czy smażonym jedzeniu, nas przynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego

Kolizje Smaków
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 300

zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Tort niespodzianka dla dzieci 221

mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat

Kolizje Smaków
Pierniczki choinkowe 184

podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy   w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu są twarde, trzeba je szczelnie zamknąć np. w puszce by zmiękły

Kolizje Smaków
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 182

mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 204

złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką pieczarki. Zamykamy pierożki po przekątnej w trójkąty i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut

Kolizje Smaków
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 253

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki

Kolizje Smaków
Jajka z galaretki 208

jajeczka” ciągle mi znikały i uciekały : ) Składniki: 10 pustych skorupek po jajkach 2, 3 różnokolorowe galaretki Do przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 181

lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego

Kolizje Smaków
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 291

minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 236

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 311

pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki na farsz: 300g serka naturalnego (np. Almette x 2) 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 mini papryczki chili

kuchnia do kwadratu
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 246

pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam i starty ser (zostawiając odrobinę na posypanie naleśników po zawinięciu). Nakładamy farsz, zawijamy naleśniki i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Prosty, swojski chlebek pszenny 237

zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem z sezamem. Pieczemy ok. 1godziny i 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem chlebków

kuchnia do kwadratu
Zupy 186

Zupa rybna Zupa czosnkowa Zupa z kapustą i fasolą Zupa z pieczonej dyni i czosnku Gazpacho andaluz Francuska zupa szczawiowa Egipska zupa z soczewicy Ekspresowe gazpacho Letnie minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa