Gruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej(...)wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki esencji waniliowej klik Gruszki
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z makaronu w kształcie kokardek, które od pieczonego buraczka zrobiły się różowe. Charakteru dodaje wędzony, biały twaróg, którego aromat dominuje w sałatce i podkręca smak buraka. 150g makaronu kokardek 1 pieczony burak ćwikłowy 125g twarogu wędzonego 40g orzechów włoskich DRESSING: 3 łyżki oliwy czosnkowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy Makaron ugotować al’dente
https:KKuchniaMniamzółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje(...)żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również przelewamy
Zawsze głodna!gęstnieć. Garnek zestawiamy z kuchenki i intensywnie ucieramy drewnianą pałką przez 5 minut. Masę przekładamy do formy keksowej o wym. 32 x 8,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie dolodówki do zastygnięcia. Zastygniętą masę dzielimy na porcje. Gotowe rozkładamy na blaszce i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone krówki przekładamy do woreczków. Przechowujemy w zamrażarce. Uwagi
mojewypiekiinietylkorazem wymieszać. N atrzeć marynatą pierś z indyka. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc. R ozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec bez przykrycia przez 30min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Pierś z indyka polać z wierzchu oliwą z oliwek i przykryć folią alumionową. Piec przez następne
W kuchni u MonikiBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu
Karo in the Kitchenjednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą i poprószyć solą morską i pieprzem; wstawić do piekarnika
Jem więc JestemLubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków(...)myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarówne kulki. Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
Walijskie Pichceniewyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez dalsze 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu
Miód i pieprzulubione dodatki - u mnie jagody goi, orzechy nerkowca i borówki 1. Jogurt wymieszaj z wiórkami i ksylitolem. 2. Powstałą masą posmaruj silikonową formę (możesz też wyłożyć pudełko papierem do pieczenia lub folią spożywczą). 3. Posyp dowolnymi dodatkami i włóż do zamrażarki na kilka godzin. 4. Wyjmij i połam na kawałki
Powiedz dietom nieJest identyczny jaki został wysłany do organizatora. W rolach głównych występuje: Cukier trzcinowy nierafinowany Królewski - 3/4 szklanki W pozostałych rolach: mąka pszenna - 210 g proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki soda -1/2 łyżeczki sól -1/2 łyżeczki masło -120 g roztopione duże jajko - 1 sok ananasowy - 120 ml mleko kokosowe
Malinowe PocałunkiKolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku
Moje domowe kucharzeniePIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem(...)przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki
Słodko-Słony Świat Ilonysię odnaleźć. Niebawem pewnie zdam Wam relację z tego na co weszliśmy i co tam porabialiśmy. Tymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej
Dzieje kuchennej Wiewióry