bezy: 8 białek szczypta soli 350g drobnego cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Krem oreo: 350ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo: marcepan (ok 50g) barwniki spożywcze Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy ją uzyskamy, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po 2 łyżki(...)Suszymy tak przez ok 2 godziny, a następnie kilka godzin (najlepiej całą noc) w wyłączonym piekarniku. 2. Śmietank ę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mascarpone. 6 ciastek oreo oraz masę śmietankową z pozostałych dwóch kruszymy i dodajemy do kremu. Gotowym wypełniamy wysuszone bezy, dekorujemy pozostałymi dwoma ciastkami przetartymi przez siteczko oraz jajeczkami z marcepanu. Normal
Kuchnia w czekoladzieumieść w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfDziś zapraszam Was na pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy przepis na amarantusowe kokosanki . Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się idealnie do popołudniowej herbaty, do wzięcia ze sobą na wiosenny spacer czy po prostu od tak, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Spróbujcie. Polecam również zajrzeć do sklepu internetowego Skworcu , gdzie znajdziecie wszystkie niezbędna składniki do amarantusowych ciasteczek(...)tylko. Składniki: (w zależności od wielkości ciasteczek na około 14 sztuk) 2 szklanki amarantusa ekspandowanego Skworcu 1 szklanka wiórek kokosowych Skworcu 3 łyżki syropu daktylowego 1 jajko Przygotowanie: Do miski wsypujemy amarantus, dodajemy wiórki kokosowe i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop daktylowy i wbijamy jajko. Mieszamy wstępnie łyżką, po czy wyrabiamy masę ręką. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczając
Słodkie okruszkina drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy... Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować i nałożyć porzeczki na całość... Następnie zwijamy i kroimy na małe wałki :) Pierwsze ciastka już się upiekły :) Kolejne smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym Wkładamy do pieczenia 25-30 min/ 180 st.C Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące... Gotujemy herbatę
chleba naszegoDziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na spacer. U nas dziś piękna pogoda, słoneczko, aż żal siedzieć w domu Polecam Wam te pyszne ciasteczka. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę (nie licząc chłodzenia w lodówce, ale to też tylko 30 minut). Spróbujcie(...)smacznego Składniki: (na około 16 ciasteczek) 60 g masła (zimnego) 110 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej* 25 g mąki ziemniaczanej 65 g cukru pudru trzcinowego BIO 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko jajka klasy M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (płaska) * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną
Słodkie okruszkiMAŚLANE CIASTKA z sercem z truskawkowej konfitury to pyszna słodka... Artykuł Maślane ciastka z truskawkową konfiturą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECiasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady. Z poniższego przepisy można upiec około 25 sztuk . Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady Składniki: 140g mąki pszennej 80g masła 60g cukru pudru 25g kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g mlecznej czekolady(...)kawałki czekolady rozłożyły się w cieście w miarę równomiernie - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na około 25 części - każdy kawałek lekko zaokrąglić przy brzegach i spłaszczyć - uformowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - piec w 170-180 stopniach przez około 15 minut do wyrośnięcia ciasteczek i lekkiego zrumienienia - po ostygnięciu przechowywać
Smakołyki Berenikiciasto oreo z tym cudownym kremem, to czasochłonne aczkolwiek bardzo proste do przygotowania ciasto. Ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła 200 g mąki pszennej(...)przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy pokruszone na małe
