pieczen - 12156 przepisów (strona:189/811)

Mazurek marcepanowy 195

widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą lub marmoladą. Blat marcepanowy: Marcepan z margaryną ucieramy na puszystą masę, zmniejszamy obroty robota i  na średnich obrotach dodajemy stopniowo po jednym jajku. Kiedy wymieszamy i już masę doajemy mąkę i ręcznie mieszamy. Masę wylewamy na blacchę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy(...)szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku

Lili w kuchni
Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 192

łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 2 kg jabłek cynamon cukier puder     Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone(...)Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu. Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 182

masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę(...)Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu

Lili w kuchni
Desery marcepanowe z masą chałwową 184

masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   150 g gorzkiej czekolady(...)Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu

Lili w kuchni
Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym 376

masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)    Masa: 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła uwagi i kupiła słodzone, przez co ptasie(...)Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około

Lili w kuchni
Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 166

trochę cukru. Kiedy białko jest już idealnie ubite ( powinno być sztywne i błyszczące.), wlewamy powoli po łyżece soku z cytryny. Tak przygotowaną masę rękawem cukierniczym wyciskamy na papier do pieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał służyć za spód), na drugim blacie(...)zmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni i suszyła blaty 1,5 godz.  Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy

Lili w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis 222

ciasto wcale nie wyrasta. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: kostka masła – 200g ¾ szklanki cukru szczypta soli 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (ok. ½ kg) Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki Przygotowanie: Masło i jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześnie aby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki przekrawamy na połowę i pozbywamy się pestek. Wykonanie(...)sól). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę. Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu śliwki. Nigdy nie wiem czy lepiej skorka do góry czy w dół więc ułożyłam naprzemiennie. Pieczemy

Pyza i Surówka
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 215

DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki  mieszanych porzeczek- z przewagą czarnych cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny mus porzeczkowy(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy cukier. A kiedy ubije się na puszysta masę dodajemy po  łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Wylewamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3 części. Masa śmietanowa: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż do rozpuszczenia, studzimy

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z kefirem 166

szkl.kefiru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  dowolne owoce Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać kefir.Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.Na koniec dodać ubite na sztywno białka , delikatnie wymieszać.Przełożyć na blaszkę, ułożyć owoce i piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni

Moje domowe kucharzenie
Tęczowe babeczki 182

Składniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja(...)MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy około

The Sweet Damsel
Zebra 162

łyżki mąki Przygotowanie: Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę. Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać(...)przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni

The Sweet Damsel
Chrupiące gofry 181

WYKONANIE: Ubijamy jajka z cukrem, do powstania puszystej białej masy. Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki) Ciasto należy wlewać na rozgrzaną(...)gofrownicę.  Piec ok. 5-8 minut. Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już się rumienią" ponieważ, nie będą tak chrupkie. Bardzo ważne jest również, żeby po wyciągnięciu gofrów z gofrownicy położyć je na jakąś kratkę, żeby odparowały. Nie zrobią się dzięki temu 'gumowe

The Sweet Damsel
Babeczki z jagodami i kruszonką 173

soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szkl. oleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1 szkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto(...)foremce). Napełniać ciastem  ok. ¾  foremki i posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. ok. 200 st. C. Kruszonka: - 1/3 szkl. cukru - 1/4 kostki masła - 1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki wymieszać razem , rozcierając palcami lub widelcem

The Sweet Damsel
Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 590

wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu. Składniki: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka  1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 1 cukier wanilinowy 4 łyki ciepłej wody KREM: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 2-3 łyżki(...)użyć zwykłych wiśni lub innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym

The Sweet Damsel