pieczen - 12156 przepisów (strona:96/811)

Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 278

przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli Składniki na krem: - 500 gram(...)twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki masła Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy

Zgrabne Gotowanie
Biscotti z migdałami i morelą 162

Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:)Składniki: 1 duże jajko 90 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów 100 g migdałów w płatkach 70 g drobno posiekanej suszonej moreli Wykonanie: Jajko ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę(...)proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce

Blondynka Gotuje
Biscotti czekoladowe 218

Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:)Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 3 jajka Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i  kakao, migdały. Dodajemy jajka(...)zagniatamy ciasto. Cisto podzielić na dwie równe części i ponownie zagniatamy. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do160 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasta z piekarnika, studzimy tak aby dało się je dotykać i oba kawałki kroimy na kromeczki

Blondynka Gotuje
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 198

waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek) 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni Na polewę(...)czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni. Na małym ogniu w rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia

Blondynka Gotuje
Ciasto Confetti 197

efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam sobie jednak, że niedługo zrobię je ponownie i popracuję nad jego wyglądem. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki maślanki 4 białka  1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 115 g masła o temperaturze pokojowej(...)łyżeczka ekstraktu z cytryny 3/4 szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy. Następnie wlewamy ekstrakt cytrynowy. Do powstałej masy dodajemy 1/3 części mąki, po przemiksowaniu dodajemy

Blondynka Gotuje
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 287

proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż  cukier(...)żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut

Blondynka Gotuje
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 519

cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi PRZEPIS (źródło inspiracji: link) Temperatura pieczenia: 190oC Czas pieczenia: 50 min. Składniki 170g suszonych daktyli 100 ml wrzącej wody 100ml  syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego(...)masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 189

suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h   Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 6 łyżek płatków(...)Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.  Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.  Piec w temperaturze 210oC. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka 358

więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200oC  Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek  cynamon (opcj.) cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto posiekać. Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.  Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka snickers 1998

Babka dla wielbicieli kajmaku i snikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może(...)stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 192

okazji sprawdzić ich jednocześnie mając na stolnicy to samo ciasto. :) Poniżej przepis oraz porównanie przeze mnie obydwu metod (efekt na załączonych zdjęciach). Czekam na Wasze opinie i obserwacje w pieczeniu ciast drożdżowych. Jaka jest Wasza ulubiona metoda wyrastania ciasta a może macie swój niezawodny przepis na ciasto drożdżowe? :) Bułeczki z daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia(...)podzielić na ok. 6-7 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (można lekko obsypać mąką i naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min. Piec w temperaturze 240oC przez ok. 15-20 min. obserwacje: upieczone bułeczki są miękkie, ale mają strukturę dość zwartą (w celu powiększenia zdjęcia należy w nie kliknąć) w ciągu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto serowo-cytrynowe 283

homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować. Ciasto serowo-cytrynowePRZEPIS(forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety)Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.   Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy(...)skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1452

Piekliście już sernik z jogurtów greckich? :-) Jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu!     przepis ten zaliczam do ciast dietetycznych. Nie ma tutaj bowiem masła/margaryny (tłuszcz pochodzi ze zdrowego oleju i głównego składnika sernika, czyli jogurtu), z kolei ilość jajek występująca w masie jogurtowo-serowej jest stosunkowo mała jak na tę porcję składników(...)już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik  z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Miodownik vel stefanka 578

kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Polecam upiec nie tylko na Święta, ale i inne okazje np. zbliżającą się majówkę? Miodownik Temperatura pieczenia: 180oC   | Czas pieczenia: 10-15 min. | Blacha: 20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki (3 szkl.) 100 g cukru pudru (0,5 szkl(...)jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki (czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) sok z 1 cytryny (dałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka z budyniem 413

ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac(...)sreberkiem i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy jabłka i na jabłka wykładamy budyń. Na budyń kładziemy druga częśc ciasta. I znowu zapiekamy w piekarniku

Słodkości i nie tylko