mieliśmy na nią ochoty. W końcu wybór padł na pizze z gruszką. Samo ciasto było jak dla mnie ciut za twarde, gruszka natomiast zdecydowanie zbyt dojrzała (za słodka), a szynka parmeńska … cóż, wiecie jak czasami potrafi się w ustach „zaplątać”;) Reasumując – to nie było „TO”… znowu:( Zrobiliśmy więc własną pizze z gruszką. Zainspirowałam(...)Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz niewielką ilością tartej mozzarelli. Pizzę pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę. Przed pieczeniem… Druga pizza wyszła nieco większa, potrzymałam ją w piecu minutkę dłużej w wyniku czego ser mocniej się przyrumienił. Jeśli
Smaki Na Talerzukuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa. Czyli mamy ciasto, sos pomidorowy, mozarellę, szynkę, pieczarki i ser żółty. Ja dodatkowo w boki pizzy daję ser żółty. Gdy robię pizzę, rozchodzi się z ekspresowym tempie. Jest pyszna, polecam Wam, bo bardzo łatwo ją zrobić(...)oczkach) -400 g wędliny (ja używałam polędwicy sopockiej) należy ją pociąć na drobne kawałeczki -bazylia i oregano do posypania pizzy Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę, *ja piekę pizzę na dnach od tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam ją z blaszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszna lekka i co najważniejsze zdrowa bo domowa Pizza z resztkami szynek czy kiełbas których już nie jemy, a żeby się nie zmarnowały to użyjemy ich właśnie do pizzy. Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!! Na 3-4 pizze: 3szkl mąki tortowej 25 dkg drożdży świeżych 3-5 łyżek oleju/oliwy 3/4 szkl(...)mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D ) Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy je delikatnie ), dajemy ogórka i na sam koniec starty ser na tarce. Pieczemy około 20-25 min w 190 st, ale wszystko zależy od piekarnika dlatego radze sprawdzać stan pizz w piekarniku, żeby potem nam sucharki pizzowe nie wyszły ;p Smacznegooo
Gotowanie...to proste !Karnawał nie może obejść się bez przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład: Drożdżówki na słono Oponki z ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną(...)rozsypujemy równomiernie nadzienie do roladek. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry przekąsek z kabanosami przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wioleta Gargula
MamaOskarkainne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE BOLOGNESE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie(...)makaronowych, sos beszamelowy i resztę mięsa. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój
nietylkopasta.plporcja Składniki: 1 placek tortilla 50 g szynki 50 g serka kanapkowego 30 g świeżej papryki garść mix sałat Przygotowanie: Placki do tortilli wysmarować serkiem, wyłożyć plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paseczki i sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe. Sałatka do pudełka : Grecka sałatka z serem feta(...)porcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka 50 g ryżu 100 g papryki (czerwonej i zielonej) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka worek (papirus) do pieczenia Sos: 100 g jogurtu 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka posypać przyprawą i usmażyć w całości w papirusie
KuchniaWeDwoje.plPyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie
Kuchnia Pokoleńkefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować masełkiem, nadziać serem, szynką, sałatą i pomidorkiem, zawinąć w śniadaniowy woreczek i włożyć dziecku do plecaka jako drugie śniadanie. Przepyszne! A żeby były świeże na śniadanie, polecam ciasto przygotować wieczorem, a rano tylko upiec(...)każda). Z każdej części uformować podłużną bułeczkę, po czym wysmarować ją z góry wodą i posypać lub "zamoczyć" w maku. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Uformowane bułki pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto wyrastało przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć). Piekarnik rozgrzać do 200 st.C
Nastoletnie Wypiekaniehomogenizowanego Kanapka Monte Cristo Gofry Na szybkie śniadanie obwarzankę można posmarować masłem i w zasadzie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Oczywiście na bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą i jest to doskonałe śniadanie , ale na szybko w zupełności wystarczy masło. Pomysł na śniadanie to dla mnie przede wszystkim domowe pieczywo, które właściwie z wszystkim smakuje wybornie(...)oczyszczonej. Do lekko wrzącej wody wkładamy pojedynczo nasze obwarzanki i obwarzamy każdą 1 minutę, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową na blachę z zestawu od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Tak przygotowane obwarzanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15- 20 minut. Upieczone obwarzanki studzimy na kratce. Pyszne śniadanie Wioleta
MamaOskarkałóżka i ogarniasz towarzystwo, bo przecież nie siebie i szukasz czegoś na szybko, co możesz zjeść z pełną świadomością tego, że nie jest to kanapka z pasztetową czy szynką, która w lodówce leży już któryś dzień... Znacie to? Bo ja aż nadto :) Ostatnio pobiłam jednak sama siebie, oczywiście w przenośni, kiedy to na śniadanie zjadłam 2 pączki(...)płatków oraz bakalii (możemy wcześniej troszkę posiekać, ale nie jest to koniczne). Mieszamy do połączenia się składników- będą się delikatnie kleić do siebie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Mocno dociskamy, nawet dłonią, by wierzch się wyrównał. Smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Gruszki obieramy, kroimy na grubsze plasterki i układamy obok siebie. W pozostałe miejsca
Kuchnia w czekoladzieznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)KROJENIE (1 min): rulon z ciasta kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE (12-15 min): do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, najlepiej na termooobiegu, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia
Nerds Kitchenprezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków(...)/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] Inne przepisy na wieprzowinę: Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą Wieprzowina Z Marchewką Sos Z Karkówki Artykuł Wieprzowina po myśliwsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnepszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały lekko ciepłe tuż po upieczeniu, choć nawet następengo dnia były smaczne. Masełko, szynka, ser, pomidor- z tymi dodatkami smakowały mi najbardziej (taka typowa kanapka :D). Składniki: (na 6 chlebków) Ciasto: 8 g świeżych drożdży * 1 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru(...)kleiły się do stolnicy. Na koniec posypać je ziołami prowansalskich oraz solą i docisnąć wałkiem wykonując kilka energicznych ruchów. Chlebki przełożyć na dwie płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia (po 3 chlebki na jednej blaszce) tak, by nie stykały się ze sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 st.C przez około 7-10 minut do mocnego zrumienienia i wyrośnięcia
Nastoletnie Wypiekaniebazylii papryczka chilli wg gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec i zrobić w nim wgłębienie(...)Pomidorki pokroić w połówki, a pieczarki w plasterki. Położyć na pizzę. Brzegi pizzy posypać sezamem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec przez ok. 8 - 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione. Włoskie wędliny suszone dodać na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu posypać rukolą. 1 blat pizzy zawiera około: 600 kcal 30 g białka 16, 5 g tłuszczu
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyRano nigdy. Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka jego ulubioną kanapkę z szynką albo dżemem truskawkowym (tylko domowym), przypominam sobie pewien stół w ogrodzie. Nad stołem rozłożysta śliwa, na stole obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek. Wokół piątka dzieciaków(...)elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić nakłucia-dziurki. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin
KUCHARNIA