ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować. Pizza : Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka razy otwartą dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika(...)postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem. Smacznego
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: 150g mąki kokosowej premium Ol'Vita, 70g wiórków kokosowych, 6 jajek, 150g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. 2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję suche składniki. Mieszam. 3. Przy pomocy foremek o dowolnym kształcie formuję ciasteczka. Ciastka(...)układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciastek użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita . Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego też pomaga wyregulować proces przemiany materii oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych
Tradycyjna kuchnia Kasiczekolada- 50 g * olej- 1 łyżeczka * cynamon- 1/2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać. Proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać z mąką, całość przesypać do miski z maślaną masą i połączyć. Małą formę (użyłam prostokątnej- 20x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (jest gęste(...)wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry). Piec około 35-40 minut, a najlepiej do 'suchego patyczka'. Ostudzić i polać polewą cynamonową. Polewa: połamaną czekoladę umieścić w miseczce, wlać olej, wsypać cynamon i roztopić w mikrofali. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamąki ziemniaczanej - mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie Pichcenietabliczka mlecznej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję(...)ciasta. Mieszam. 2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasipodstawie powstał mój przepis - zapraszam! ;) Składniki: (Blacha25x30) Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)czekolada mleczna Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiewamy do ubitych białek. Dodajemy też żółtka i mieszamy, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez
Czerwona Porzeczkaproszku do pieczenia szczypta soli ok. 75 dag śliwek łyżeczka cynamonu szczypta mielonego kardamonu cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki i usunąć pestki. Do śliwek(...)dodać kardamon i cynamon. Wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozwałkować na ok. 1 cm grubości, formując koło (nie trzeba się zanadto starać). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blachę, rozwijając je z wałka. Na środek ciasta wyłożyć śliwki. Rozłożyć je w miarę równomiernie. Brzegi ciasto zagiąć do środka tak, aby śliwki
Weekendy w domu i ogrodziecukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła 150 g cukru 4 figi 150 g malin Dodatkowy cukier skarmelizować w garnku o grubym dnie. Gdy nabierze złoto-brązowej, dość głębokiej barwy(...)dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Przelać karmel do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić na grube plastry. Poukładać je na karmelu, przestrzenie pomiędzy wypełnić malinami. Odstawić. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka. Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną(...)wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta. Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujezawiera tez zelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki cebula olej 3 jajka sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa Sposób przygotowania : Soczewice gotuj(...)tarce o średnich oczkach . Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewka na odrobinie oleju. Dopraw przyprawami według swojego gustu :) Wymieszaj z soczewica i jajkami. Piecz w keksówce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 - 40 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkoolejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią(...)ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy
Symfonia smakowamiksera. Gdy masa będzie puszysta to dodawać po 1 łyżce zwykłego cukru. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wylać ciasto(...)wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek. Ciasto piec około 1 godzinę w 180°C (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćbudynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta(...)rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu
Smak mojego domumąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400-500 g owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarf