pieczen - 12156 przepisów (strona:184/811)

Szarlotka różana 160

jajko łyżka zmielonych suszonych płatków róży 2 kg jabłek szara reneta (tak zmieściłam aż tyle ;) możecie dodać trochę mniej) 3 łyżki suszonych płatków róży Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i płatki roży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%). Wkładamy(...)użyłam ok 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szarlotka różana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 282

oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata: Cebulę pokroić w paseczki i dodać(...)odstawić na conajmniej godzinę do lodówki. Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać.  Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 45minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w razie potrzeby piec dłużej. Smacznego

W kuchni u Moniki
Muffinki dyniowe 162

Zaczynamy od starcia skórki z pomarańczy (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do garnka (miski) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, mus z dyni, wodę oraz wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą(...)masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem muscovado i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu) przez około 25 minut (do suchego patyczka). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ekspresowe bułki otrębowe 301

niespodzianka dla Was :) Składniki (3 małe bułeczki)/jedna bułka około 85kcal/: jajko 30g mieszanki otrębów 30g jogurtu naturalnego 10g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)opcjonalnie nasiona lnu do posypania lub ulubione zioła Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę odstawiamy na około 5 minut żeby spęczniała na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy łyżką coś na kształt okrągłych bułeczek wierzch posypujemy nasionami pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort Chałwowe-Karmelove 146

żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto ląduje w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu lecz dopiero gdy ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem(...)Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu  będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również wygiąć lub zwinąć papier wtedy karmel przybierze fajny kształt. Smacznego

Kuba Gotuje
Makowiec najłatwiejszy 276

łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną(...)ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni

Praktyczna pl
Kopiec kreta . 398

kakao                                     2 łyżeczki proszku   do pieczenia                            Składniki na masę(...)Następnie dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę  dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym . Następnie dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 196

łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami. Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać solą. Dołożyć gałązkę rozmarynu do pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami. Piec w 200`C 15-20 minut. Gdy puree zużyjesz do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóż między szpaltami dynii laskę cynamonu i gwiazdkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowe żeberka z rękawa 196

czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Jamajka 5887

pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
ciasto 3 w 1 191

pieczenia i wlać ciasto jasne i ciemne. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 ° C przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do ostygnięcia Kroić po całkowitym ostudzeniu..niestey ja kroiłam z łakomstwa ciepłe ciasto....ciasto rośnie jak szalone w czasie pieczenia ,potem troszke opada ,ale nie ma zakalca

w mojej kuchni
Spring rolls z łososiem, mango i awokado 167

układamy łososia na blaszce do pieczenia skórą do dołu i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni opiekacza lub piekarnika z opcją grilla. Pieczemy 10 minut (Jeśli używacie łososia w jednym dużym kawałku, można wydłużyć czas pieczenia do 13-15 minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka i kroimy je w jak najcieńsze paski/supki. Każdy arkusz papieru

Zawsze głodna!
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 214

przeciekł przez nią. Można formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno nic wyciekać.) Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia i kardamon wymieszać razem. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.  1/3 sypkich składników wysypać do foremki. Lekko nią potrząsając rozprowadzić je równomiernie. Na to nałożyć połowę(...)resztę jabłek i resztę suchych składników. W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Skusicie się na kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 185

wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.    Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić precle do lodówki na około 50 minut. W dużym garnku zagotować 2 litry wody(...)nacięcie. Piekarnik rozgrzać do 230 ° C. Piec każdą z blach około 15 - 18 minut do momentu uzyskania przez precle mocno złotobrązowego koloru. Im ciemniejszy precel tym jego smak intensywniejszy. Wyjąć, wystudzić. Precle można z powodzeniem zamrozić - po uformowaniu ciasta należy włożyć precle do zamrażarki. Potem wystarczy je ugotować i upiec wydłużając odpowiednio czas pieczenia. Smacznego

maniapieczenia