pieczenia - 22046 przepisów (strona:1094/1470)

Ciasteczka z sezamem 199

koniec wbij  jajka oraz jogurt. Wszystko zagnieć razem rękami aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkuj je i wytnij ciasteczka o średnicy 4 cm.  Przełóż je na brytfankę i piec 20 minut aż się zarumienią. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 222

Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można  na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika ok 200 stopni C. Piec 45-50 min.  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
HUMMUS Z DYNIĄ. 165

użyć szybkowar). Studzę. Dynię obieram, usuwam pestki. Czosnek przekrawam w poprzek, nacieram olejem roślinnym (nie oliwą! ma zbyt niską temperaturę wrzenia, będzie pryskać). Układam obydwa produkty na blasze i piekę w 220 stopniach do miękkości,  czyli jakieś 15-25 minut. Ciepły miąższ z dyni wyskrobuję łyżeczką ze skóry, wrzucam do miski wraz z wyciągniętymi ze skórek ząbkami czosnku. Studzę

W kuchni Karmel-itki
Borówkowy sernik na zimno 245

Znowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam  tutaj  i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie

Monia miesza i gotuje
Beza jagodowa z mascarpone 5856

ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.  Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.  Do miski włóż serek mascarpone i cukier

Niezły Młynek
Chutney śliwkowy 164

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj . Post Chutney śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Do chleba 129

Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z czarnej fasoli Letni hummus z bobu Ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa
Makarony 174

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 162

cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C  15-20 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Crumble ze śliwkami 165

cukru, następnie ułożyć w natłuszczonych foremkach.  Z mąki, cukru pudru i masła zagnieść kruszonkę i nałożyć ją na owoce formując "małą górkę".  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut

wyzwania kuchenne
Babka jogurtowa 212

ziemniaczanej. Powoli wymieszać wszystko gumową łopatką. Na koniec dodawać łyżką porcje ubitej wcześniej piany i delikatnie je wmieszać do masy. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45- 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i postawić na metalowej kratce na 10 minut przed wyjęciem z formy. Gdy babka przestygnie, przełożyć ją na talerz

wyzwania kuchenne
Strudel jabłkowy z orzechami 161

posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.  Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.  Podawać z dużą ilością cukru pudru

wyzwania kuchenne
Gruszki w cieście francuskim 209

szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek.  Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty

wyzwania kuchenne
Drożdżowa babka z rodzynkami 149

masłem, oprószyć bułką tartą i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę i piec około 40-45 minut. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
Crumble z nektarynkami 123

pokroić w kostkę i ułożyć w formie. Posypać cukrem waniliowym. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i przykryć nią owoce. Wierzch posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż kruszonka i migdały się zrumienią. Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub bitą śmietaną

wyzwania kuchenne