pieczenia - 22046 przepisów (strona:1082/1470)

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 286

razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)  - podane z sosem  chrzanowo -śmietanowym   - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 239

wysypujemy bułką tartą.  Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Jagodzianki Babci Ali 210

Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego

Salonik smaków
Ciasteczka z m&m'sami 204

ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 13-15 minut. Smacznego

Salonik smaków
Cukiniowe krążki 211

cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego

Salonik smaków
Rurki z bitą śmietaną 173

Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem

Salonik smaków
Kruche rogaliki drożdżowe 258

dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Rogaliki z serem feta i rozmarynem 202

trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Faszerowane warzywa 262

warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.                                          smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 215

razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 356

wierzchu potrawy. Całość polewamy pozostałością oliwy z pomidorów oraz posypujemy oregano oraz bazylią. OM NOM NOM! 10. ZAPIEKANIE (15 min): całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 10 min. Następnie przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika nakładamy w formie

Nerds Kitchen
Puree z dyni 187

sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Dynia powinna być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 208

umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem wykleiłem wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty, łącznie z rantami. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim ciasto przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do całkowitego wystygnięcia. Na chłodne już ciasto wyłożyłem całą masę krówkową, przy pomocy łyżki rozprowadzając

Wyprawy kulinarne
American Burger 288

każdej strony. Nie należy się przejmować, iż puszcza ono dość dużo soku, który nie jest potrzebny.  Kiedy mięso się usmażyło wyjąłem podgrzane i lekko chrupiące bułki z pieca. Na każdej dolnej części bułki ułożyłem usmażony na grillu kotlet. Na kotlecie ułożyłem plasterek sera. Nie przykrywałem wierzchem bułki, który pozostawiłem obok na tej samej blasze i całość ponownie włożyłem

Wyprawy kulinarne
Cynamonowa tarta ze śliwkami 172

następnie całość zalałem masą śmietanowo - jajeczną, tak, aby masa znajdowała się również wewnątrz śliwek. Ciasto włożyłem do piekarnika, którego temperaturę obniżyłem do 140 stopni (podgrzewanie góra i dół). Piekłem 30 minut, po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 160 stopni i włączyłem termoobieg. Po wyjęciu ciasta z piekarnika udekorowałem je plasterkami pokrojonej na 8 części śliwki

Wyprawy kulinarne