nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy(...)minut, pilnując pod koniec by tarta się nie spaliła z góry. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście jeżyn do ozdoby. Ja piekłam swoją tartę w formie o średnicy
Passions hobbies lifeżurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie
Marta GotujeDzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Kolizje Smakówprzemian mąkę i letnie mleko i dalej miksować. Dodać ziarenka z laski wanilii i białka ubite z octem na sztywną masę, delikatnie wymieszać. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-70 min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...Sałatka norweska do grilla Szybka, smaczna sałatka ziemniaczana, która najlepiej smakuje przy grillu do pieczonego mięska, kiełbaski i zimnego piwka:). Banalnie prosta, może być różnie modyfikowana, ale dzisiaj podaje najprostszy przepis, który według mnie jest najsmaczniejszy i najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, na świeżym powietrzu. Składniki: 1 kg ziemniaków (u mnie młode) 6 ząbków czosnku solidny pęczek kopru
na moim stole...się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest za rzadkie można podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość szerokich odstępach. Zostawić znowu do wyrośnięcia. Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce dołek na truskawki. Truskawki umyć i pociąć, ułożyć w dołkach. Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki
na moim stole...godziny, by podrosły. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Przed samym włożeniem blachy do piekarnika, wnętrze piekarnika psikamy wodą (jakieś 10 psiknięć)-para wodna powoduje, że skórka staje się chrupiąca. Pieczemy 10 minut, po czym temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 10-15 minut. Smacznego
na moim stole...drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu, aż się zarumieni). 6. Po upieczeniu odstawiamy spód tarty do wystygnięcia. Nadzienie: 1. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy posiekany(...)mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Mieszamy wszystkie składniki. 3. Przelewamy nadzienie na upieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut (do czasu, aż masa całkowicie się zetnie). Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie mieszanki różnych sałat skropionych kremem balsamicznym :) Smacznego
W kuchni KatieWychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania Wszystkie składniki prócz truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy
Be Fit Be StrongPrzepis: własny / 1 porcja / 3-4 łyżki płatków owsianych czubata łyżka miodu łyżeczka masła Wszystko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż miód obklei płatki. Wyłożyć na papier do pieczenia lub formę sylikonową do ostygnięcia. Ostudzoną granolę połamać na kawałki. Podawać np. z jogurtem i owocami. 300 g jogurtu naturalnego porzeczki granola Wszystko umieścić w miseczce, zajadać
tost z dżememciacho idealne na takie upały :) Bardzo kwaśne z nutą kokosu i słodyczy. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka wody 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych 1 łyżka mąki 50g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 50g masła
Cukier&Pudermięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmyjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki
VioletoweKucharzeniekaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć
Poezja smaku