Wspaniałe, jesienne ciasteczka dyniowo-czekoladowe, na które powinniście się skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam(...)kosteczkę czekoladę.. Wymieszaj całość chwilę drewnianą łyżką, po czym wyrób rękami jednolite ciasto. Nabieraj rękoma kawałki ciasta wielkości dużej śliwki i układaj na blasze, lekko dociskając ciastka od góry. Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni C przez około 15- 16 minut . Upieczone pozostaw do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego! Przepis z tej strony, zmodyfikowany
Słodko-Słony Świat Ilonyulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewną, że te ciastka wpiszą się w Wasz grafik częstego wypiekania! (około 20 sztuk) 100 ml oleju (u mnie akurat słonecznikowy) 150g cukru 1 jajko 200g mąki pszennej Dodatkowo: 1 łyżka soku(...)papierem do pieczenia. (Ostępy nie muszą być bardzo duże.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione, sprężyste, ale nie do końca twarde.) Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Dodatkowo część ciasteczek obtoczyłam w mleku w proszku
Di gotujekuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując z 2 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-13 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione i miękkie w środku. Należy uważać, aby wiórki się nie przypaliły. Jeśli ciasteczka są pieczone w kilku partiach - to surowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce(...)Gotowe ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamykającego się pojemnika
Di gotujerównie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru(...)masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie dodajemy suchy mak i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy cienko
Trzeci talerzjedne z najlepszych ciastek owsianych jakie jadłam, są wręcz przepyszne. Szybkie w przygotowaniu , można dosypywać do nich przeróżne dodatki i za każdym razem wyjdą inne w smaku. Zdrowe i idealne jako przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki: * 2 szklanki płatków owsianych * 2/3 szklanki słonecznika * 1/2 szklanki rodzynków * 1/2 szklanki mąki * 1/3 szklanki cukru * 130 g masła(...)pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 15 minut. Z podanych składników wyszło mi 27 ciastek
Zrób to smacznieOstatnio ciastka stały się tradycją w moim domu. Codziennie staram się piec porcję słodkości do kawki. Tym razem pora na ciasteczka z marmoladą różaną. Wyszły przepysznie. Proste w przygotowaniu, idealne do wspólnej kuchennej zabawy z dzieckiem :) Polecam. Składniki: z podanej proporcji wyszło mi 30 ciastek * 200 g masła * 100 g cukru pudru * 330 g mąki * 1/2 łyżeczki proszku(...)formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut (aż ciastka się zarumienią
Zrób to smacznieniedowierzania "Ale jak to już w ten czwartek?" , " Serio to już teraz?" , "Przecież dopiero było Święto Dziadków." Naprawdę, jakoś nie zdążyłam się do niego przygotować. Na szczęście miałam kruche ciastka kakaowe, wypełnione po brzegi żurawiną i białą czekoladą. Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko! Pełnoziarniste(...)idealne do kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 łyżki kakao 100g białej czekolady 50g suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko
Kuchnia w Słońcu Skąpanachodzi o ciastka z truskawkami z Lidla, nie możemy im się oprzeć. Z racji tego, że ten mamy nie po drodze (a szkoda) musiałam w domowym zaciszu odtworzyć ciastko pod względem smaku i wyglądu. Smak udał się na pewno bardziej niż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki(...)pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy
MamaOskarkacytryny, bakalie : rodzynki ( sparzyć na kilka minut ), skórka pomarańczowa itp. wg własnego uznania. Sposób przygotowania : Przygotować tortownicę lub blaszkę , wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Ser zmielić ( można dwa razy ) lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roślinne ucierać z jajkami i cukrem . Dodawać po trochę zmielonego sera, dalej ubijając do uzyskania gładkiej masy. Do ubitej masy(...)dodać rozpuszczoną , ale jeszcze letnią żelatynę . Dobrze wymieszać! Masę serową podzielić na 2 równe części . Do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej sok z całej cytryny. Na ciastka wyłożyć najpierw masę kakaową , a na wierzch masę cytrynową. Wierzch sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki
Pysznosci Babci BasiDzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 250 g mąki(...)stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy. Wałki delikatnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm. Ciasteczka ponownie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 - 12 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu
Smak mojego domułyżki mussli to dla Was za dużo, lub wolicie zalać płatki wodą, a nie mlekiem. Wszystko jest dozwolone, grunt aby smakowało i wprawiło w dobry humor od samego rana :) Ciastka mussli udające magdalenki około 18 szt 1 szkl. mussli 160 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego(...)łyżką. Gęstą masę kłaść łyżką we wgłębienia formy do mini magdalenek wypełniając każde wgłębienie po brzegi. Można również tradycyjną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką ciastka grubości 1 cm w odległości 2 cm od siebie. Każde ciastko, to 1-1,5 łyżki surowej masy. Piec
Posadzone i zjedzoneOpis: Ciasteczka Oreo, ciastka uwielbiane przez wszystkich. Co jest lepszego niż ciasteczko oreo? Jedno duże ciasto oreo! Ciasto jest pyszne w smaku i niesamowicie wygląda. Chcecie zachwycić gości na przyjęciu? Proponuje podać ciasto Oreo. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc przygotujecie go bardzo szybko. Składniki: 170 g ciasteczek Oreo 3 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu(...)pudru lub zwykłego cukru ale drobno zmielonego 6 płaskich łyżeczek żelatyny 4 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki zimnej wody Opakowanie całych ciastek oreo Sposób przygotowania: Na początku ciasteczka oreo (bez kremu, który odkładamy na bok) mielimy lub kruszymy na małe kawałeczki. W garnku musimy roztopić masło. Następnie rozkruszone ciastka łączymy z masłem. Spód okrągłej formy do pieczenia najlepiej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo(...)miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik
Di gotujeFormujemy kulę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy cisto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. W połowie ciasteczek na środku każdego wykrawamy mniejsze kółeczko. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy marmoladą(...)dżemem (ciasteczko bez dziurki smarujemy np. dżemem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką). Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaDziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru przy różnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka(...)rogalików do piekarnika posmarować je mlekiem. Piec ok. 20 minut (drugą turę ok. 17 minut). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować rogaliki mlekiem - będą wtedy błyszczące. ----- Podobne: Ciastka z dziurką Orkiszowe rogaliki z marmoladą Kanelbullar - szwedzkie bułki cynamonowe W tym poście podzielę się z Wami wrażeniami z drugiego i trzeciego tomu wrzosowej trylogii Anny Łajkowskiej . Jak można
Weekendy w domu i ogrodzie