puch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień zachowają świeżość. Świetnie smakują na słodko z dżemem i kubkiem mleka lub kakao. Ale z plasterkiem sera, pomidorka i szynki też smakują wspaniale. Koniecznie upieczcie je swoim bliskim aby później móc delektować się pysznym, rodzinnym śniadaniem. Upieczone rogaliki można zawinąć w folię i zamrozić a później po odmrożeniu podgrzać(...)grubości ok. 1cm. Podzielić na 4 trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć do środka od szerszej do węższej części. Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce
Smakołyki AsiBardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki
Kuchnia Pokoleńpaprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu(...)muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykowe Muffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu(...)muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło". Muffinki paprykowe Muffinki pieczarkowe
Kto ugości moich gości?Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka 1 płaska(...)Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania są pyszne. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliszynką, jedna z krewetkami. Bo wiecie, nie przepadam za krewetkami, no po prostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-) Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu. 4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:) Życzę SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie . Składniki: szklanka kaszy jaglanej(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni
Czerwona Porzeczkałyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier(...)wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronaziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę, że można również wykorzystać inne mięso np. szynkę czy karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki na schab(...)oło 6 0 minut w temp. 180 C. Następnie jeszcze jakieś 15 minut bez przykrycia. Dla pewności najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, pieczemy je pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. [caption id="attachment_7501" align="aligncenter" width="685"] Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą[/caption] Zobacz inne dania ze schabem w sosie : Schab Zapiekany
e-PrzepisyKulinarnepełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła(...)wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej
PatiGotujeKcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g. Składniki: 4 ziemniaki 30 dag kiełbasy z szynki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 op. sera żółtego Gouda bez laktozy Mlekovita 1 cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 2/3 słodkiej śmietanki 18% Mlekovita(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz
Kuchnia w oparachdwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych ale nie za mocno.Jeszcze zostało(...)Osuszanie w wędzarni 45 min w temp 35-40 stopni Wędzenie 55-60 stopni do kolorku który nam pasuje czas wędzenia u mnie to 4,5 godz Pieczenie w piekarniku Przed włorzeniem do piekarnika nakuwamy kiełbasę w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do naczynia żaroodpornego.Naczynie żaroodporne ma być zamknięte. Temp 120 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.świetna metoda konserwacji mięsa. Cieniutki, prawie przezroczysty kawałek suszonej wędliny to ekskluzywny rarytas dla smakoszy. Koneserzy rozwodzą się nad smakiem włoskiej prosciutto di Parma, hiszpańskiej jaman Serrano, czy niemieckiej szynki szwarcwaldzkiej. Na modłę tych wspaniałości przygotujesz w domu samodzielnie rewelacyjną surową, suszoną wędlinę. Bez chemikaliów, bez wędzenia. Wkład pracy minimalny, a efekt powala. Sprawdzony przepis pochodzi stąd . Przyznam(...)folią do lodówki na następne 36 godzin mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Moja wędlina wisiała w piwnicy przy piecu uwolnić mięso z pończochy. Konsumo wać pokrojone w cieniukie plasterki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z gruszką i kozim serem sprawdzi się świetnie na kolację albo śniadanie. Przypomnieliśmy sobie o tej sałatce przeglądając przepisy w internecie. Do jej przygotowania potrzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam tosty, ale nie takie popularne pieczone w urządzeniu. Tosty, które najbardziej lubię kojarzą mi się z dzieciństwem. Nic się nie mogło wtedy z nimi równać. Postanowiłam przygotować sobie podobne, choć oczywiście w unowocześnionej odsłonie. Zapraszam Was na tosty z patelni w ziołach i ziarenkach. Spróbujcie. Może dla odmiany czasem przygotujecie sobie i domownikom taką wersję tostów? Tosty z patelni(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną
Słodkie okruszkimani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku) Składniki na ciasto na 1-2 porcje: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki(...)ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem balsamicznym. Można posypać tartym parmezanem. pizza z chorizo i rukolą
Bon Appetit Małgorzaty