pieczen - 12156 przepisów (strona:88/811)

Żeberka w piekielnej marynacie z coli 237

żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie  przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach

mojewypiekiinietylko
Sernik tęczowy 425

180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się(...)równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem do pieczenia tortownicę wstawiamy do szczelnej brytfanki i na spód z herbatników wlewamy pierwszą masę fioletową. Następnie na środek wlewamy masę niebieską. Kolejno – zieloną, żółtą i czerwoną. I teraz następuje część

mojewypiekiinietylko
Chleb dla leniwych… i nie tylko 227

starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji  wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.     Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550)- 2 szklanki płatków owsianych- 100g sezamu- 100g słonecznika- 2 łyżeczki soli- 4 szklanki ciepłej wodyRozczyn:- 50g suchych drożdży(...)wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili, gdy temperatura w piekarniku osiągnie 220°C. Pod koniec pieczenia, przy użyciu pędzelka, chleby smarujemy wodą, i chwilę dopiekamy, będą miały błyszczącą skórkę. Wykładamy na kratkę i po lekkim przestudzeniu zawijamy

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 237

łyżeczki proszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa- 600g świeżych malin- ok. 100g płatków migdałowych   Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 70 minut.  Gorące posypujemy cukrem pudrem.Placek malinowo migdałowy, to ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Należy chyba do najprostszych i najmniej skomplikowanych wypieków.  Jak dla mnie

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 432

opakowanie galaretki o smaku kiwiSkładniki na lukier:- ¾ szklanki cukru pudru- 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy(...)minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli nie ma czasu – pomija tę czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta. Wałkujemy na prostokąt większy niż blaszka. Nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wykładając

mojewypiekiinietylko
Pierniczki bez glutenu, wegańskie 257

zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka(...)piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 213

często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25(...)skórką75 g, schłodzonego masła, pokrojone na małe kostki175 g mąki przesianej 2 łyżeczki mielonego cynamonu110 g brązowego cukru do podanianp bita śmietana lub lodydo pieczenianaczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4,5 cm, lub  okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4,5 cmprzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp

Stare Gary
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 273

mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy(...)ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby.Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, po 5 minut zdejmujemy ciasteczka razem z pergaminem z blaszki i odkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 240

Wykładamy je na papier do pieczenia i dociskamy by utworzyć płaską warstwę. 2.Skarmelizowane orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego(...)ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut

Szefowa kuchni
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4143

piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Warstwa Kokosowa:5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.Masa Cappuccino:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy

Słodka Strona
Baba drożdżowa na białkach 208

Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno) królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były(...)chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu.  "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce z lukru, różnobarwnego maku i konfitur domowych" Tak pisał o nich Z. Gloger.Pieczenie wielkanocnej baby zaczynało się w Wielki Piątek. A było to pracochłonne

Moje pyszne gotowanie
Babka 162

płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną  i troszkę przestudzoną margarynę.Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.Wskazówki:Ze względu na to, iż każdy piekarnik "rządzi się swoimi prawami" to podany przeze mnie czas pieczenia jest orientacyjny, najlepiej jest sprawdzić babkę nakłuwając ją wykałaczką....jeśli jest sucha to znaczy, że babka jest gotowa

upichcic
Naleśniki - krokiety z mięsem 174

wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny(...)kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem.Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Jasia i Małgosi 366

Wiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników(...)trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć.Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa:2 czubate łyżki brązowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki orzechowe 215

przepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki(...)naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.Liska podaje, aby bułki piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna