pieczen - 12156 przepisów (strona:188/811)

Mini torciki 245

łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera

Salonik smaków
Uśmiechnięte kotki - ciasteczka pełnoziarniste bez masła (dla dzieci) 321

serka mascarpone 80 g stewii w kryształkach lub pudrze 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać(...)mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka(najlepiej przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu udekorować ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.  Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję

FitKot
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 292

Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka nasion chia łyżka jagód goji na krem(...)stewią na wysokich obrotach, aby powstała puszysta masa. Dodać olej i krótko zmiksować. Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody goji, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny i piec ok. 30-35 minut

FitKot
Pieczone faworki, czyli nie taki Tłusty Czwartek 250

profanacja prawidziwej wersji, ale jeśli ktoś nie chce smażyć lub nie może tradycyjnych jeść, jest to dobry zamiennik. Zapraszam na chrupanie ;) Pieczone faworki Mąka pełnoziarnista- 130g Mąka pszenna-130g Jogurt naturalny- 80ml Jajko- 2 sztuki Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki mogły być niższe i 1 w zupełności by wystarczyła ) Cukier puder(...)siebie) Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu. Z przepisu wyjdzie około 40 faworków (nie liczyłam, ale wyszła mi średnia miska ;)) źródło przepisu

FitKot
Daktylowe ciasteczka żytnie na Światowy Dzień Kota 185

masła sklarowanego(dałam 50g roztopionego) 100 gr daktyli 1 ekologiczne jajko Wyjąć z piekarnika blachę i nagrzać piekarnik na 190stC. Do naczynia miksującego wrzucić mąkę żytnią razową, proszek do pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać masło albo mąkę). ¼ ciasta wyłożyć(...)stolnicę, rozwałkować i wykrawać ulubione kształty(kotków wyszło mi 30 sztuk) Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie, ciasteczka powinny być gotowe. źródło przepisu I jeszcze najważniejszy kot tego dnia(postanowiła swoje święto spędzić w ulubionym ostatnio pudełku

FitKot
Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi 210

ciasteczkach. Trafiłam na taki prosty przepis(naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały :) Są wilgotne i miękkie, najlepsze w dniu pieczenia. Idealne też dla osób na diecie - nie zawierają dodatkowego cukru, są słodzone samymi bananami :) Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi 2 banany (dojrzałe) 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka(...)widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec ok. 20 min, na złoty kolor. inspiracja Przepis dodaję do akcji Wiosenny detoks

FitKot
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 191

dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się na drugi dzień). Chleb pytlowy (z mąką razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić(...)wody.Wodę należy dozować ostrożnie, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Ma być miękkie, ale zdecydowanie nie lejące, upostaciowane. Ciasto przełożyć do formy 29x11 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą reką(lub namoczoną w wodzie łyżką).  Ciasto wyrasta około 3 godzin.  Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób

FitKot
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną 249

wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią lub ewent. spiąć wykałaczkami. Kaczkę można od razu piec, lub odstawić na 12h do lodówki. Kaczkę wstawić do nagrzanego na 190-200 °C piekarnika na ok 90-120 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Podawać od razu.     * Uwaga: Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes(...)canard czyli smarowidła z kaczki. Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę  Przepis:  ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI Smacznego

Atlas Smaków
Tarta z botwinką 181

godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili(...)Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik

Atlas Smaków
Tartaletki z nektarynkami 201

cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: nektarynki, pokrojone na ćwiartki cukier trzcinowy żurawina Mąkę przesiać. Dodać kawałki margaryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schodzić pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm, wyciąć okręgi i wyłożyć nimi papilotki ( dzięki czemu nie musimy natłuszczać(...)formy a ciasteczka mają ładne brzegi ). Uformować mały rant. Na cieście ułożyć cząstki nektarynek, posypać żurawiną i cukrem. Piec w 180 ° C  przez

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 225

brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).  Makowce ułożyć  w odstępach od siebie  na dużej blaszce(...)Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Quiche z białymi szparagami 220

rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, tak aby całe były zanurzone. Ugotowane studzimy(...)przekrawamy wzdłuż. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Placek z rabarbarem 208

łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu z agrestu Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125 g masła Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i żółtka. Zagnieść elastyczne ciasto.  Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180°C.  Blaszkę 33x23(...)soku. Sok wykorzystać do zrobienia kompotu :) Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, zalać gorącym roztopionym małsem. Połączyc skladniki. Ciasto posmarować cienko dżemem i ułożyć odsączony rabarbar. Obficie posypac kruszonką. Piec w 180°C   przez

Atlas Smaków
QUICHE LORRAINE inaczej 214

gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną(...)Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 218

gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie. Dodać pokrojony w kostkę(...)gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem.  Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.  Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków