pieczen - 12156 przepisów (strona:106/811)

Ciasto wiśniowe z kremem 186

waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie(...)mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i gotujemy z rozpuszczonym proszkiem budyniowy przez 3 minuty. Budyń odstawiamy do wystudzenia i to samo robimy z upieczonym ciastem. Miękkie masło miksujemy

Zainspirowana w kuchni
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 231

Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona(...)zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Owocowe ciasto piankowe 238

zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika(...)pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę owocową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce miksujemy na mus.Śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę i cukier puder mieszamy lub miksujemy z musem owocowym. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowa fantazja. 253

szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej      Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dosypujemy cukier. Żółtka roztrzepujemy widelcem, dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i energicznie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane żółtka dodajemy do ubitych białek, mieszamy. Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy, aż otrzymamy gładkie, puszyste ciasto. Następnie(...)przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35-40 minut, aż się ze złoci, a wetknięty w nie patyczek wyciągniemy suchy. Studzimy w formie. ŻELKA TRUSKAWKOWA: 650 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe      Truskawki zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. WIERZCH CIASTA

Rozpustne gotowanie
domowe ciasto ucierane z wiśniami 863

prawdziwą wanilią wydrylowane wiśnie cukier puder wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy, pod koniec miksowania wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25×25 cm). Na wierzchu(...)układamy wiśnie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Jak odczarować lato porzeczką 183

pieczenia 250g czerwonych porzeczek 3 białka szczypta soli 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Okrągłą formę na tartę natłuszczamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej(...)Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Dobrze jest użyć fasolek do obciążenia ciasta, bo trochę rośnie- ja ich nie mam więc pod koniec pieczenia spłaszczałam wyrośnięte miejsca widelcem; nie polecam bo łatwo się poparzyć (obyło się bez ofiar w palcach:-D). Po upieczeniu ciasto studzimy. Piekarnik przestawiamy na 200*C. Porzeczki płuczemy, osuszamy

les mirabelles
Rolada biszkoptowa z galaretką 230

Roladę podałam na pięknym zestawie od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka(...)oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez

Kuchnia Danusi
Ciasto Cukiniowo – Czekoladowe z Kremem Kokosowym 224

cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego 260 g cukinii 50 g czekolady W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Mikserem ucieramy masło z cukrem i olejem, do gładkości, około 2 minut. Dodajemy jajka, ekstrakt(...)dodajemy suche wymieszane składniki. Ucieramy do połączenia. Na sam koniec wsypujemy cukinię i czekoladę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Formę kwadratową o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: 300 g serka kremowego

Made By Mom And Son
Pleśniak z czarną porzeczką 257

waniliowego 1,5 szklanki drobnego cukru około 500 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek.  Mąkę, margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć palcami. Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie może to być większa forma, a najlepiej blaszka 24x24. Ciasto(...)koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Porzeczki umyć, przebrać, osuszyć i wyłożyć na ciasto z lodówki. Na owoce wyłożyć ubitą pianę a wierzch posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

na moim stole...
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 243

zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.   Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec(...)mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową. Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 218

oczkach) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 3 jajka skórka starta z 1 małej pomarańczy Piekarnik wstawiamy na 180ºC. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka, olej i śmietanę i wszystko mieszamy widelcem lub mątewką. Łączymy mokre składniki z suchymi(...)przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 55-60 min. źródło przepisu pomoc(i kontrola jakości) oczywiście też była

FitKot
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 174

łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca(...)ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Wigilia

FitKot
Bułeczki z otrębami owsianymi 172

części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 40-60 min do wyrośnięcia. ( po wyrośnięciu możemy odstawić je na średnią półkę w lodówce na noc, a rano wystawić(...)przed pieczeniem ). Bułki smarujemy octem balsamicznym lub spryskujemy olejem ( lub roztrzepanym jajkiem w wersji niealergicznej ) i posypujemy ziarnami. otrębami itp. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Na dno piecyka wkładamy pół szklanki lodu lub spryskujemy ścianki piekarnika wodą ( dzieki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę ). Bułki pieczemy 10 min na funkcji góra-dół, nastepnie zmniejszamy temperaturę

Atlas Smaków
Ciasteczka do dekoracji 158

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru   łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego) 1/4 łyżeczki soli   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)bardzo dobrze się rozwałkowuje choć trzeba do niego użyć dużo siły, a ja czasem mam z tym problem i pomaga mi mama. Taka ciasto też się nie rwie. Ciastka pieczemy 10 - 15 min. w tem. 170 stopni do zarumienienia się. Dekorujemy dowolnie lukrem, lub masą.    SMACZNEGO

Lili w kuchni