ziemniaczaną, dodajemy ekstrakt waniliowy i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Delikatnie nakładamy ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut. Gotowe
noteskulinarnyfigaziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący(...)małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej
Chilli Czosnek i Oliwamąki 1/4 szkl. cukru 150 g masła 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy ją razem z zimnym masłem. Dodajemy jajko, po czym zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy każde na 8 części - lub mniej jeśli chcemy mieć grubsze jabłka(...)sztuk). Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy krążki szklanką. Następnie na połówce każdego krążka kładziemy kawałek jabłka, a wolnym kawałkiem ciasta zakrywamy jabłko. Ciastka układamy na blasze i pieczemy do zarumienienia ok. 20-25 min w 180 o C. Letnie ciasteczka oprószamy cukrem pudrem
psgotujemycukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy i kładziemy na niej kilka kolorowych cukierków. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni
psgotujemygęstej, kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę mieszamy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. Następnie starannie wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu wybijamy ciasto wałkiem na stolnicy, aby powstały pęcherzyki powietrza. Potem przygotowane ciasto partiami wałkujemy, starając się
psgotujemycukru pudru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Na koniec dodajemy pianę z białek i razem mieszamy. Placek makowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 2 płaskie łyżki maku Wykonanie: Jak w pierwszym placku(...)placku + dodajemy wiórki kokosowe zamiast orzechów Placek kakaowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 1 łyżka kakao Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce
psgotujemyrower i wycieczkę za miasto lub chociaż jakiś spacer. Smacznego! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady deserowej 50 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy(...)ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną na blasze). Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni
psgotujemyciastkiem, zaparzać pyszną, aromatyczną kawę i jeść! :D Smacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe
psgotujemyciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek
Banana Smilescałej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie środka lodowych kanapek. Niedużą(...)można pomóc sobie dociskając foremkę wałkiem do ciasta. Gotowe lodowe krążki przekładamy na deskę wyłożoną folią spożywczą (łatwiej je później odkleić) i wkładamy do zamrażarki. Ciasteczka po wyciągnięciu z pieca odkładamy do całkowitego ostudzenia. Kidy nie są już ciepłe można je dodatkowo schłodzić w lodówce. Zimne ciasteczka sklejamy w kanapkę razem z lodami
CiastkozercyDodatkowo: cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania 1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego(...)ostygnięcia. 2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem. 3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem. 4. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę
Mała Cukierenkakogo: dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego Składniki na spód: 300g mąki krupczatki żółtko 150g zimnego masła łyżka śmietany 12 lub 18% 100g cukru pudru Składniki na masę serową: 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony lub można(...)wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zostawić na później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać
Mania WypiekaniaWidzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami(...)dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim z Magicznego Składnika . Wspólnie przygotowaliśmy danie kuchni gruziskiej - roladki z pieczonych plastrów bakłażana z pastą z orzechów włoskich i pieczonego czosnku z dodatkiem granatu. Pychotka! Gruzińskie roladki
Zawsze głodna!wiórkami. Zwiń ciasto ciasno w rulon i pokrój pod skosem na kawałki. Ułóż bułeczki na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, dosyć blisko siebie, tak aby się zrosły podczas pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą kokosowych chipsów. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku na 200ºC (u mnie termoobieg) przez około 15 minut. Upieczone
codojedzeniafajnie się komponują- spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: Na ciasto: 200g mąki- ja wymieszałam 150g mąki orkiszowej z 50g mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju 150ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce(...)przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem i posypujemy cebulą. Następnie układamy pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka