jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu mogę(...)desery, w tym momencie wdrażamy zasadę nr 3! Druga część obiadu poczeka ok. 2 godzin i ok 15:00 - 17:00 będziemy rozkoszować się pieczenią. Pieczeń w odróżnieniu od kotletów nie zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza. Oczywiście każdy ma tu własne pomysły na potrawy mięsne
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania(...)zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę
Codzienna kuchnia niecodziennaklasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki(...)pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku
Słodka StronaZapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu(...)urośnie prawie dwukrotnie (nie powinno jednak przewyższać górnej granicy formy). Krok 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odkrywamy formę z chlebem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut, aż nabierze brązowego koloru, a ziarna na wierzchu uprażą się. Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z formy, studzimy na kratce . Smacznego
Moja Książka Kucharskaczego podaje się taki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami, albo z mięsem zamiast jajek. Gdzie można spróbować takiego przysmaku? Absolutnie w każdej tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się(...)Gwiazda, Römerberg 6, Stare Miasto, od 11:30 do północy Jest tam wspaniały pan kelner rodem z “Zaklętych rewirów”, ale jedzenie jest ciężkawe i nieco droższe niż w tradycyjnych szynkach. Jeśli nie po drodze Wam na południe miasta, to polecam okolice Berger Straße, gdzie też jest wiele klimatycznych miejsc np. Solzer – czyli u Solzera, Berger Straße
Ugotowane pozamiatanepszennej 3 jaja 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie do naleśników na słono: 1 brokuł 500 g pieczarek 2 cebule 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Beszamel przepis: 25 g masła klarowanego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Ponadto: garść bułki(...)solą i pieprzem. 1/3 sosu beszamelowego wlewamy do farszu i go z nim mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piekli. Przygotowane naleśniki zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy bułką tartą. Naleśniki z pieczarkami, brokułem i kiełbasą zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. Wioleta Gargula
MamaOskarkasłodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera, a także do masełka i konfitury. Długo utrzymuje świeżość i naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż moja poprzednia chałka jaką Wam pokazywałam(...)długości 25 cm każdy. Teraz musimy zapleść dwa osobne warkocze, czyli po 3 sznureczki na każdy warkocz, końce dokładnie podwijamy pod spód aby splot nam się nie poluzował podczas pieczenia. Jak zauważyliście zostało nam jedno jajko, które roztrzepujemy z łyżeczką wody. Zaplecione chałki wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą smarujemy obficie jajkiem, luźno przykrywamy folią
Blondynka Gotujekolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje(...)dzielimy na 6 równych części. Tzn w każdej paczce musi znaleźć się taka sama ilość całych szparagów. Każdą wiązkę obwijamy boczkiem. Skrapiamy oliwą i układamy albo w piekarniku i pieczemy ok 10-20 min w temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił. Wylewamy
Malinowe Pocałunkiarancini? Ja użyłam pieczarek, bo po prostu je lubię, kukurydzy i sera. Śmiało możecie użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską. Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką(...)oczywiście kulisty i stożkowy. Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka). Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami
Kuchnia w czekoladziewłoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy , który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. D obrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet przy pełnym obłożeniu lokalu można(...)problemu aby za zamówienie zapłacić przelewem i jedyne co nam pozostaje to czekać na dostawę. Tagliatelle w sosie śmietanowo - parmezanowym z pastą truflową i kurczakiem oraz mini mozzarella w szynce dojrzewającej z pomidorami, pesto i rukolą Presto to sieć restauracji działając a w różnych miastach Polski , ja swoją znalazłam na warszawskim Ursynowie. Presto jest dla mnie miejscem, do którego bardzo
Projekty ze smakiemrobi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce. Składniki cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku(...)świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). Sałatkę układamy warstwowo. Na początek: brokuł, potem połowa cebuli z sosem tatarskim, potem szynka, groszek cukrowy, białka jajek, druga połowa cebuli z sosem i na końcu szczypiorek. Wierzch sałatki posypujemy żółtkiem i dekorujemy czymś zielonym np. listkiem bazyli lub szczyptą szczypiorku. Wielkanocne jajka herbaciane
Ugotowane pozamiatanekrótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści(...)Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK) 6) Marchewkowe roladki schabowe (KLIK) Najbardziej oczywiście cieszy mnie popularność lodów kawowych, bo wstawiłam je ledwie kilka dni temu, a w tym czasie osiągnęły najwięcej odsłon
Kolorowy PrzepisownikCiasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i
Słodka StronaPomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca prezentuje się wspaniale. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na wędliny dojrzewające znajdujące się na blogu: Szynki dojrzewające Schab dojrzewający paprykowy Schab dojrzewający Kiełbasa suszona dojrzewająca Wydrukuj przepis The post Karkówka dojrzewająca appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZadbaj o prawidłowe trawienie Żywność musi być świeża i wysokiej jakości Surowe pokarmy mają najwyższą biodostępność. Dozwolona obróbka termiczna to gotowanie na parze i w szybkowarze, duszenie w wodzie, pieczenie w piekarniku, grillowanie na ruszcie, a także smażenie na patelni ceramicznej z dodatkiem tłuszczu w końcowej fazie obróbki Unikanie przetworzonej żywności i produktów wędzonych Zadbanie o różnorodność posiłków(...)węglowodany na zmianę z dietą katogeniczną, pozwoli nam utrzymać rezultaty, bez efektu jojo. W tej fazie wprowadzane jest ekologiczne mięso, nie zaleca się jednak jedzenia gotowych produktów, takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny
Kulinarne przygody Gatity