Kuba GotujeBardzo kruche, słodziutkie z kapką marmolady na środku. Identyczne można kupić na wagę w cukierniach lub większych sklepach. Czasem mają jedynie inny kształt. Jednak sklepowych ciastek nie będę porównywać z domowymi! Tutaj używamy zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze są w naszych domach, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków! Przepis od Pani Dorotki . Polecam! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk(...)połączenia składników. Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy cukierniczej (rękawem cukierniczym wyciskanie będzie trudniejsze) z ozdobną końcówką w kształcie duże gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciastka w okrągłym kształcie. Na środek każdego wycisnąć troszkę marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieśmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach, a tam trzeba mieć ciastka. Zazwyczaj używa się herbatników, ale w lżejszej wersji, takie owsiane ciacha będą bardziej odpowiednie. Pokochałam daktyle za ich wszechstronność, zastępują cukier, a po namoczeniu i zmiksowaniu(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem, rozkładamy łyżką porcje ciasta. Ja zrobiłam dość duże (1,5 łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają, może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze, trzeba piec krócej. Ciasteczka są słodkie, puszyste i delikatne, z tego przepisu wyszło mi 10 takich
Dieta moja pasjakawę. W moim przypadku kawa nie tylko ma mnie „obudzić”, ale też cieszyć smakiem. Słodko i pysznie, to piękny początek dnia. Ostatnio bardzo często serwuję kawę słodkie ciasteczko Kawa o niepowtarzalnym wyjątkowym smaku czekoladowych ciasteczek, porcja bitej śmietany… czy może być lepiej? Oj, chyba nie Moja kawa swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza wyjątkowemu syropowi MONIN(...)smaku ciasteczkowym (ciasteczka czekoladowe) . Już niewielka jego ilość sprawia, że zwykła codzienna kawa staje się ucztą dla zmysłów. Syropy MONIN o najróżniejszych smakach możecie nabyć na http://www.kawowo.com.pl/. Polecam zajrzeć i wzbogacić swoją codzienną kawę. A poniżej znajdziecie krótki i pyszny przepis na moją kawę „słodkie ciasteczko”, spróbujcie. Składniki: (na 1 małą filiżankę) 1 łyżeczka ulubionej kawy
Słodkie okruszkikompletni. Chyba od początku o to właśnie chodziło. Czas więc odkurzyć zaniedbaną kuchnię :) Te ciasteczka są naprawdę bezkonkurencyjne. Mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach. Dla nas zdeklasowały wszystkie inne ciastka z czekoladą. I z mąką gryczaną wyrzuty sumienia jakby mniejsze... :) Składniki 130 g dobrej, gorzkiej czekolady 125 g mąki gryczanej 25 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)mieszania łyżki) i wmieszajcie do czekoladowej masy suche składniki. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie. Na papier do pieczenia nakładajcie niedbale łyżką porcje masy zachowując odstępy- ciasta wystarcza na około 25 ciastek. Pieczcie około 9-10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka wyglądają na niedopieczone- tak powinno być. Zostawcie je na kilka minut na blasze zanim przełożycie na kratkę
OliveandThymeFaworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”. Zawsze przygotowywałam(...)przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych faworków użyty jest cukier, przez co inaczej się one smażą. Miałam wrażenie, ze się palą, a same ciastka różniły się od moich oczekiwań. Były za mało kruche. Ale gdy już dobrze ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków
królestwo garówcynamonem i miodem 2. Ciasto przekroić i wyłożyć farsz 3. Złożyć każde ciastko i skleić boki 4. Naciąć ciastka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit Artykuł Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plSłodkie jagodowe lato organizowana przez Pati252 sprawiła, że miałam wyjątkowo jagodowy weekend. Nie wszystkimi przepisami zdążę się podzielić, ale podam Wam przepis na jagodzianki. I choć przepadam za tymi ciastkami, samodzielnie robiłam je po raz pierwszy. Nadzienie mogłoby być odrobinę słodsze, ale to już rzecz gustu. Muszę jednak uprzedzić, że tylko dwa razy odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Musiałam też(...)każdy placek nałóż porcję nadzienia jagodowego i dokładnie zlep jego brzegi. Tak przygotowane jagodzianki przełóż na stolnicę lub inną płaską powierzchnię (pamiętaj o zachowaniu odpowiednio dużych ostępów pomiędzy ciastkami), przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia. Po ok. 45 minutach jagodzianki przełóż na blachę (najlepiej złączeniem do dołu). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz partiami do momentu, gdy ciastka
blog.moje-pasje.info