pieczenia - 22046 przepisów (strona:1096/1470)

Chleb na płatkach owsianych 154

gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.         Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 172

ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat cytrynowy. Mąki przesiać, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę o wy. 37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 239

mąki pszennej, 60g drobnego cukru, 60g zimnego masła lub margaryny.     Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec ok. 18-20 min w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Czereśnie zapiekane w budyniu 147

cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie. Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sernik z rabarbarem i truskawkami 236

lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Tarta z truskawkami i kokosowym crème pâtissière 139

skórkę z cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić.     Crème pâtissière: 250ml mleka, 20g cukru kokosowego, 60g zwykłego cukru, jajko, 20g mąki pszennej, 20g mąki kokosowej, 100g masła, 500g

Z miłości do słodkości
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 157

ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Bostońskie ciasto kremowe 312

przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.     Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 115g drobnego cukru, szczypta soli, 400ml mleka, 150ml jogurtu naturalnego, 150g mlecznej czekolady, laska wanilii

Z miłości do słodkości
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 233

łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.       Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej

Z miłości do słodkości
Kołacz z czereśniami 139

przygotowanej formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Jagodzianki z serem 148

Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować

Z miłości do słodkości
Rolada z jagodami 165

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać  szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia. Krem: szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki

Z miłości do słodkości
Roladka z czerwoną porzeczką 147

soli.     Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.       Krem: 250g serka mascarpone, 250g

Z miłości do słodkości
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 136

jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo: 400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka cukru pudru, śmietan-fix, 1/2 kg śliwek, 4 łyżki cukru, 3 łyżki sproszkowanego

Z miłości do słodkości
Drożdżówka cioci Basi na oleju rzepakowym z owocami 132

odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości