migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe. Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty gwiazdowe nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiej propozycji. Upiekłam biscotti , wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka, jednak nie tradycyjne, a w wersji świątecznej. Biscotti z puree z dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już ponad rok temu i wreszcie nadarzyła się okazja, aby wypróbować(...)przepis. Biscotti , poza dodatkiem dyniowego puree nadającego im piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały. Efekt przekroczył wręcz moje oczekiwania, bo ciasteczka są przepyszne i z pewnością będę je powtarzać! Biscotti dobrze się
Chilli Czosnek i OliwaOrzeszki z kremem to ciastka, które robię raz w roku, właśnie w okresie Bożego Narodzenia. Są przepyszne. Chrupiąca skorupka, w środku krem. W zasadzie ich smak w dużej mierze zależy od tegoż(...)właśnie kremu, a jaki krem damy do środka zależy wyłącznie od naszej fantazji. W dzisiejszym wydaniu krem chałwowo-kawowy. Idealny będzie również karpatkowy, czekoladowy czy kokosowy. Do masy na ciastka możemy dodać również kakao i zrobić kakaowe orzeszki. Ciastka nie są specjalnie trudne do wykonania. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ale do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która
Mieszam w Garnkupysznym,aksamitnie gładkim i puszystym kremem...kilka wariantów smakowych do wyboru. MALTIKEKSY: często nie wiemy na co się zdecydować,nie wiemy sami na co mamy ochotę...Draże czy ciasteczka? nie wiecie? Maltikeksy będą idealne.Wyglądają jak małe draże,ale wspaniale się je chrupie,otulone mleczną lub ciemną czekoladą albo lekkim jogurtem.Są rewelacyjne gdyż można je również wykorzystać jako(...)się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy herbatnik i czekoladowe misie wypełnione puszystym śmietankowym kremem.Osobiście te ciasteczka mnie urzekły. RURKI: duży wybór sprawia,ze rurki nigdy się nie znudzą i każdy coś dla siebie znajdzie.Kruchy wafelek i aksamitna słodycz nadzienia....a Wy jaki smak wybierzecie? WITAM
Niespełnione zdolności kulinarnestronie "Streetcom". Paczka zawierała słodkości takie jak: "PryncyPałki" classic "PryncyPałki" kokos "Pryncytorcik" "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe "Maltikeksy" jogurtowe "Rurki waflowe" zebra "Pasja" kokosowa "Kremisie" w mlecznej czekoladzie "witAM" śliwki, mleko Ciastkami częstowałam rodzinę, znajomych i koleżanki z pracy. Przy rankingu brałam pod uwagę opinie swoją i znajomych. I "PryncyPałki" kokos- bezapelacyjne wśród znajomych. Ja osobiście wolę "Pasję". Znajomi zachwycali się(...)chyba małe misiaki uwielbiają najbardziej. V "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe- tu było różnie z opiniami. Jedni się zachwycali, inni narzekali na zbyt dużo aromatów. Mi bardzo przypadły do gustu. Ciastko, konkretne, zjem kilka i mam dość:) VI "Rurki waflowe"- tych nie jadłam. Konsumowali rodzice. Mamie smakowały, tata mówił że bez szału- rzecz gustu VII "Maltikeksy" jogurtowe- rzecz gustu
Pobite gary BarbaryŚniadaniowe owsiano-dyniowe gnieciuchy. Gnieciuchy, bo przed pieczeniem ugniatałem dłonią i tak już im zostało. Są bardziej wilgotne niż tradycyjne owsiane ciastka. Świetnie smakują ze szklanką zimnego mleka, choć – nie ukrywam – mimo… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcupublikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na te niecodzienne ciasteczka znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk(...)mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną), za pomocą ostrza noża zrobić nacięcia imitujące zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała. Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem. Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie
Di gotujeCiasteczka warszawskie skąd taka nazwa zupełnie nie mam pojęcia :) ale ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne , nie wymagają wyszukanych składników i są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Do nadzienia użyłam marmolady śliwkowej i kwaśniejszej mirabelkowej, która łamie słodycz cukrowej otoczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 50 dag mąki 25 dag margaryny 15 dag cukru 2 jaja 8 dag drożdży 3 łyżki(...)następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 15 minut. Przepis na ciasteczka pochodzi z serii Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników - WIOSNA" z 1994 roku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Tym razem są w wersji jesiennej, czyli z dynią. Ich sekret to zimne masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Inspiracja Domowe Wypieki . Scones z dynią(...)Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 20 ciastek Składniki: 350 g mąki pszennej typ 500 3 łyżeczki proszku o pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g zimnego masła 250 g pure z pieczonej dyni 2 jajka 20 ml mleka Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy
Kulinarne przygody Gatitymieć pod ręką coś słodkiego. Zwłaszcza po obiedzie dopada mnie ochota na słodką przekąskę, a jak wiadomo nie zawsze jest czas na przygotowanie deseru. Wtedy doskonale sprawdzają się kruche ciasteczka do kawy. Można zrobić sobie zapas i przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu. Kruche ciasteczka pieczone z miłości Składniki 200 g masła 400 g mąki 70 g cukru(...)pudru zapach waniliowy lub cukier waniliowy 1 jajko Kruche ciasteczka pieczone z miłości Wykonanie Zimne masło kroimy w mniejsza kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Najlepiej użyć do tego siekacza do kruchego ciasta. Jeżeli nie macie takiego sprzętu można ciasto wyrobić w rękach tylko niezbyt długo żeby nie rozgrzać masła. Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Pyza i Surówkajesienne wieczory z lekturą przy herbie lub z ciepłym mlekiem świetnym dodatkiem będą pyszne i bardzo zdrowe migdałowo-cynamonowe ciasteczka z orkiszu znane też jako antystresowe ciasteczka św. Hildegardy. Dzięki swoim składnikom i doborze przypraw ciasteczka te wzmacniają system nerwowy i poprawiają samopoczucie a samo przygotowywanie ciasta koi nas cudownym aromatem. Składniki: - 400g mąki orkiszowej - 250g masła - 140g cukru(...)przygotowane ciasto należy przechować w lodówce ok. 30-45 minut. Po wyjęciu schłodzonego ciasta wałkujemy je do uzyskania grubości ca. 3-5 mm i wykrawamy z uzyskanej masy ciasteczka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do temperatury ca. 190-200 st. C, w którym po wyłożeniu na papierze pieczemy ciasteczka przez ca.20 minut - mniej więcej do utracenia elastyczności
upichconamargin-bottom: 0.21cm; } Mam dzisiaj dla Was ostatnią przedświąteczną (ale nie ostatnią w ogóle) propozycję świątecznych ciasteczek. Tym razem będą to ciasteczka pieczone nie w mojej własnej kuchni, ale w kuchni rodziców M., z więc absolutnie nie miałam pojęcia gdzie co jest, co jest i w jakiej ilości. Dlatego też cynamon na gwiazdki Zimtsterne został zmielony w moździerzu zręcznymi(...)rączkami M. Po migdały musieliśmy zrobić całą wyprawę. Alkohol został wyszperany z dna barku, a goździki zastąpiłam przyprawą korzenną. Mimo tych wszystkich trudności, ciasteczka wyszły przepyszne, a ich smak zmieniał się właściwie z godziny na godzinę. Najpierw gwiazdki i kwiatuszki były bardzo mięciutkie, jak ciągutki, później zrobiły się twarde niczym sezamki, w tej chwili kwiatuszki nadal przypominają sezamki, natomiast gwiazdki
Przepysznik - BLW i nie tylkoSpecjalnie z okazji zabawy andrzejkowej, postanowiłam przygotować dla dzieci w ALFie ciasteczka z wróżbą oraz andrzejkowe ognisko. Jako, że w zeszłym roku zrobiliśmy zabawę z tradycyjnym wróżeniem z wosku, biegiem butów do progu i wybieraniem przedmiotów schowanych pod kubkami, w tym roku postanowiłam, że będziemy to wyjątkowe święto celebrować nieco inaczej. I udało się, ognisko wypadło świetnie, pogoda nam bardzo(...)ciepło. Dzieciaki biegały jak szalone, wskakiwały w ogromną hałdę liści zgromadzonych pod szkolnym ogrodzeniem, co chwilę kiełbaski spadały im z kijków wprost do ogniska i trzeba je było ratować. Ciasteczka zrobiły furorę i dzięki temu, że upiekłam ich ponad pięćdziesiąt sztuk, każdy mógł sobie powróżyć z ciasteczka nawet kilka razy. Poniżej prezentuje przepis, który wyszperałam na blogu kotlet.tv, bardzo prosty
Przepysznik - BLW i nie tylkoRewelacyjne ciastka, delikatnie kruche i pięknie pachnące masłem orzechowym. Doskonałe, gdy spodziewamy się niezapowiedzianych gości! Polecam ;) Składniki: (na około 30 sztuk) 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl masła orzechowego (około 300 g) 60 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 240 g czekoladowych drobinek(...)ekstrakt i krótko zmiksować. Następnie wsypać mąkę wymieszaną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wmieszać do masy. Przy pomocy łyżki formować okrągłe ciastka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Piec w 180 st.C około 13-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć
Nastoletnie WypiekanieCiasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne, nazywane ciastkami Świętego Mikołaja. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;) Mimo tego, jestem mile zaskoczona ich smakiem i gorąco Wam je polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 140 g cukru muscovado(...)całą noc) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (ja odrywałam kawałki, formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczałam) Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 15 - 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym
Nastoletnie Wypiekaniewysoki także i Wam na pewno wyjdzie. Przepis robiłam z powiększonej ilości składników, bo wykonywałam go na większej blaszce. Goście byli zachwyceni. Jedynym kłopotem może być zdobycie ciasteczek amaretti, ale nie martwcie się w większych sklepach są do dostania, a w najgorszym wypadku można je także upiec samodzielnie. Dla kogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego(...)kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy - ok. 12 łyżek do nasączenia biszkoptu) Składniki na masę: 7 żółtek 2 jajka 7 łyżek cukru pudru 950g serka mascarpone Dekoracja
Mania Wypiekania