pieczen - 12156 przepisów (strona:450/811)

ciasto adwokat bez pieczenia 200

względu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia

Ugotujmy Coś
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 374

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka(...)pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody

e-PrzepisyKulinarne
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 527

pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany(...)zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 150'C. Pieczemy przez ok.20 minut.  3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Smacznego ;) Autor: Andrzej Polan (przepis użyczony :) ) Po więcej

My Culinary Art
Pizza na cieście francuskim -szybka i prosta przekąska. 279

składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone w plastry salami, oliwki i pomidora. Wkładam do piekarnika na około 30 minut lub do czasu

Niebieski kubek z kawa
Cecylka Knedelek 131

Zanim przejdziemy do przepisów znajdziemy przydatny dla najmłodszych słowniczek owoców i warzyw oraz poradnik kuchenny z którego dowiemy się między innymi jak przestrzegać higieny w kuchni, co zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam

Mienta blog
Polecane blogowanie - listopad 2015 185

którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść informacji na temat gdzie kupić i jak samemu zrobić te piękne kulki. Na koniec chcę Was zachęcić do samodzielnego pieczenia chleba, którego jestem od dłuższego czasu zwolenniczką. Żaden kupiony bochenek nie przebije smakiem i zapachem tego, który sami upieczecie. Jeśli nie przepadacie za tymi najprostszymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 204

zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lukrowany Serniczek 232

budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód piekarnik ustawiamy na termo obieg na temp 180*C żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej białka

Luźna Kuchnia
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 171

współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki: /dla 5-6 osób 300 g marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam(...)pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 217

może być też każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok 20 minut, aż napęcznieje(...)drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. trzcinowym cukrem pudrem z tego przepisu, miodem, dżemem (umnie z domowym dżemem brzoskwiniowym, puree z pieczonej dyni i miodem

Zawsze głodna!
Proteinowa galaretka/serniczek na zimno 225

miał być wczoraj ale jest dziś :) wczoraj wpadłam w wir pieczenia ciastek a potem szybko zabrałam się za trening i tak czasu mi brakło. Ale co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki (porcja/około 370 kcal)  : 0,5 szklanki wody lub mleka 200g chudego twarogu wiórków kokosa 10g żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny 5g ciemnego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik Bezowy z Bitą Śmietaną 209

sztywną pianę, potem stopniowo wsypywałam cukier nadal miksując. Kiedy piana zrobiła się lśniąca i sztywna przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wyciskałam pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Co wyciskałam? A takie "bączki" :) Tak jak widać na zdjęciach, jeden obok drugiego, aby mi się to podczas suszenia sklepiło w jednolity blat, bo wiadomo, że beza powiększy swoją objętość

Blondynka Gotuje
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 209

robić świeżą porcję lukru. Ale. Można zamrozić już polukrowane ciastka. Jak to zrobić? Ciastka po kompletnym wyschnięciu lukru, czyli po więcej niż 12 godzinach, rozkładamy płasko na papierze do pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka

Karo in the Kitchen
Wędzony kurczak w galarecie 240

jeśli nie przygotujemy go w oparciu o porządny, domowy bulion lub rosół. Natomiast nie koniecznie musimy używać kurczaka wędzonego, czy też nóg z kurczaka. Może to być filet, także pieczony, smażony czy gotowany. Prawdę mówiąc, nie musi to być nawet kurczak – możemy wykorzystać np. filet z indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań. Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości(...)sobą wg takiego lub innego wzorca – w ten sposób decydujemy jak nasza przystawka będzie finalnie wyglądała. Zależnie od upodobań, możemy użyć również wędzonego fileta z kurczaka, albo kurczaka pieczonego, smażonego lub gotowanego. Pokrewne inspiracje Szynka w galarecie ze szparagami Przez Krystian Kulinarna Pokusa   #gallery-159 {margin: auto;} #gallery-159 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 204

mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula

SzczyptaSmaQ