pieczenia - 22046 przepisów (strona:1090/1470)

Klops z jajkami 184

odcisnąć ) Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały Piec w 190-180 * C przez około

Proste Potrawy
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 199

kokosowych łyżeczka sody Banany miksujemy z jogurtem, jajkiem i olejem. Dodajemy wymieszane suche składniki. Miksujemy chwilkę do połączenia składników po czym przelewamy ciasto do keksówki (25 x 10 cm). Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Chałka drożdżowa 141

Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość.  składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru (ja daję

Praktyczna pl
Sałatka z pieczarkami i kukurydzą 341

ok.50 dag pieczarek 1 lub 2 duże pory kilka jajek 3 -4 ogórki kiszone puszka kukurydzy   30 - 40 dag dobrej wędliny drobiowej, a jeszcze lepiej mięso drobiowe pieczone lub z rożna (może być jedno i drugie) majonez dekoracyjny Winiary sól Pieczarki pokroić i poddusić na maśle (posolić), osączyć i studzić. Pory pokroić w cieniutkie pół-krążki lub drobniej, posolić

Praktyczna pl
Patyki drożdżowe 175

takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu, wtedy piecze się patyczki.  2 i 3/4 szklanki mąki  7/8 szklanki ciepłego mleka  2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego 1 jajko 2 łyżki

Praktyczna pl
Beatka II 251

Przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Przepis dostałam od znajomej. Nazwałam je Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2  szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy

Praktyczna pl
Ciasto herbaciane 252

łyżeczki sody 4 jajka cukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, stopniowo wystudzoną i przecedzoną herbatę, partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Piec ok. 45 minut. W oryginalnym przepisie podano temp. 200st. w moim piekarniku wystarczy 180. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Drobiowe mufinki 164

innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz

Praktyczna pl
Karkówka z piekarnika 210

Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Potrzebujemy: ok. 1,20 kg karkówki kilka łyżek oleju rzepakowego zioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegeta mała cebula

Praktyczna pl
Piernik z truskawkami i cytrynową pianką 173

puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180  stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe i  bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody

Praktyczna pl
Chałka z jagodami 209

drugą stronę. Najlepiej odwracać każdy kawałek od razu po nacięciu. Ciasto jest miękkie i łatwo się skleja. Podkładkę z ciastem umieścić w blaszce i odstawić aby trochę podrosło. Piec ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować lekko odrobiną masła

Praktyczna pl
Rogaliki nadziewane czekoladą 171

niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce

Praktyczna pl
Stokrotka 125

części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą, obsypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut

Praktyczna pl
Calzone na cienkim cieście 197

pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki  na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy pizze...nastepnie pieczemy w temperaturze 160 st około 30 minut

NaKońcuJęzyka
Souvlaki 249

przyprawiamy u mnie chili, bazylii  oregano..nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki, układamy na blasze razem z szaszłykami  i pieczemy w piekarniku... Pomidory kroimy na ćwiartki, cebule w plasterki.... Tak naprawdę podajemy to tak jak nam fantazja podpowiada..tak jak na górze wspomniałam

NaKońcuJęzyka