jest ostatni dziś przepis na arabskie placuszki z kremowym serkiem i mnóstwem borówek :) Składniki : 1 szklanka mąki np. owsianej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia borówki kremowy serek Mąkę wymieszać z mlekiem, miodem i proszkiem. odstawić na 15 minut do zgęstnienia. Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki na małym ogniu bez przewracania. Zdjąć, gdy wierzch będzie
Chocolate Muffin Blogpłatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do wódki) nałożyć nadzienie między dwa ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :) Smacznego
zdrowa vege kuchniaNominację do Liebster Blog Award otrzymałam od Angeliki prowadzącej blog Radość z pieczenia . Serdecznie dziękuję za tak miłe i niespodziewane wyróżnienie :) Z przyjemnością odpowiem na pytania i zabawę podam dalej, w sumie jest bardzo przyjemnie otrzymać wyróżnienie prowadząc blog tak krótko. Moje odpowiedzi: 1. Kiedy w Twojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga
Kuchcik gotujeparmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą, nakłuwamy widelcem (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej(...)składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
Be Fit Be StrongStanie w taka pogodę przy piekarniku jak dla mnie zakrawa o działania samobójcze dlatego przez najbliższy czas możecie się u mnie spodziewać wszelkiej rodzajów deser i ciast bez pieczenia. W sumie latem masie bardziej ochotę na lekkie słodkości niż "ciężkie" ciasta z masą. W ten weekend proponuje wykorzystać w kuchni kaszę jaglaną. Od kilku miesięcy raczę się nią
ciastkarnia na kruchym spodzieWitam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :) Składniki: 250 g serka mascarpone 400 g serka homogenizowanego 330 ml
Cynamonowe szczęściemożemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy(...)się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonciasta dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić(...)mrożonych, które rozmroziłam na ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt przekroiłam na dwa równe blaty. Jeden blat ułożyłam w tortownicy, w której się piekł, zapięłam obręcz. Wylałam na niego warstwę musu z żelatyną, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego
Blondynka GotujePomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej
Milion Smakówtutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
zdrowa vege kuchniaprzyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy
Wanilia i Kardamonokazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!). Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie(...)lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku
Kuchnia PrezydentowejMuszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv . Jeśli nie chce Wam się piec bułek, spokojnie możecie pobiec do pobliskiej piekarni lub sklepu i zaopatrzyć się w gotowe bułki. Jednak mówię Wam, nie ma jak satysfakcja z takich własnoręcznie upieczonych :D Składniki: Bułki(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. #U mnie jest to najczęściej piekarnik nastawiony na 50 stopni ;) Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade
Czerwona PorzeczkaZwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka(...)odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut
Z miłości do słodkości