łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej sok wyciśnięty(...)jednej cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką po całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej 3 czubate łyżki cukru pudru pół łyżeczki mahlabu opcjonalnie duża szczypta cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40 sekund, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość przesypać na stolnicę, zagnieść(...)grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy. Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażeby odgazować ciasto, a następnie wałkujemy na placek o grubości około 5-10 milimetrów (w zależności czy wolicie cienki, czy gruby spód). Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a na nim równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem i posiekaną miętą. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy ciasto na rozgrzaną blachę(...)pieczemy około 10-12 minut, czyli do chwili, aż się apetycznie zarumieni. Gotowe
Rozpustne gotowaniewzdłuż rzędu serduszek. Ciasto ostatni raz schłodź przez 10-15 minut w zamrażalniku. Następnie pokrój je w ciasteczka - plastry grubości 5-7 mm i piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych(...)zamiast 5 mm jak w oryginale) i wykrawałam po dwa serca w rzędzie zamiast trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia (na jednej blaszce zmieści się max. 8-9 ciastek). Leciutko dociśnij kulki od góry. Piecz ciastka przez około 14-15 do lekkiego zezłocenia , wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do ostudzenia. Ważne jest, aby ściśle trzymać się czasu pieczenia! Wtedy ciastka będą miękkie, stwardnieją lekko na zewnątrz, gdy wystygną, a pozostaną ciągnące w środku. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonycukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, wbić jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce
Zrób to smaczniemąkę, wlać mleczko kokosowe, dodać cukier i wymieszać. 2. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 12-15 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa serowa: 3. Ser przełożyć do miski i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku(...)orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM ), dodać przyprawy, wymieszać. 5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić
Mała Cukierenkacukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem(...)wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie w równych odstępach lekko powciskać w ciasto. Piec około 35 min w 180C do suchego patyczka. Wystudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać około 300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem
Amatorka kuchennabardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady. Pamiętajcie jednak(...)końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko razem dokładnie połączyć. Dłońmi formować kuleczki i spłaszczać je na grubość około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. (Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkie kostki były nim pokryte. Umieszamy je w żaroodpornym naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy od 20 do 30 minut w nagrzanym piecu - powinny być półtwarde (około 5-10 minut przed końcem pieczenia do buraków dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy ziarna sezamu lekko się podprażą, a buraki lekko przypieką i będą chrupiące). Podduszone składniki zalewamy
Symfonia Smakówjajek 2 szklanki mąki tortowej 20 dkg masła 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok. 15-20 min ( do suchego potyczka). Przygotowanie kremu: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej
Maślane ciasteczkoczekolady, kostki siekamy lub ścieramy na tarce. Imbir siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Do masy otrębowej dodajemy czekoladę, płatki migdałowe oraz wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka, można dodać trochę otrębów lub płatków owsianych. Dłońmi lub łyżką formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy(...)piekarnika, nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest potrzymać upieczone bomby w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, jeszcze przez 15 minut. Czekolada Zawiera teobrominę, która jest odpowiedzialna za jej miłosną moc, a działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny. Usuwa zmęczenie, a także poprawia nastrój. Kardamon Starożytni Grecy i Rzymianie zwabiali kochanków za pomocą kardamonu
My Chcemy JeśćCiasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski(...)wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około
w mojej kuchniIdealny! J SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru(...)ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec
Calzonella.com