mani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku) Składniki na ciasto na 1-2 porcje: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki(...)ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym parmezanem. pizza z chorizo i rukolą
Bon Appetit MałgorzatyJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co
IMPRESJA SMAKUtwarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych(...)żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch położyłam szpinak. I tak zapiekłam. W drugiej formie zapiekłam ziemniaki z bulwą botwiny. W połowie pieczenia dodałam szparagi, a pod koniec nać botwiny. Wszystko ogólnie piekłam ok. 50 minut w 180 st. C. Podwieczorek 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 40 g musli
Kucharzycazależności od smaku można j ą przygotować na niezliczone sposoby. Zim ą do frittaty dodaj ę kurczaka albo kawałki szynki. Wiosn ą moja frittata jest lżejsza, koniecznie musi być kolorowa z du ż ą ilością warzyw. Frittata, którą dziś(...)pieprzem i oregano, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa. Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocaSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami KEBAB Z KURCZAKA Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 2 h Składniki kabab: – 2 spore piersi z kurczaka -6 łyżek jogurtu greckiego – 3 ząbki czosnku(...)pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek. Do każdej dodajcie
nietylkopasta.plChlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody(...)odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze
Moja Książka KucharskaPancakes czekoladowe z dodatkiem wiśni Jeżeli śledzicie mojego bloga to wiecie, że od czasu do czasu pozwalamy sobie z mężem na jakieś inne śniadanie niż kanapki z serem i szynką i pomidorem Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie szaleństwo w niedzielę i serwuję wówczas: klasyczną jajecznicę, naleśniki z nutellą, omlet cesarski ( przepis tutaj ) lub też inne pyszności. I właśnie tej niedzieli(...)średnicy 26cm): – 5 jaj – 500 ml mleka – 100 g roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki) – szczypta soli – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 500 g mąki pszennej – 4 łyżki kakao – 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych (użyłam pół na pół deserową z gorzką) Na początku miksujemy dokładnie
Relaxtimeciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn(...)układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy ok 40 min, do uzyskania złotego koloru 6. Najlepiej smakuje na ciepło, nie wymaga dodatków
Słodki Kompromisgodziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego(...)Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach lub na maila. Życzę smacznych drożdżowych wypieków
Codzienna kuchnia niecodziennaszparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia(...)szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż brzegi tarty będą zarumienione, a sos zwiąże składniki. Ubieracie się w krótkie spodenki i białe koszule. Tartę studzicie i idziecie zjeść
GRUBY WAŁEKtwardo, kolorowe warzywa, itp, tak więc wybór jest naprawdę duży. W dziecięcej śniadaniówce obok koreczków z tortilli mogą znajdować się także świeże owoce lub warzywa do chrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Racuszki(...)dodadzą małemu uczniowi siły i energii na resztę dnia! Domowe batoniki musli PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami PRZEPIS TUTAJ Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Nocna owsianka z owocami PRZEPIS TUTAJ Domowe słodycze – jeżeli chcemy dać dziecku do szkoły coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane
Blog z Apetytemzapiekamy w piekarniku Na takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :) Składniki na 2 porcje 2 duże, grube pory 4 parówki (u mnie z szynki, 9 3 % mięsa) 2 duże pomidory (lub 4 średnie) 200 g masła - będziemy go klarować 2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny(...)drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. klarujemy masło trzepiemy żółtka na parze do środka porów wkładamy parówki po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatyjego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję(...)piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się
Kitchens AlphabetKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) ciasto(...)pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje
Słodka Strona